Timp liberPescuitul la platică: Tehnici de prindere și sfaturi pentru pescarii amatori

Pescuitul la platică: Tehnici de prindere și sfaturi pentru pescarii amatori

Pescuitul la platica este destul de comun la noi in tara, asta pentru ca acest peste este intalnit in mai toate apele de campie si de coline din Romania, in special in raurile cu un curent mai lent sau in lacurile adanci. Platica se ascunde foarte aproape de albie, unde, la fel ca multi alti pesti, scormoneste malul sperand ca va da de mancare.

In ceea ce priveste raspandirea acestui peste pe continentul nostru, el se regaseste in majoritatea apelor dulci europene, regasindu-se din Marea Britanie pana la Muntii Urali si de la Cercul Polar pana la bazinul Mediteranei. In concluzie, platica este unul dintre cei mai comuni pesti, cel putin de pe continentul nostru.

Daca doriti sa prindeti acest peste in rauri, este bine sa stiti faptul ca el se ascunde in apa foarte adanca si care are un fund mai argilos, dar si in gropile de pe langa unele obstacole acvatice. In lacuri, platica se retrage in jurul malurilor abrupte sau pe langa stufaris. In unele situatii, pestele se poate face nevazut si prin vegetatia deasa din apa.

Pescuitul platicii debuteaza la inceputul primaverii, de obicei in luna martie. In aceasta perioada, pestele se gaseste pe langa mal, in acele ape mai putin adanci. Vara, pe caldura, acest peste va merge mai la adancime, pentru a se feri de razele puternice ale soarelui. In cel mai cald anotimp, platica se prinde cel mai bine dimineata, pana la orele pranzului, dupa care va fi din ce in ce mai greu de pescuit.

Pe timpul toamnei, pestele la care facem referire se va adaposti in cele mai adanci zone ale apei. De asemenea, in aceasta perioada, platica se va strange in grupuri mari, asadar pescarii au sansa de a realiza capturi importante. Este indicat sa se incerce pescuitul pe vreme linistita, fara vant puternic si fara curenti, in apele pline de stufaris.

Pescuitul la platică

Iarna, platica nu se mai hraneste la fel de mult cum o face in anotimpurile mai calde. Totusi, pestele prefera in aceasta perioada larve si libelule si nu refuza nici momeala din carlig, asa ca exista o sansa de a-l prinde chiar si in lunile anotimpului friguros. In ceea ce priveste nadirea, este recomandat ca aceasta sa se faca in prealabil. In scopul atragerii platicilor, cel mai bine este sa se foloseasca mamaliga, seminte de in, boabe de porumb, cartofi fierti, srot de floarea soarelui sau faine de canepa prajita.

Intrucat platica este un peste foarte sperios, nu este bine sa efectuam lansari in forta, pentru ca impactul plumbilor pe suprafata apei va inlatura pestii din zona. Din aceste considerente, este indicat sa avem foarte mare grija sa nu facem zgomot cand incercam sa capturam acest peste.

La fel ca si crapul, platica prefera sa-si aleaga hrana de pe fundurile maloase ale apelor. Cele mai comune momeli folosite pentru platica sunt larvele de libelule, viermii, ramele, graul fiert, mazarea, pastele fainoase si porumbul. O parte dintre pescarii ce vor sa prinda platici folosesc vergi foarte fine, confectionate din carbon si care au o lungime intre opt metri si treisprezece metri.

Alternativ, se pot utiliza si bolognesele, in general cele mai lungi (in jur de sapte-opt metri). Astfel, ele vor permite aruncari mai usoare. Mulinetele difera in functie de marimea bologneselor, iar firele principale trebuie sa fie intre 0,16 si 0,20 milimetri.

Plumbajul pentru plute nu trebuie sa fie mai mic de doua grame si nici sa depaseasca sapte-opt grame. In legatura cu carligele recomandate, acestea trebuie sa aiba numerele 12-14 si sa fie dotate cu o tija cat mai lunga. Lungimea minima admisa pentru platica este de 20 de centimetri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.