Acasă Animale de companie Soretele sau bibanul-soare (Lepomis gibbosus), un pește de ornament care apare în...

Soretele sau bibanul-soare (Lepomis gibbosus), un pește de ornament care apare în apele din Europa

0
1287
Soretele sau bibanul-soare (Lepomis gibbosus), Foto: gopixpic.com
Soretele sau bibanul-soare (Lepomis gibbosus), Foto: gopixpic.com

Soretele face parte din familia Centrachidae, genul Lepomis. Este un pește de ornament care apare în apele din Europa, dar este original din America de Nord. Acest pește este cunoscut și cu numele de regina, sorete, regina-bălții, sorel, bibanul-soare.

Are corpul puternic comprimat pe părțile laterale, plat, oval și scurt. Pe partea dorsală prezintă o curbură bine evidențiată chiar în zona spinării. Corpul este acoperit de solzi, iar coloritul este foarte interesant. Predomină nuanțele de culori verde-oliv pe partea dorsală și pe părțile laterale ale corpului, iar pe burtă apar tonuri liliachii și galbene-aurii. Pe corp are disribuite numeroase pete albastre și brun-maronii-castanii. Lateralele corpului prezintă minunate reflexii aurii. În zona operculului are o pată de culoare neagră ce este înconjurată de nuanțe roșiatice. De asemenea, tot în zona capului are câteva benzi albastre-aurii, chiar sub ochi. Capul are formă triunghiulară, iar ochii sunt mari, rotunzi, poziționați pe părțile laterale ale acestuia. Înotătoarea dorsală este bine dezvoltată, este de culoare cenușie cu pete întunecate. Înotătoarea anală este mai mică, are formă rotunjită și colorit cenușiu. Înotătoarea caudală este puțin bifurcată pe mijloc, are marginea rotunjită. Pedunculul caudal este puternic îngustat și destul de lung. Aripioarele ventrale și pectorale sunt alungite și în pereche.

Citește și:  Cum îngrijim un cățel în primele luni și care sunt etapele de creștere?

Soretele este un pește care preferă apele expuse razelor soarelui. Înoată în apele adânci, cu vegetație acvatică, în iazuri, lacuri, heleșteie, râuri cu ape lent curgătoare, bălți. Hrana sa constă din crustacee mici, viermi, râme, chironimide, alevini de pești, icre, mici animale vertebrate acvatice. Este cunoscut ca fiind un mare consumator de icre și alevini de crap.

Ca pește de acvariu poate atinge lungimea corpului de 10-12 cm. În cazuri excepționale poate avea și 20 cm. În perioada de reproducere (care are loc în lunile mai-iulie, august), soretele mascul are obiceiul să construiască cuiburi circulare pe fundul apei, în stratul de nisip sau mâl și astfel pregătește locul unde mai multe femele vor depune icrele. Acestea sunt stropite cu lapți de către mascul și învelite într-o manta gelatinoasă care le protejează de factorii externi. Masculul păzește icrele și micii alevini care apar după eclozare. Înoată mereu în apropierea cuibului și este foarte agresiv în caz de pericol, sperie toți peștii care îndrăznesc să se apropie. Astfel de exemplare trebuie ținute singure în acavariu, pentru că pot speria alte specii de pești mai pașnici și astfel devin dăunători acestora.

Video – Soretele sau bibanul-soare (Lepomis gibbosus):

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.