Mierea de mană este un produs valoros și rar, obținut din polenul florilor parfumate din zonele de pădure, indeosebi montane sau alpine. Această miere este bună și pentru adulți și copii, chiar și pentru hrănirea bebelușilor cu vârsta sub 12 luni. Mierea de mană nu este pasteurizată, astfel își păstrează toate beneficiile și proprietățile nutriționale intacte. Ea are un preț mult mai mare decât mierea din polen de flori.
Pentru a obține această miere de mană, stupii trebuie duși în zonele împădurite, cum sunt:
- Pădurile de conifere, de pin, brad, molid
- Pădurile de tei și salcâm
- Pădurile de foioase, de stejar și arțar.
Mierea nu provine de la flori, ci de la frunzele acestor copaci și de la rămurelele foarte subțiri. Frunzele transpiră și elimină un lichid dulce, limpede, vâscos și lipicios (numit mană) pe care albinele îl culeg. Mana se produce prin transpirația frunzelor copacilor, este de fapt un exudat al frunzelor. Acest exudat are carbohidrați, flavonoide, minerale și alte substanțe de care au nevoie albinele, furnicile și alte insecte pentru energie.
Puterea vindecătoare a mierii de mană – Antioxidant și antibacterian natural
Mierea de mană este maronie sau roșiatică și are multe efecte benefice pentru sănătate. Aceasta are de 20 de ori mai multe minerale decât orice tip de miere. Ea conține: potasiu, magneziu, calciu, fier, seleniu, fosfor. De asemenea, este mult mai bogată în aminoacizi (pigmenți vegetali de tip polifenoli, flavonoide) și proteine.
Mierea de mană este mai aromată decât altă miere, deoarece are substanțe de tip rășinos.
Curăță organismul cu mierea de mană! – Ajutor natural în detoxifierea zilnică
Prin conținutul de polifenoli și flavonoide, mierea de mană este antibacteriană, antiinflamatoare, antioxidantă. Aceste substanțe – polifenoli vegetali – dau culoarea mai închisă a mierii, uneori spre negru. Polifenolii vegetali au numeroase beneficii pentru organism (arată studiile cercetătorilor):
- Sunt antimicotici, antivirali, antiinflamatori, antibacterieni, antiparazitari
- Au proprietăți anticancerigene, antioxidante, estrogenice, de creștere a imunității
- Ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organsim
- Scad riscul de diabet, cancer, obezitate, boli cardiovasculare
- Neutralizează inflamația, au acțiune pozitivă asupra microbionului intestinal
- Reglează dezechilibrele hormonale, atenuează efectele asociate cu niveluirle excesive de estrogeni, deci ameliorează simptomele
- Reduc hipertensiunea arterială
- Au efect benefic asupra sistemului cardiovascular
- Reduc riscul de boli legate de stilul de viață și au efect bun asupra țesuturilor și organelor
- Îmbunătățesc starea de sănătate și rezistența organismului.
Mierea de mană – Aliatul tău în regenerare pentru a scăpa de anemie
Această miere este un medicament natural cu gust sublim, are proprietăți terapeutice excelente. Mierea este un buster de energie, crește imunitatea, ajută la refacerea sistemului imunitar al organismului. Leucocitele din sânge au nevoie de anumite minerale (care se găsesc din plin în mierea de mană) pentru ca să distrugă mai repede bacteriile și virușii din organism. Polifenolii vegetali din miere cresc de asemenea imunitatea organismului și ajută la combaterea mai eficientă a infecțiilor.
De asemenea, este eficientă pentru regenerarea pielii, a mucoaselor din corp. Prin conținutul bogat în minerale, mierea de mană tratează deficitul mineral, osteoporoza la femei și rahitismul la copii.
Mierea de mană combate anemia și ajută și la producerea de sânge la nivelul măduvei osoase. Acest tip de miere oferă multă energie imediat, are efect foarte bun asupra tubului digestiv și asupra intestinului. De asemenea, ea are efect bun asupra ficatului și altor organe, oferă foarte multă energie. Mierea are acțiune benefică și asupra creierului, asupra întregului organism, ea vindecă prin substanțele sale infecțiile cu bacterii și viruși.
Mierea are proprietăți antiinflamatoare asupra tractului digestiv
Prin conținutul de polifenoli, mierea de mană ajută la modularea microbionului intestinal. Polifenolii au și alte beneficii asupra organismului:
- Au capacitatea de a-și impune bioactivitatea asupra diferitelor celule și țesuturi din corp
- Ajută într-o serie de procese precum digestia
- Sunt rezistenți la procesele digestive din stomac, sunt descompuși de enzimele din intestinul subțire sau din microflora intestinală.
Prin consumul de miere de mană și deci prin aportul de polifenoli vegetali, se previn diferite boli, precum: cancerul, bolile cardiovasculare, obezitatea și diabetul de tip 2.
Mierea de mană are zaharuri, precum melezitoza, care este produsă de tractul digestiv al insectelor producătoare de mană. Consistența mierii este lichidă și nu cristalizează.
Are și efect laxativ
Mierea de mană este un bun cicatrizant și are și efect laxativ ușor.
Mierea de mană poate fi combinată cu propolis (obținut din mugurii de plop) și cu polen. Acest amestec oferă multă energie organismului, crește imunitatea.