Bagajul pentru spital se pregătește din timp, cu toate lucrurile necesare pentru nașterea bebelușului și pentru rezerva postpartum. Bagajul trebuie să fie făcut cu atenție începând cu a 37-a săptămână de sarcină, pentru că atunci când încep primele contracții, nu mai este timp pentru astfel de lucruri, trebuie doar să ajungi cât mai repede la spital. Deci, geanta pentru maternitate este bine să fie realizată cât mai devreme. Află ce obiecte trebuie să conțină, ce lucruri ai nevoie la spital.
Navigare rapidă în articol:
Ce trebuie să conțină bagajul pentru maternitate?
Bagajul pentru maternitate, pentru pregătirea nașterii trebuie realizat cu calm, încet, din timp, pentru a nu uita nimic important. Este bine să te gândești la ce lucruri îți trebuie și să iei doar ceea ce ai nevoie. Desigur, înainte de toate, nu trebuie să uiți:
- Cartea de identitate (în copie și original)
- Telefonul mobil
- Actele pentru maternitate, analizele sau ecografiile pe care le-ai făcut în timpul sarcinii
- Adeverința de salariat, dovada că plătești asigurarea de sănătate
- Cardul electronic de sănătate.
Geanta pentru maternitate trebuie să conțină lucruri pentru tine și pentru bebelușul nou-născut.
Uneori nașterea bebelușului poate fi puțin mai devreme decât te-ai așteptat și de aceea este bine ca bagajul pentru spital să fie deja gata. Sunt multe lucruri importante pe care trebuie să le iei pentru tine și bebelușul tău, de aceea trebuie să faci o listă cu tot ce îți trebuie, pentru a nu uita nimic.
Uneori și durata de spitalizare poate fi puțin mai mare, indiferent că nașterea este naturală sau prin cezariană, de aceea trebuie să ai la tine câteva obiecte necesare în spital.
Probabil, ca orice mamă care se simte bine în primele 2-3 zile după naștere vei dori să te întorci mediat cu bebelușul acasă. Totuși este posibil să fie nevoie să mai stai puțin în spital, dacă este necesar, în funcție de ceea ce decid medicii în legătură cu modul cum a decurs nașterea și cum este starea ta de sănătate și a nou-născutului.
Nașterea prin cezariană
În general în perioada postoperatorie, după cezariană, femeia lăuză este monitorizată 24 de ore în salonul postoperator, timp în care va primi calmante și alte medicamente necesare. Dacă este nevoie va fi dusă în sala de terapie intensivă unde va primi tratament adecvat.
Alimentația va fi pe cale orală, dar foarte ușoară și se va face după câteva ore, nu imediat. Femeia va avea și sondă urinară, care se scoate abia a doua zi după operație. Timp de 3-5 zile este necesar ca tratamentul să includă și injecții cu heparină pentru prevenirea complicațiilor tromboembolice. Bebelușul nou-născut este adus mamei în funcție de starea acesteia și desigur la dorința ei. Mama stă în spital obligatoriu 3 zile, uneori dacă este nevoie, poate fi ținută sub observație și mai mult.
Înainte de a face bagajul pentru spital este bine să verifici ce lucruri vei primi la maternitate. Acestea pot varia de la o clinică la alta, de la un spital la altul.
Având în vedere toate acestea este bine să te gândești bine ce ai mai avea nevoie și ce trebuie să pui neapărat în geanta pentru spital. Deși unele spitale furnizează anumite lucruri necesare, este bine să ai și tu în bagaj tot ce îți trebuie în caz de necesitate, cum este de exemplu un halat de baie pe care îl vei folosi în loc de halatul de spital.
Bagajul pentru nașterea bebelușului
Lucruri pentru perioada de travaliu și nașterea bebelușului:
- Un ceas cu secundar pentru a monitoriza contracțiile, sau cronometrul digital de la telefon. Nu uita încărcătorul pentru telefon. Poți folosi smartphone-ul pentru a face primele fotografii cu bebelușul nou-născut, sau chiar un aparat de fotografiat foarte bun.
- Pentru a te calma înainte de travaliu poți asculta muzică la smartphone, la căști.
- Dacă ți-ai planificat să apelezi la o bancă de celule stem, trebuie să ai și o trusă de colectare a celulelor stem. Pentru trusa epidurală poți lua legătură cu persoana care se ocupă de recoltarea celulelor stem.
- Apă de gură, periuța și pasta de dinți, șervețele de față, șervețele umede de corp, un deodorant și alte produse de toaletă
- Un pachet de hârtie igienică și desigur hârtie pentru protecție, pentru capacul de la WC
- Câteva lucruri pentru relaxare, ca de exemplu o carte sau două-trei reviste pentru a nu te plictisi în spital
- O cană și un pai pentru a bea mai ușor apă, tacâmuri doar dacă este necesar
- Loțiune pentru masaj, un pieptene, o clamă pentru prinderea părului
- Un sutien pentru alăptat, tampoane pentru sân, tampoane pentru lăuzie
- Balsam pentru hidratarea buzelor, pentru că în timpul travaliului nu este indicat să bei apă.
Alte lucruri pentru spital
La spital ar trebui să ai produse de toaletă dar și anumite haine:
- O pijama specială pentru gravide, destul de largă, sau o cămașă de noapte lungă, care poate fi descheiată în față în vederea alăptării. Nu sunt indicați pantalonii de pijama pentru că aceștia pot fi incomozi după naștere, de aceea mai bine alegi o pijama tip cămașă de noapte.
- Un halat de baie este necesar în spital. Majoritatea femeilor se plimbă în cămașă de noapte prin salon și în halat înainte de naștere, pentru a face puțină mișcare și a evita să stea doar întinse în pat. Acesta este bine să fie de culoare închisă pentru a masca oarecum anumite pete ce pot apărea în spital.
- Șosete pentru picioare și desigur papuci comozi, care să nu alunece atunci când mergi cu ei pe holurile spitalului. Se spune că picioarele reci pot inhiba travaliul, de aceea este bine să porți șosete călduroase în picioare și înainte de naștere și după naștere.
- Un pulover larg pe care să-l folosești după naștere, dacă simți nevoia de a te încălzi.
Bagajul pentru bebeluș
Pentru bebeluș ai nevoie de foarte multe lucruri, din care cele mai importante sunt:
- Îmbrăcăminte pentru bebeluș, un body, o salopetă cu picior, un costumaș confortabil în care va fi dus bebelușul acasă, botoșei
- O bonețică pentru bebeluș, capul acestuia trebuie să fie mereu protejat de frig sau curent
- Păturică pentru nou-născut în care acesta va fi învelit în drum spre acasă de la spital
- Câteva scutece pentru bebelușul nou-născut, mai bine să fie mai multe scutece decât să nu ajungă
- Șervețele umede pentru bebeluș
- O cremă specială pentru eritemul fesier
- Două prosoape și o pernă specială pentru a ține mai ușor bebelușul atunci când trebuie alăptat
- Tampoane pentru alăptat, de unică folosință, cremă pentru sâni care se folosește chiar înainte de a începe alăptatul nou-născutului
- Un scaun pentru bebeluș, special pentru mașină, sau un cărucior pentru copil, în funcție de ceea ce este necesar și de mijlocul de transport folosit. Află cum se alege căruciorul pentru copil.
Geanta pentru maternitate poate conține și alte lucruri pe care le consideră necesare o femeie atunci când trebuie să meargă la spital pentru a naște.