Rețete culinareRețete cu stafide – Gust duce și beneficii pentru întregul organism

Rețete cu stafide – Gust duce și beneficii pentru întregul organism

Stafidele sunt bogate în nutrienți și oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Ele conțin antioxidanți naturali, fier, fibre, potasiu. Consumul regulat de stafide susține o digestie sănătoasă, datorită aportului ridicat de fibre alimentare care favorizează funcționarea optimă a intestinului și previn constipația. Fibrele au proprietăți benefice și contribuie la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale.

De ce merită să adaugi stafidele în dieta zilnică?

Stafidele au fier – un mineral esențial pentru formarea hemoglobinei și prevenirea anemiei. Prin conținutul de potasiu, stafidele ajută la reglarea tensiunii arteriale, echilibrează nivelul de sodiu din organism și contribuie la prevenirea retenției de lichide și a hipertensiunii arteriale.

Stafidele conțin polifenoli – compuși naturali cu efect antioxidant și antiinflamator. Aceștia protejează celulele împotriva stresului oxidativ, încetinind procesul de îmbătrânire și menținând sănătatea pielii. În plus, contribuie la reducerea inflamațiilor din organism și la îmbunătățirea circulației sângelui, susținând elasticitatea vaselor de sânge și funcționarea optimă a inimii.

Antioxidanții prezenți în stafide ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării celulare. Prin acest mecanism, stafidele reduc riscul de arterioscleroză, mențin sănătatea vaselor de sânge și contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Datorită conținutului natural de zaharuri, stafidele oferă energie, de aceea ele trebuie consumate înainte sau după activitățile fizice. Stafidele sunt o gustare sănătoasă pentru persoanele active sau pentru cei care au nevoie de un plus de vitalitate în timpul zilei. Ele pot fi adăugate în iaurt, salate, au gust delicios, îmbunătățesc digestia și conferă organismului energie de durată.

Rețete cu stafide

Consumul de stafide oferă un plus de energie în timpul zilei, menține puterea de concentrare și rezistența organismului.

Suc de fructe cu cereale și stafide

Acest mic dejun eate bogat în vitamine, mai ales în vitamina C și astfel ajută la absorbția fierului (din stafide) în organism. Se folosește suc de portocale ori suc de grapefruit.

Stafide cu iaurt

Stafidele cu iaurt sunt grozave. Dimineața, introdu 2-3 linguri de stafide într-un iaurt neîndulcit și vei vedea că obții un mic dejun delicios. Acest preparat simplu îți oferă fier, potasiu, fibre și are efect benefic asupra tractului gastrointestinal.

Spanac și stafide

Această rețetă combină gusturile dulci, picante și crocante într-un preparat ușor de făcut, perfect ca: garnitură sau fel principal vegetarian. Frunzele verzi, stafidele și semințele de floarea-soarelui se îmbină armonios, iar uleiul de măsline extravirgin oferă un plus de aromă și gust.

Se folosesc următoarele ingrediente: 600 g frunze verzi de spanac, un cățel de usturoi, 40 g stafide, un ardei iute mic, 2 linguri semințe de floarea-soarelui sau nuci, puțin ulei de măsline extravirgin, sare după gust.

Mod de preparare:

  • Se pun stafidele la înmuiat în apă caldă timp de 30 de minute
  • Se curăță și se spală frunzele verzi, apoi se fierb timp de 5-10 minute și se pun la scurs și la răcit
  • Într-o tigaie, se încălzește uleiul de măsline și se sotează usturoiul tocat fin împreună cu ardeiul iute timp de 1-2 minute
  • Într-o tigaie separată, se prăjesc semințele de floarea-soarelui, până devin aurii
  • Se adaugă frunzele scurse în tigaia cu usturoi și ardei iute, se amestecă bine, apoi se pun stafidele scurse de apă
  • Se gătește acest amestec timp de 3-4 minute, amestecând continuu
  • La final se adaugă semințele prăjite, amestecându-le ușor și adăugând și puțină sare, după gust
  • Se adaugă și un strop de zeamă sau coajă de lămâie pentru un gust mai proaspăt
  • În loc de semințe de floarea-soarelui se pot folosi nuci sau migdale.

Acest preparat este delicios, se servește alături de pâine integrală sau ca garnitură lângă o porție de orez sau pește.

Salată cu stafide

Această salată combină dulceața stafidelor și prospețimea salatei verzi cu gustul ușor sărat al brânzei feta. Folosește stafide, salată verde, nuci, bucățele de pui și brânză (de vaci, telemea, feta) și vei vedea că obții o masă foarte bună, care este potrivită și pentru dietă. Poți adăuaga și 200 g semințe de quinoa, ulei de măsline extravirgin, sare și piper după gust.

Rețeta este ideală ca prânz la birou sau ca masă ușoară și nutritivă, preparată într-un singur bol, ușor de adaptat după preferințe.

Se prepară astfel:

  • Se fierb semințele de quinoa sub jet de apă rece pentru a îndepărta saponina
  • Se fierbe quinoa în apă ușor sărată, timp de aproximativ 15 minute, apoi se scurge excesul de apă
  • Într-un bol mare, se combină salata mixtă, quinoa răcită, stafidele, nucile, carnea de pui și cubulețele de feta
  • Se asezonează salata cu puțin ulei de măsline, sare și piper, după gust
  • Se amestecă ușor, apoi salata este gata și se poate servi.

Salata este cea mai gustoasă imediat după preparare. Dacă vrei să o păstrazi, depozitează separat ingredientele uscate și dressingul în frigider și combină-le înainte de servire. Odată ce este amestecată cu uleiul și dressingul, ea se va păstra proaspătă doar 1-2 zile.

Această salată este un preparat sățios și echilibrat din punct de vedere nutrițional.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.