Specia de pesti Clean (Leuciscus cephalus) este extrem de raspandita in apele curgatoare din regiunile de deal, insa poate fi gasit si in apele de la campie. De obicei poate fi intalnit in apele aproape de zona lipanului si a pastravului.
Acest tip de peste este gasit in Romania, in apele dulci din zonele montane cu apa oxigentata puternic. El este prins si alaturi de pastrav si poate ajunge pana la confluenta raurilor mai mici cu Dunarea.
Cleanul iubeste substraturile pietroase si nisipoase, gasindu-se cel mai adesea prin scorburi si agataturi. La varste fragede, acesta obisnuieste sa stea in scoli de pesti pentru ca, mai tarziu, dupa vreo 3-4 ani, sa ramana solitar. Este extrem de cunoscut drept un peste care are cate un ochi pentru fiecare solz.
Chiar de cand ajung la varsta de 1 an, pestii clean incep sa isi dezvolte simtul curiozitatii, insa raman tematori si banuitori, tocmai de aceea sunt mai greu de prins. Pescarii ar trebui sa aiba grija sa pastreze linistea si sa nu poarte haine stridente. Toamna si vara stau in locuri linistite, in bulboane, si pandesc prada din apele cu curenti mai slabi. Perioada lor de reproducere este intre lunile iulie-august, ajungand sa depuna pana la 100.000 icre in locuri pietroase de apa linistita.
Cleanul prefera ca masa sa zilnica sa fie constituita de larva de insecte, insecte, ramasite de vegetale, mormoloci, fructe ale copacilor de la maluri si raci mai mici sau broscute. Vara, cand este cald, prefera sa stea aproape de suprafata apei si sa sara dupa insecte, insa toamna si iarna il puteti pescui cu gandacei, viermusi, visine. Pentru a pescui legal clean, trebuie sa stiti ca pestele prins nu trebuie sa aiba mai putin de 25 cm lungime.
Cleanul, cunoscut in popor si sub numele de umbra, are o forma fusiforma, putin indesat, si are lateralele putin aplatizate. Ajunge la dimensiuni de maximum 45 cm si greutati record de maxim 4 kg. Are un cap mare cu o gura larga, terminala si o aripioara dorsala mica. Solzii sai sunt fixati slab si tiviti cu negru. Solzii sai sunt pe coama de culoarea verzui-maronie, care se transforma intr-un argintiu metalizat pornind de pe partile laterale.
Cum pescuiesc clean?
Cleanul este un peste destul de inteligent, care se fereste de pescarii mai nepregatiti. Se pescuieste la varga, Rubeziana, Spinning, Feeder sau Match. Pentru a pescui o astfel de specie aveti nevoie de rabdare si indemanare, finete si minutiozitate. Este nevoie de fire subtiri (0,14-0.2) si de carlige de marimea 10-16 cu tije lungi. Drept momeala puteti folosi trei viermusi, rama, visina sau pinkie. In plus, puteti incerca si porumb in lapte. In pescuitul cleanului se prefera plutele liniare mici, sensibile, si cat mai putine alice.
Pescarii avansati recomanda ca pescuitul de clean sa fie facut dupa o nadire in prealabil, aceasta putand fi tinuta si pe parcursul pescuitului propriu-zis. Pentru pasionatii de spinning, cleanul poate fi pescuit si la voblere sau rotative mici.