Un episod de vărsături la bebeluși începe cu o stare de disconfort, atac de greață, salivare activă, transpirație și scăderea temperaturii. Vomitatul și vărsăturile sunt frecvente la bebeluși.
Află în acest articol care sunt cauzele, care episoade vomitive sunt inofensive și care sunt simptomele unor probleme de sănătate care necesită tratament de specialitate, medical.
Navigare rapidă în articol:
- De ce bebe regurgitează și vomită?
- Vărsături cu jet la bebeluși
- De ce bebelușul plânge și vomită?
- Alergia alimentară la bebeluși
- Alte cauze de vomă la bebeluși.
De ce bebe regurgitează și vomită?
Majoritatea bebelușilor au această problemă deoarece la nou-născuți sfincterul dintre stomac și esofag este imatur și acest lucru face ca laptele să vină înapoi, mai ales că micuții au și o poziție la orizontală. Unii nu simt niciun disconfort când regurgitează, alții din contra au gaze și alte simptome de reflux gastroesofagian.
Pe măsură ce cresc, acest simptom este din ce în ce mai rar, iar atunci când ajung la vârsta de 6 luni bebelușii nu mai regurgitează.
De ce vomită bebelușii laptele matern? Bebelușii regurgitează pentru că:
- La vârstă fragedă produc salivă și mucus în exces, care sunt eliminate prin regurgitare.
- Mănâncă prea mult, mai ales dacă au fost hrăniți cu biberonul.
- Înghit prea mult aer în același timp cu laptele.
- Au prea multă salivă mai ales atunci când le ies dinții.
Vărsături cu mucus la bebeluși apar din cauza:
- Inflamației mucoasei gastrice
- Unei infecții a tractului respirator
- Unor probleme grave de sănătate – tumoare, meningită, epilepsie, boli ale creierului, colecistită, apendicită, obstrucție intestinală
- Stresului, prezenței unui corp străin în esofag
- Unor alimente otrăvitoare sau a unor medicamente.
Boala de reflux gastroesofagian la bebeluși cu vărsături poate să apară în primele 2-4 săptămâni de viață și poate produce următoarele simptome:
- Vomă frecventă, iritarea esofagului, salivarea excesivă
- Gâlgâit, refuzul laptelui, senzație de sete, câștig mic în greutate
- Dureri, stare de agitație, plâns brusc, arcuirea spatelui din cauza durerii.
Simptomele de reflux gastroesofagian la copii dispar în jurul vârstei de 7 luni, când aceștia primesc hrană solidă.
Sunt cazuri în care părinții trebuie să sune medicul și anume atunci când:
- Bebelușul regurgitează și are și simptome de vomă și tuse.
- Voma este de culoare galbenă la bebeluși
- Voma la copii este maronie
- Bebe varsă în jet.
Vărsături în jet la bebeluși
De regulă un bebeluș care are vărsături în jet suferă de o afecțiune care se poate combate prin tratament recomandat de medic. Vărsăturile în jet sunt de fapt regurgitări foarte puternice și frecvente la anumiți copii nou-născuți.
Vărsături în jet – Cauze:
- Stenoza de pilor produce vărsături în jet puternice și frecvente la bebeluși. Aceasta este o boală la care apare îngroșarea mușchiului de la stomac ce produce un blocaj și care se manifestă în primele 2-3 săptămâni de la naștere. Statisticile arată că boala este destul de rară, apare la un copil nou-născut din 200 de băieți, iar la fete și mai rar.
- Pot să apară din cauza digestiei la nou-născuți sau a tulburărilor digestive ale bebelușilor.
Bebelușii care vomită frecvent sau care au diaree se pot deshidrata. Principalele semne ale deshidratării sunt:
- Copilul este agitat, plânge fără lacrimi
- Are buzele crăpate, membranele uscate
- Poate avea o stare de somnolență anormală
- Urinează puțin, mai puțin de 5-6 ori în 24 de ore.
- Urina este mai concentrată și are o culoare închisă galbenă.
De ce bebelușul plânge și vomită?
Bebelușul plânge seara și apoi vomită? Acest lucru se întâmplă pentru că el devine epuizat prin plâns. Voma este indusă prin plâns.
Bebelușii pot face crize de plâns mai ales seara, pot avea stări de agitație până ce obosesc și adorm. Află ce trebuie să știe un părinte despre somnul bebelușului.
Alergia alimentară la bebeluși
Specialiștii în domeniul medical recomandă părinților să fie foarte atenți la alimentația bebelușului. Ei consideră că părinții ar trebui să aștepte ca bebelușul să împlinească un an și apoi să-i schimbe alimentația treptat, deoarece astfel scade riscul de alergii alimentare.
Părinții trebuie să meargă la medicul pediatru și să ceară o listă cu alimentele permise bebelușilor. De asemenea, este foarte important ca părinții să cunoască alimentele interzire bebelușilor (care produc alergii, vomă, greață și alte simptome).
Mierea de albine și produsele care conțin miere nu sunt pentru bebeluși. Specialiștii spun că mierea are spori de Clostridium botulinum care poate produce botulism la bebeluși. Boala se manifestă prin constipație, letargie, scăderea poftei de mâncare, deshidratarea organismului, pneumonie.
Alte alimente interzise bebelușilor sunt: alunele, laptele de vacă, stafidele. Specialiștii spun că 80-90% dintre copii sunt alergici la grâu, lapte, ouă, soia. Treptat, spre vârsta de 5 ani, aceste alergii dispar. Află cum se realizează suplimentarea și diversificarea alimentației la bebeluși.
Bebelușul care suferă de o alergie alimentară va avea stări de vomă, iritații la gură, exces de gaze, mucus în scaune, diaree, vomă, secreții nazale, secreții la ochi, stare de agitație, plânge, nu doarme. El trebuie ferit de posibilii alergeni.
Alte cauze de vomă la bebeluși
Bebelușii pot avea stări de vomă și diaree dacă înghit o substanță nealimentară care îi provoacă simptome ca și cum ar fi înghițit otravă. El poate avea puls neregulat, respirație accelerată, stări de agitație, salivare, mișcă ochii rapid spre lateral, frisoane, febră, convulsii. Când apar astfel de simptome, bebelușii trebuie duși de urgență la spital.
Dacă bebelușul se lovește la cap, aceste traumatisme îi pot provoca printre altele și stări de vomă. De obicei anumite cucuie mici nu sunt grave, însă dacă copilul suferă o lovitură mai puternică, dacă se lovește de un obiect dur, este posibil să aibă anumite probleme. Dintre acestea fac parte: dificultăți la trezire, de respirație, uneori poate suferi și de apatie scurtă, poate sângera cu mucus pe nas, poate fi în incapacitatea de a-și mișca un braț. În situații îngrijorătoare, el trebuie dus la medic.
Bebelușul poate avea stări de greață și vomă din cauza unor traume la abdomen, dacă se lovește și suferă de hemoragie internă. Un simptom clar este voma cu sânge și tusea, voma este de culoare roșie închisă. Alte simptome sunt: frisoanele, pielea poate deveni rece și palidă, se produc probleme de respirație, apar firișoare de sânge în urină și în scaun.
Gripa la bebeluși reprezintă o infecție virală care poate produce numeroase simptome:
- Vomă, diaree, cefalee, dureri musculare
- Febră, senzație de tuse uscată, dureri de gât
- Secreții nazale abundente, letargie, congestie nazală.
Bebelușul se poate îmbolnăvi rapid de gripă dacă de el se apropie o persoană infectată. El este foarte sensibil la factorii externi, sistemul său imunitar nu este puternic în primul an de viață.