Animale de companieAcumularea de calciu în plămâni la câini și pisici - Află care...

Acumularea de calciu în plămâni la câini și pisici – Află care sunt cauzele și simptomele

La animalele de companie – căini și pisici – mineralizarea pulmonară poate să apară de obicei la animalele mai în vârstă, nu în prima perioadă a vieții. Această afecțiune reprezintă o calcifiere sau o acumulare de calciu în țesuturile moi, dar și o osificare sau o acumulare de calciu în țesutul conjunctiv cu transformarea cartilajului în țesut osos.

Acumularea de calciu în plămânii animalului poate fi identificată mai ușor când se produce doar într-un singur loc și nu este difuză, răspândită pe mai multe zone. Această problemă de sănătate poate fi depistată cu ajutorul unui medic veterinar pe baza simptomelor pe care le prezintă patrupedul.

Astfel, un câine sau o pisică bolnavă, ce suferă de mineralizare pulmonară poate avea sau nu simptome, iar când acestea apar sunt foarte clare, specifice acestei probleme pulmonare: apare cianoza gingiilor, tuse, dificultăți respiratorii, murmur pulmonar în timpul inspirației și expirației, probleme de motilitate.

Acumularea de calciu poate să apară în țesuturi și poate produce inflamații și în acest caz se numește calcifiere degenerativă. În caz de boli metabolice, această boală poate fi transmisibilă în tot corpul. La multe animale de companie acumularea de calciu poate să fie cauzată de procesul de îmbătrânire, sau poate să fie asociată cu anumite boli și traume.

Cauzele acumulării de calciu se poate datora secreției în exces de cortizol de către glandele suprarenale. Bolile metabolice pot duce la acumularea acestui mineral și stoparea resorbției lui. Bolile pulmonare pot cauza acumularea de calciu în plămâni și fibroza pulmonară.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul veterinar va face analiza de sânge și de urină la animalul suferind, va efectua o biopsie a plămânului, va recurge la anumite teste pentru identificarea unor infecții bacteriene sau fungice sau altor boli la animal. Uneori sunt necesare radiografii, tomografii pentru examinarea plămânilor și ganglionilor limfatici, pentru depistarea unor cancere sau infecții în corpul patrupedului.

Pentru tratament se folosesc medicamente în funcție de tipul diagnosticului, antibiotice pentru combaterea infecțiilor, în cazuri grave animalul trebuie spitalizat și ținut sub observație pentru a vedea cum reacționează la tratament.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.