Specia de pesti oblete (Alburus alburus) iubeste apele curgatoare si statatoare din zonele de ses si colina. In puls, acesta poate fi gasit si in raurile tributare Dunarii, in baltile aferente Dunarii si in lacul de acumulare Bicaz. Obletele prefera sa fie activ vara, in locurile in care se aduna curenti de apa si unde se aduna, in acest fel, mai multe insecte.
Poate atinge lungimi de 12-15 cm, cu lungimi exceptionale de pana la 20 cm, si greutate de aproximativ 40 grame, cu greutati exceptionale de pana la 200 g.
Exemplarele de oblete sunt caracterizate prin mandibula inferioara mai mare decat cea superioara. Coloritul sau este verde inchis spre masliniu pe spate, cu dungi lungi serpuite de-a lungul corpului, laturile fiind colorate mai deschis cu puncte rosii-albastre. Abdomenul este mult mai deschis, pana aproape de alb, si devine rosu in perioada de reproducere.
Obletele se hraneste cu insectele care cad pe apa si cu plancton. Poate fi gasit prin apele romanesti din luna martie, cand incep sa se dezghete apele, si pana in noiembrie. Acesta este un peste activ, care se misca mereu, fiind curios din fire, si musca nu doar de foame ci si din curiozitate si datorita spiritului de competitie fata de semenii sai. Traieste in scoli mari de pesti din aceeasi specie.
Cum pescuiesc oblete
Pentru a pescui aceasta specie aveti nevoie de varga sau undita, si de momeala precum viermusi, larve de insecte, rama rosie, seminte de arpacas sau canepa, ori bobite de paine. Puteti apela si la nadire spre mal pentru a va face treaba mai usoara, caci acest peste este destul de curios incat sa va cada in plasa.