Daca va intrebati ce specii de pesti care pot fi pescuite in Romania se gasesc in apropiere de dumneavoasta, in cele ce urmeaza veti afla care sunt acestea. Pescarii amatori se vor simti poate provocati sa caute si sa pescuiasca fiecare specie de peste care se gaseste la noi si care se pescuieste legal.
Fusarul
Una dintre speciile de pesti pe care le puteti gasi in principal in bazinul Dunarii, in Delta si pe marile rauri ale tarii: Olt, Somes, Tisa, Mures, Timis, Crisul Repede, Arges, Crisul Negru si altele, este Fusarul. Aceasta specie prefera zonele de nisip si pietris si atinge in medie 16 cm si 300 grame. Pentru a pescui fusar puteti recurge la rama, viermusi sau undita. Fusarul apartine familiei Precidaelor si se aseamana foarte bine cu petrarul. Capul sau are o culoare alb-galbuie, iar inotatoarea ventrala are nuante rosiatice. Pe corp pot fi vazute cinci dungi de culoare bruna.
Caracuda
Printre speciile de pesti ce pot fi pescuite in Romania se gaseste si Caracuda. Acest peste din familia cyprinidaelor prefera apele statatoare si se gaseste in baltile Dunarii, baltile de ses acolo unde este mal si baltile Dunarii in lacurile de ses cu mal. Caracuda se gaseste cu precadere in baltile Siretului, Prutului, Dunarii, in Timis, Olt, Bega, Somes si Mures si in iazuri si helesteie. Caracuda mai este cunoscuta popular si sub numele de caras, lunita, carasita, rusinoasa, crap de balta sau gurgusel, si se aseamana la infatisare cu platica si carasul. Caracuda se hraneste cu icre de peste, viermi, insecte, larve de insecte, organisme animale si vegetale si poate fi prins cu mamaliga, rama, viermi, larve, etc.
Tiparul Chiscar
Printre speciile de pesti care se pot pescui in Romania se afla si Tiparul Chiscar, care se gaseste in zona lacurilor de ses si in zonele raurilor, in Dunare si in baltile ei si in baltile de ses. Tiparul atinge lungimi de 25 cm si greutatea medie de 1 kg la maturitate, este caracterizat printr-un corp cilindric si lung. Chiscarul se pescuieste de obicei la plasa, insa si la varga cu viermusi sau la rama rosie.
Salaul
Una dintre cele mai cunoscute specii de pesti ce pot fi pescuite in Romania este Salaul. Apartinand familiei percidelor, acesta este raspandit in raurile mari din tara noastra, in Dunare si in baltile acesteia si in lacuri. Greutatea salaului variaza intre 1 si 4 kg, insa pot fi gasite si exemplare de 8-10 kg. Salaul este verde-cenusiu pe spate, are o burta alba si intre 8 si 12 dungi inchise la culoare care coboara de pe spate pe partile laterale. De obicei, acesta se pescuieste la momeala artificiala (linguri oscilante, lingurita rotativa nr 4-6, voblere 7-12 cm sau twister) ori cu momeala vie.
Rosioara
Printre speciile de pesti ce pot fi pescuite in Romania se gaseste Rosioara, peste specific tuturor raurilor, lacurilor si baltilor din zona colinara si de ses, care se poate pescui si in Dunare si in Delta. Rosioara este caracterizata prin inotatoarele rosii spre margine si ochii implantati adanc cu cate o pata rosie. Rosioara se pescuieste cu larve de libelula, viermi, bobite de paine si mamaliga.
Avatul
Avatul se pescuieste la musca artificiala sau cu linguri rotative si oscilante. Acest peste isi are salasul in Dunare si in baltile sale, in fata Deltei, in lacurile litorale, in Prut, Olt, Siret, Timis, Mures, Bega, Cris si Somes. Avatul poate atinge 10-12 kg.
Lostrita
Lostrita face parte din familia salmonidelor si se gaseste in Bistrita, in Viseu, Moldova, in bazinul Dunarii si pe afluentii ei. Lostrita atinge lungimi medii de 1-1,5 m si greutati medii de 10-20 kg. Lostrita este caracterizata printr-o culoare argintie cu spinarea inchisa la culoare si se hraneste cu pesti mai mici, pasari si soareci. Lostrita se pescuieste de obicei la momeala artificiala sau cu momeli vii.
Morunas
Printre cunoscutele specii de pesti ce pot fi pescuite in Romania se afla Morunas. Aceasta specie se gaseste in raurile Prut, Siret, Bistrita, Buzau, Somes, Olt, Mures, Cerna si in Dunare. Morunas se aseamana foarte mult cu morunul si are o culoare cenusiu-albastruie pe spate si alb-argintiu pe burta, avand un luciu foarte puternic. Morunas poate fi pescuit cu ajutorul momelii artificiale sau cu momeli vii.
Linul
Si Linul se afla printre speciile de pesti preferate de pescarii amatori din Romania. Specia de peste din familia ciprinidelor se gaseste in apele de ses, in lacuri, in Delta, bratele de devarsare ale Dunarii si in bratele moarte ale Dunarii. Linul nu se prea gaseste in rauri, are o culoare cafenie si este acoperit de solzi marunti. Linul se pescuieste la porumb in lapte, grau fiert, bobite de mamaliga si rama.
Mihaltul
Mihaltul, un reprezentant al familiei siluridelor, se gaseste in apele autohtone in toate raurile, baltile, lacurile si iazurile Dunarii, ajungand pana in zonele specifice mrenei. Corpul mihaltului este acoperit cu mucus si coloratia sa este variata, cu marmorari galbui-verzui-cafenii sau pete. Mihaltul se pescuieste la momeala artificiala sau cu momeli vii.
Mreana
Printre cunoscutele specii de pesti ce pot fi pescuite in Romania se gaseste si Mreana. Aceasta este specifica raurilor mari si mici, insa se gaseste si in Dunare. Cu un corp fusiform si patru mustati groase, mreana are culoarea verde bruna pe cap si pe spate, iar burta este alba. Corpul sau este presarat cu mici puncte negre. Mreana se pescuieste de obicei la rama rosie, vierme, larve de libelule. In cazul exemplarelor mai mari se foloseste lingurita rotativa.
Novacul
Novacul, un alt reprezentant al familiei ciprinidelor, se poate pescui in special din lacurile de campie si este foarte raspandit in intreaga tara. Novacul are o culoare marmorata si poate atinge chiar si peste 60 de kg, desi greutatea sa medie este de 1-2 kg. Novacul se pescuieste la cocolos de mamaliga sau pufarin.
Ghilbortul
Ghilbortul prefera apele de ses pana in dealuri, Dunarea si baltile aferente, Snagovul, baltile Prutului, lacurile litorale si raurile precum Olt, Timis, Mures, Bega, Cris, Somes. Acesta poate fi pescuit la larve de libelula si la vierme si are o culoare galbuie, corpul sau fiind strabatut de dungi inchise la culoare.
Lipanul
In randul salmonidelor gasim Lipanul, una dintre speciile de pesti ce pot fi pescuite in Romania. Lipanul prefera avalul raurilor precum Moldova, Bistrita, Dorna si afluentii acestora, insa se gaseste si in Olt, Raul Doamnei, Jiu sau Strei. Lipanul se distinge printr-un colorit frumos, cu spate verde-cenusiu si laturi galbene-rozacii. Pe laturi, acesta are dungi cafenii si puncte negre. Lipanul se pescuieste la musca artificiala.
Fitofagul
Fitofagul se gaseste printre cele mai comune specii de pesti ce pot fi pescuite in Romania. Aceasta specie din familia ciprinidelor prefera lacurile de campie si se distinge prin solzi mici si argintii si un cap foarte mare cu ochii pozitionati jos. Fitofagul poate fi prins cu momeala de mamaliga, pufarin si porumb de lapte.
Obletele
Obletele este un peste mic ce se gaseste in majoritatea apelor statatoare si curgatoare din regiunile colinare si de ses, insa si in raurile tributare Dunarii. Obletele adora lacul de acumulare Bicaz si baltile Dunarii. Se distinge printr-un spate verde inchis cu nuante maslinii si dungi serpuite si intunecate. Obletele poate fi pescuit la rama rosie, larve de libelula, vierme, seminte de arpacas si canepa si bobite de paine.
Clean
Cleanul mic iubeste apele curgatoare de la noi, gasindu-se in mai toate zonele tarii pana in Dunare. Acesta este caracterizat printr-un spate verde inchis cu laturile argintii. Cleanul mic poate fi pescuit la pluta (rama rosie, porumb in lapte si vierme) sau cu momeli artificiale.
Caras
Carasul, una dintre cele mai cunoscute specii de pesti ce pot fi pescuite in Romania, iubeste toate apele statatoare de la noi, in afara de cele de la munte. Se poate pescui si din baltile marilor rauri din tara. Carasul se distinge printr-un colorit auriu-argintiu cu nuante de verde mai intunecat. Carasul se pescuieste la rama rosie, vierme, porumb in lapte si bobite de mamaliga.
Bibanul soare
Bibanul soare, care apartine familiei centrachidelor, se gaseste in toate apele dulci, in rauri, iazuri, lacuri si helestee. Aceasta specie nu este prea iubita de pescari pentru ca este considerata un daunator pentru alte specii. Corpul bibanului soare este plat si oval, acesta avand un colorit verde-oliv si prezentand pete albastre si brune. Bibanul soare se pescuieste la vierme, rama rosie, larva de libelula si lingurite rotative mai mari.
Printre speciile pescuite din raurile autohtone se gaseste si Cleanul. Acest membru al familiei ciprinidelor are un corp cilindric alungit cu spatele verde inchs si laturi argintii. Cleanul se pescuieste la pluta sau momeli artificiale.
Crap
Una dintre cele mai faimoase specii de pesti ce pot fi pescuite in Romania este Crapul. Crapul prefera apele dulci de ses si deal, Dunarea si baltile sale impreuna cu baltile de inundatie din intreaga tara, traind si pe partea inferioara a raurilor autohtone. Crapul este crescut in helestee, japse, lacuri, fiind caracterizat prin patru mustati la colturile gurii si o coloratie variata, care difera in functie de mediu. Crapul se pescuieste la rama rosie, vierme, pufarin, cubulete de mamaliga si boabe de porumb in lapte.
Somn
Somnul, membru al familiei siluridelor, prefera Dunarea si baltile sale, lacurile litorale si Delta, lacurile din Snagov si raurile mari din tara: Timis, Bega, Tarnavele, Crisurile, Somesul, Jiul, Oltul, Muresul, Argesul, Siretul si Prutul. Somnul atinge in general 10-15 kg, nu are solzi, detine trei perechi de mustati lungi. Somnul are culoarea verde cenusie si corpul sau este marmorat pe alocuri. Somnul se pescuieste la momeli artificiale: voblere si lingura oscilanta, sau momeli naturale: buchet de rame, coropisnite, scoici, broscute sau tipari.
Pastravul Fantanel
Printre speciile de pesti ce pot fi pescuite in Romania se gaseste si Pastravul Fantanel. Membrul familiei salmonidelor prefera paraiele din Moldova si Transilvania si este crescut si in pastravarii. Pastravul fantanel are spatele verde inchis spre masliniu si dungi serpuite de culoare inchisa. Laturile sunt mai deschise la culoare si au puncte rosii inconjurate de albastru. Pastravul fantanel se pescuieste la vierme, rama rosie, larve de libelula si lingurite rotative mai mari.
Babusca
Babusca prefera Dunarea si baltile acesteia, insa si iazuri si balti sau lacuri. Se gaseste foarte rar in raurile din tara (Bega, Timis, Mures, Olt, Cerna, bratele Siretului si Prut). Babusca este un peste mic, cu spatele albastru cenusiu si verzui si flancuri argintii. Inotatoarele si ochii sai sunt rosii, acesta putandu-se pescui la rama rosie, larve de libelula si vierme.
Cteno
Si pestii speciei Cteno isi gasesc locul la noi in tara, preferand raurile. Acestia sunt caracterizati prin corpul zvelt acoperit cu solzi mari, care are o culoare gri-argintie mai inchisa spre spate. Acest peste poate atinge greutati de 4-9 kg. Cteno se poate pescui la boiliesuri, boabe de porumb in lapte, pufarin sau cubulete de mamaliga.
Pastravul de lac
Pastravul de lac prefera lacurile de munte, acolo unde il puteti pescui. Acesta poate atinge la maturitate chiar si 15 kg, fiind caracterizat prin spate de culoare albastru verzui cu flancurile si abdomenul argintii. Are pe corp un numar mare de pete negre de diverse forme. Pastravul de lac este adaptat la viata sedentara si se pescuieste la vierme, rama rosie, larve de libelule si exemplare ceva mai mari de lingura rotativa.
Platica
Platica, una dintre cunoscutele specii de pesti ce pot fi pescuite in Romania, se gaseste in zonele inferioare raurilor din tara, in Dunare si in baltile acesteia, si in balti si lacuri de ses. Platica este caracterizata prin inotatoare de culoare albastruie, cu o codita scobita foarte tare si cu aripioara de jos mai lunga. In balti are culoarea ruginie, in rauri devine argintie-galbuie iar in lacuri prinde o culoare rosie-bruna. Platica se pescuieste la larve de libelula, vierme, bobite de paine si porumb in lapte, canepa prajita sau arpacas.
Stiuca
Din familia esociteelor isi face aparitia Stiuca, peste extrem de raspandit in Delta Dunarii, in lacurile de acumulare si in apele de ses. Stiuca poate fi colorata in cafeniu, negru sau galben ori gri-verzui, avand pete negricioase, oliv sau maronii pe partile laterale. Stiuca se pescuieste la momeala vie sau momeli artificiale.
Pastravul curcubeu
Pastravul curcubeu este un localnic abonat la toate apele dulci, fie ele rauri sau lacuri. Aceasta specie de peste ce poate fi pescuita in Romania ajunge rar la 6 kg. Pastravul curcubeu are – dupa cum ii spune si numele – un colorit frumos, cu spatele albatru-violet, partile laterale argintii si burta albicioasa. Pe mijlocul corpului este strabatut de o linie roz-sidefie care ii transforma corpul intr-un curcubeu. Acest tip de pastrav se pescuieste la larve de libelule, vierme si rama rosie sau la lingurite rotative mai mari.
Biban
Bibanul este ultima specie de pesti ce pot fi pescuite in Romania, acesta preferand lacurile litorale, Dunarea, raurile Olt, Bistrita, Timis, Cibin, Mures, lacul Snagov, Razelm, Mangalia si toate raurile si lacurile din Transilvania. Bibanul poate ajunge la jumatate de kilogram si se distinge printr-un corp extrem de inalt si comprimat. Aceasta specie de peste are culoarea inchisa cu reflexe puternice de cenusiu verzui metalizat. Aripa dorsala a bibanului are spini ce servesc drept aparare. Bibanul se pescuieste de obicei la momeli vii sau moarte, poate fi prins la naluci, dandineta, boarta, pestisori argintii, plevusca, la bucatica sau buchet de rame. Cea mai buna momeala pentru biban sunt propriii sai pui sau puii de biban soare, twisterul, rotativul si linguritele mici.
Cega
O specie de peste specifica vestului tarii, Cega, se gaseste pe toata perioada anului in Mures si Somes, insa primavara isi face aparitia si in Olt, Jiu, Arges, Prut, Tisa si Siret, ajungand in aceste rauri din Dunare. Cega are un corp alungit, cvasi-cilindric si mustati franjurate. Corpul sau are scuturi dorsale, abdominale si laterale, iar greutatea sa variaza intre 1-4 kg. Cega este insa specie protejata prin lege, pescuitul sau fiind interzis.