Castanele sunt delicioase coapte sau fierte, au o aromă delicată, puțin dulce. Prepararea lor acasă este simplă și ușoară. Ele se pun la copt într-o tavă, la cuptor, aproximativ 20 de minute la 200°C, după ce inițial au fost crestate cu un cuțit. După ce s-au copt se curăță de coajă și se consumă calde. Pot fi folosite în umpluturi pentru prăjituri sau preparate din carne, dar și în supe ori sosuri. După coacere, ele devin moi și făinoase, asemănătoare cartofilor, motiv pentru care sunt ideale pentru obținerea făinii de castane. Această făină este excelentă pentru deserturi și prăjituri.
Făina de castane are o aromă ușor dulceagă, de nucă, și o textură fină care o face potrivită pentru multe rețete. Din ea poți face diverse produse de patiserie: pâine, fursecuri, brioșe, biscuiți, dar și prăjituri aromate, cu o consistență plăcută. Această făină poate fi utilizată la clătite și deserturi rapide; prin folosirea ei, aluatul devine mai pufos și capătă o aromă delicată. De asemenea, făina de castane se utilizează la paste și preparate culinare sărate; poți crea din ea paste de casă sau o poți folosi pentru a îngroșa supele și sosurile.
Versatilă și sănătoasă, făina de castane este un ingredient excelent pentru cei care vor să experimenteze în bucătărie sau caută opțiuni fără gluten.
Făina de castane, pe lângă faptul că este foarte gustoasă, ea are o consistență similară cu făina de grâu; în plus, ea este și o sursă excelentă de mulți nutrienți importanți (precum fier, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina B6). Aceasta este bună pentru persoanele cu deficit de fier, crește imunitatea, îmbunătățește funcția creierului, contribuie la o structură osoasă sănătoasă.
Rețete culinare – Fursecuri aromate din castane
Fursecurile din castane și alte ingrediente naturale sunt, fără îndoială, deserturi delicioase. Aroma minunată a fursecurilor este minunată și va umple întotdeauna casa, atunci când sunt coapte înainte de Crăciun sau de o reuniune de familie.
Oricine poate să ofere acest desert copiilor și, deși este puțin de lucru, merită cu adevărat. Pentru cei care nu au propria rețetă pentru aceste fursecuri, am pregătit o rețetă de familie, care este simplă și rapidă.
Pentru reteță sunt necesare următoarele ingrediente: 2 linguri amidon de porumb, o cană făină de castane, un ou, jumătate de linguriță cu praf de copt, 4 linguri zahăr, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 linguri pudră nucă de cocos, 2 lingurițe pudră de cacao.
Se procedează astfel:
- Se amestecă făina de castane cu amidonul și pudra de cacao într-un bol
- Se adaugă uleiul, zahărul, praful de copt, pudra de cocos și oul bătut spumă
- Se amestecă bine, se frământă aluatul și se lasă să stea acoperit, timp de 30 de minute
- Se fac bile mici din aluat, care apoi se aplatizează, obținând astfel forme rotunde de fursec
- Se pun fursecurile pe o foaie de pergament în tava de copt
- Se coc fursecurile la 180°C, timp de 20 de minute sau până se rumenesc.
După ce s-au copt, fursecurile se lasă la răcit și apoi se servesc.
Din castane se pot obține și prăjituri. De exemplu o prăjitură cu nuci, stafide și castane este un desert delicios pentru orice familie.
De asemenea, rondelele din piure de castane cu glazură de ciocolată sunt ușor de făcut și pot fi servite la ceaiul de seară sau la cafeaua de dimineață, ori atunci când îți este poftă de ceva dulce.
Rețete culinare – Supa de castane
Se folosesc următoarele ingrediente: 800 ml supă de legume, 200 g castane coapte și decojite, un dovleac mediu, 250 g smântână, 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui, 3 cepe mici, puțin oregano uscat, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se taie dovleacul în jumătate, se scot toate semințele, apoi se unge cu o lingură de ulei și se pune la copt în cuptor, într-o tavă, la 200°C
- După ce s-a copt, se scoate pulpa din dovleac si se taie în cuburi
- Se taie ceapa mărunt și se undește în 2-3 linguri de ulei într-o tigaie
- Apoi se adaugă dovleacul și castanele (taiate bucățele)
- Se condimentează cu oregano, sare și piper
- Se adaugă acest amestec în supă și se amestecă
- Se gătește timp de 15 minute și apoi se mixează totul la blender sau la mixer, obținând astfel o compoziție omogenă
- Peste supă se adaugă smântâna și se servește caldă.
Poftă bună!



