Daca va intrebati de ce aveti nevoie pentru a primi permis de vanatoare, ei bine, in cele ce urmeaza veti afla tot ce trebuie sa stiti pentru a deveni vanator sportiv. Dintr-o necesitate, vanatoarea a devenit mai mult o pasiune care ii caracterizeaza in special pe cei de vita nobila. In prezent, aceasta indeletnicire ajuta mai mult la mentinerea echilibrului agro-silvic-cinegetic si cei care doresc sa devina vanatori trebuie sa fie declarati constienti de responsabilitatea asumata in ceea ce priveste vanatul. Veti afla cum puteti intra in elita vanatorilor romani, insa si ce specii si perioade sunt legale pentru vanat.
Vanatoarea a devenit o activitate rationala, declara directorul Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, care mai spune si ca, astfel, vanatorii asigura un echilibru intre speciile de vanat plantivor si cele de vanat pradator. Aceasta conceptie vine drept dovada a faptului ca echilibrul natural este mentinut prin interventia motivata economic si ecologic a vanatorilor. Romania se bucura de o fauna bogata semnificativa care detine specii ce nu se mai gasesc in alte state ale Europei. Din acest punct de vedere, tara noastra devine un reper esential pe Batranul Continent.
Pentru a putea primi permis de vanatoare, solicitantul trebuie sa fi implinit deja varsta de 18 ani, si sa aiba la activ cel putin un an de stagiatura, aflandu-se sub indrumarea unei organizatii vanatoresti ce gestioneaza un fond cinegetic si la care acesta este inscris. De asemenea, solicitantul acestui permis trebuie sa fi luat parte la cel putin o instruire practica in poligonul de tir si trebuie sa fi trecut si examenul de obtinere a permisului de vanatoare permanent.
Acest examen este, de obicei, sustinut in fata unei comisii mixte formate din membri ai autoritatii publice centrale care au un rol esential in silvicultura si asociatii, uniuni sau federatii nationale de profit care sunt recunoscute la nivel national si international. Aceste asociatii sunt infiintate prin lege. Solicitantul de permis de vanatoare trebuie ca in ultimii trei ani sa nu fi savarsit nicio fapta considerata infractionala.
Cei care doresc sa obtina sau detin permise de vanatoare trebuie sa stie ca daca vor savarsi fapte infractionale sau sanctionate isi vor pierde permisul.
De ce am nevoie pentru a obtine un permis de vanatoare?
Pentru a deveni vanatori cu acte in regula, aveti nevoie de bani si de rabdare. In primul rand, trebuie sa va inscrieti in Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Amatori, care va va costa anual in jur de 800 de lei. Timp de un an trebuie sa faceti practica intr-un fond de vanatoare, dupa care veti sustine un examen ce va determina daca sunteti apt/a de vanatoare. Mai apoi, veti avea nevoie de un permis de arma eliberat de politie.
Dupa ce reusiti sa obtineti permisul de port arma, a fi bina sa va revizuiti contul bancar, caci odata cu obtinerea avizelor necesare veti avea nevoie de o arma, munitie si accesorii, care sunt destul de scumpe si al caror pret ii vor tine departe de vanat pe majoritatea pasionatilor de vanatoare.
In Romania, cele mai bine vandute arme sunt cele de calibru 12. Pentru vanatul mare de la distante mari veti avea nevoie de o carabina model CZ. In plus, veti avea nevoie de cartuse potrivite armei pe care o detineti, truse de curatarea armei si seturi de perii si ulei care nu sunt deloc ieftine. Bineinteles, pentru a va simti vanatori adevarati, ca in filme, va puteti achizitiona costume din stofa, ghete si bocanci de vanatoare si chiar palarii. In plus, pentru vanatul la distanta veti avea nevoie si de un binoclu si luneta.
Bineinteles, dupa ce achizitionati permis de vanatoare, nu v-ati terminat periplul. Va trebui ca, de fiecare data cand mergeti la o partida de vanatoare, sa fiti taxati in functie de specia si de marimea trofeului vanat intr-o partida de vanatoare.
Acte necesare pentru obtinerea unui permis de vantoare:
- Actul de identitate al solicitantului atat in original, cat si copie
- Cerere tip dupa model anexa nr.1 H.G. 130/2005
- Certificatul de cazier judiciar
- Certificat eliberat de o unitate sanitara specializata prin care se atesta ca solicitantul este apt de a detine arme si munitii (acesta nu trebuie sa fie mai vechi de 6 luni de la momentul depunerii cererii)
- Avizul psihologic eliberat cu maxim 12 luni inaintea cererii de obtinere a permisului
- Certificat de absolvire a cursului de instruire practica si teoretica in ceea ce priveste armele si munitiile in original si copie (acesta trebuie sa fie organizat de o persoana juridica autorizata in acest camp de activitate)
- Dovada achitarii taxelor necesare autorizarii
- 2 fotografii color tip 4x5cm
- Carnet de membru vanator vizat pe anul in curs si copie a acestuia (eliberat de o organizatie vanatoreasca legala, afiliata la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania).
Daca detineti deja un permis de vanatoare si va intrebati care sunt cele mai populare specii de vanat si care sunt perioadele de vanatoare legala a acestora, atunci trebuie sa stiti ca mistretul, viezurele pot fi vanate de pe 1 august pana in primavara; cerbii, bizonul, hermelina si nevastuica pot fi vanate incepand cu luna septembrie si pana toamna tarziu sau pana la sfarsitul lui martie, iar iepurii pot fi vanati in perioada noiembrie-ianuarie. Vulpea poate fi vanata tot anul.
Ciorile pot fi vanate in perioada 1 iunie – 31 martie, ratele si sturzul pot fi vanate de la inceputul lui septembrie si pana la sfarsitul lui februarie, iar porumbeii gulerati si de scorbura si turturelele pot fi vanate in perioada 15 august – 28 februarie. Becatina mica si cea comuna pot fi vanate legal intre 1 septembrie si 28 februarie.
Daca un permis de vanatoare nu este chiar atat de greu de obtinut in conditiile legii, iata ca se dovedeste ca partidele de vanatoare nu sunt chiar atat de usor de stabilit, iar speciile de vanat de la noi din tara nu pot fi vanate in mod legal pe intreaga durata a anului. Aveti grija, braconajul se pedepseste conform legii si se plateste cu amenzi grele. Daca aveti banii necesari si doriti sa incercati o noua senzatie, puteti oricand sa incepeti demersurile pentru obtinerea unui permis de vanatoare.