Somnul pitic este o specie de pește răpitor, originar din America de Nord, care se deosebește de somn în primul rând prin înotătoarea dorsală adipoasă care apare aproape de pedunculul caudal. A fost introdus și în Europa, chiar și la noi în țară, în vestul Americii de Nord, Noua Zeelandă, Chile, Puerto Rico. Înoată destul de aproape de fundul mâlos sau nisipos al lacurilor, bălților și râurilor limpezi, liniștite, nu foarte adânci. Face parte din familia somnilor și are denumirea științifică de Ameiurus nebulosus.
Ca pește de acvariu este foarte interesant, dar trebuie adăpostit într-un rezervor din sticlă care să aibă cam 100 litri. Stratul de nisip de pe funsul acvariului trebuie să fie destul de fin pentru că pielea somonului este destul de delicată pe abdomen. Temperatura apei în acvariu este necesar să fie menținută între anumite limite, să fie de 18-20 grade Celsius. Acest pește rezistă destul de bine și la temperaturi mai mici, de 16 grade Celsius și cel mult 27 grade Celsius.
Somnul pitic are corpul de culoare castanie-negricioasă cu multe pete pe spate. Uneori corpul are o nuanță ușor violacee. Partea ventrală a corpului este galbenă-albicioasă. Capul este mare, la gură prezintă patru mustăți bine dezvoltate. Ochii sunt destul de mari, rotunzi și ușor bulbucați. Înotătoarea dorsală anterioară este poziționată la mijlocul spatelui și are marginea rotunjită.
Aripioarele ventrale și aripioarele pectorale sunt mari, alungite, în pereche. Înotătoarea dorsală și aripioarele pectorale au câte un spin cu vărful foarte ascuțit. Înotătoarea caudală este mare și formată dintr-un singur lob, iar cea anală destul de bine dezvoltată. Coloritul înotătoarelor și al aripioarelor este castaniu-negricios.
Somnul pitic se hrănește cu alevini de roșioară, babușcă, roșiori, plevușcă, porcușori. De asemenea, este un mare consumator de mormoloci, crustacee, moluște, viermi, larve de insecte acvatice, icre de la alte specii de pești.
Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 15-20 cm, dar pentru acvariu trebuie achiziționate exemplare de 6-8 cm. În general, peștii mai tineri au un colorit mai deschis decât cei mai mari, în tonuri de roz-violaceu. Somnul pitic nu trebuie ținut în acvariu cu alte specii de pești pașnici, deoarece îi poate mânca fiind un pește răpitor și lacom.
Perioada de reproducere este în lunile aprilie-mai. Femela depune icrele pe plantele din apă. Masculul păzește icrele și este destul de agresiv dacă alt pește se apropie de ele.
Somnul pitic are valoare economică redusă.
Video – Somnul pitic (Ameiurus nebulosus):