Pescuitul la stiuca este activitatea preferata a celor mai multi dintre pescari, avand in vedere ca stiuca este cel mai ravnit peste rapitor. Stiuca este un peste deosebit, iar pescuitul la stiuca nu este deloc simplu. De aceea, dupa ce vom face o scurta trecere in revista a caracteristicilor acestui peste minunat, va vom prezenta cateva dintre misterele pescuitului la stiuca.
Stiuca este un peste frecvent intalnit in toate apele dulci, atat in baltile care abunda de vegetatie, cat si in apele curgatoare, atat in zonele de campie, cat si in cele de deal. Corpul stiucii este alungit, gros, turtit in parti iar capul este foarte lung si curbat, terminandu-se cu un bot ascutit. Gura acestui peste este larga, de aceea stiuca se poate hrani cu pesti asemanatori cu ea din punctul de vedere al marimii. Dintii sunt dezvoltati, foarte ascutiti si puternici. O caracteristica interesanta a stucii este pozitionarea spre codal a inotatoarei dorsale.
In privinta lungimii, in mod normal stiuca masoara intre 40 cm si 50 cm, insa exista si situatii speciale in care stiuca poate atinge chiar si 1,80 m. Iar in ceea ce priveste culoarea, aceasta este influentata in cea mai mare masura de tipul apei, culoarea putand sa varieze de la cenusiu pana la galben-verzui.
Stucile traiesc in carduri in prima perioada a vietii, dupa care acestea se despart. In privinta alimentatiei, se poate spune ca stiuca este unul dintre cei mai lacomi pesti. Cu toate acestea, stiuca nu se hraneste foarte des si isi pandeste cu foarte mare atentie prada. Daca pe timpul zilei stiuca sta foarte linistita, in zonele in care vegetatia se gaseste din abundenta, vanand doar pestii de mici dimensiuni care ii atrag atentia, pe timp de noapte stiuca se transforma intr-un adevarat rapitor.
Chiar daca, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, datorita conformatiei gurii, stiuca se poate hrani chiar si cu pesti de mari dimenisuni, deliciul acesteia raman pestii mici. Stiuca se hraneste si cu broaste sau cu mici mamifere de apa. Reproducerea stiucii porneste pe la inceputul lunii februarie si tine pana spre sfarsitul lunii aprilie.
Pescuitul la stiuca – o adevarata provocare
Pescuitul stiucii reprezinta o provocare in adevaratul sens al cuvantului pentru orice pescar, mai ales ca poate fi pescuita aproape tot timpul anului, exceptie facand perioada de prohibitie. Cu toate acestea, in unele perioade ale anului, stiuca reprezinta un peste destul de greu de gasit, acest lucru fiind intalnit in special primavara, vara si toamna reprezentand perioada cea mai prolifica, apogeul fiind atins in luna octombrie.
Pescuitul la stiuca poate fi considerat o adevarata aventura si atunci cand porniti intr-o asemenea aventura trebuie sa stiti care sunt locurile in care stiuca poate fi gasita cu usurinta si mai ales trebuie sa aveti un echipament adecvat si sa folositi tehnicile potrivite. Stiuca va popula, dupa cum am mentionat si anterior, apele pline cu vegetatie pentru ca aceste locuri sunt si foarte bine oxigenate. De asemenea, inainte de a planifica o partida de pescuit la stiuca trebuie sa tineti cont si de conditiile atmosferice, de la temperatura pana la vant.
In privinta echipamentului, o lanseta de aproximativ 2 – 2,5 m este cea mai potrivita in cazul in care pescuiti de pe marginea apei, dimensiunile putand fi mai reduse in cazul in care pescuiti de pe o barca. Mulineta aleasa trebuie sa permita recuperarea rapida a pestelui iar firul trebuie sa fie ales mai ales in functie de tipul nalucilor. Este recomandat sa se foloseasca un fir matasos, grosimea acestuia putand sa se incadreze intre 0,16 mm – 0,30 mm. Un fir mai gros este mai potrivit pentru ca inteparea brusca poate face ca un fir subtire sa cedeze cu usurinta.
Unul dintre cele mai importante elemente ale echipamentului pentru pescuitul la stiuca este struna care va impiedica ruperea firului in cazul in care stiuca il va prinde cu dintii sai taiosi. In privinta momelii, cei mai multi pescari folosesc voblerele si lingurita oscilanta, insa foarte multi pescari cu experienta sunt de parere ca cea mai eficienta metoda este folosirea pestisorilor vii.
Pescuitul la stiuca presupune foarte multa atentie din partea pescarului, atat inainte ca aceasta sa “guste” momeala, cat si dupa ce stiuca a intepat si se incearca eliberarea acesteia. Imediat ce ati simtit ca stiuca a muscat momeala este bine sa intepati pentru ca stiuca este un peste vigilent si se lasa foarte greu prinsa. Mai mult decat atat, “lupta” cu o stiuca poate fi destul de obositoare.
Daca ati trecut de acest pas si stiuca se afla in mainile dumneavoastra, daca nu aveti experienta acordati o mare atentie atunci cand doriti sa o eliberati. Muscatura puternica a acesteia va poate rani asa ca este bine ca trusa dumneavoastra ca contina atat un clestisor cat si un cascator care sa va permita sa scoateti cu o mai mare usurinta carligul din gura stiucii. Atentie si la locul in care aceasta va fi eliberata deoarece, chiar daca este rezistenta, impactul cu solul poate fi fatal.
Asadar, nu este de mirare ca pescuitul la stiuca este o adevarata aventura pentru toti pescarii, stiuca fiind un peste cu adevarat deosebit din toate punctele de vedere.