Sănătatea bebeluşului – de ce este nevoie de precauţie în suplimentarea şi diversificarea alimentaţiei micuţilor?

0
956
Alimentaţia bebeluşului
Alimentaţia bebeluşului

Cu toţii am auzit despre cazurile triste ale celor doi bebeluşi de 6, respectiv 7 luni care au ajuns în stare gravă la spital după ce părinţii i-au hrănit cu supă de pui cu carne, respectiv cu sarmale. Majoritatea părinţilor de astăzi sunt, din fericire, mai informaţi şi nu s-ar gândi să hrănească un bebe cu carne (deşi poate că ar fi bine-venită o campanie amplă de informare în toate mediile).

Totuşi, chiar şi părinţii informaţi şi atenţi pot face greşeli, oferind bebeluşului lichide sau alimente nerecomandate pentru vârsta sa. Când micuţul este iritat, agitat, are gaze, are constipaţie sau diaree, colici ş.a.m.d., părinţii cei mai responsabili pot apela la remedii care nu sunt tocmai indicate la vârste mici, în speranţa că vor avea succes.

Ai face aproape orice pentru a-l calma şi a vedea că micuţul doarme în sfârşit liniştit, inclusiv să asculţi de unele sfaturi de la persoane care te conving că lor le-a reuşit. Astfel, poţi fi tentat să adaugi diverse lucruri în biberonul lui bebe. Însă orice medic avizat îţi va spune că în primele patru-şase luni (variază de la bebeluş la bebeluş), bebe are cu adevărat nevoie doar de lapte, iar apoi introducerea unor noi alimente trebuie făcută treptat şi cu precauţie.

Ce să nu îi dai bebeluşului în primele luni de viaţă (fără recomandarea explicită a medicului):

♦ Apă. Nu are cum să dăuneze, nu? Totuşi, nu se recomandă să îi dai apă în primele luni, nici chiar dacă este vreme călduroasă, laptele matern oferind hidratarea necesară. Excepţia se referă la unii bebeluşi hrăniţi cu lapte formulă – însă ai nevoie de sfatul medicului tău, dacă ţi se pare că observi cel mai mic semn de deshidratare.

♦ Ceaiuri. Tot când este vorba de tulburări digestive, unii îţi vor recomanda ceaiuri calmante din mentă, melisă, muşeţel etc. sau siropuri carminative din plante de acest fel şi bicarbonat de sodiu. Nu ceda tentaţiei şi întreabă medicul (orice nouă substanţă ingerată poate afecta negativ dezvoltarea florei bacteriene intestinale)!

♦ Suc de prune sau pere. Mulţi sfătuiesc părinţii să ofere astfel de sucuri bebeluşului, în principal ca remediu pentru constipaţie. Dar medicii nu recomandă aceasta pentru micuţii sub patru, chiar şase luni, putând avea efect negativ pentru digestie şi absorbţia nutrienţilor din lapte.

♦ Gripe baby water. Se recomandă în caz de balonare sau colici, eliminând gazele şi scăzând iritabilitatea, ajutând micuţii să doarmă. Totuşi, nu trebuie să îi dai unui copil sub şase luni acest produs decât la indicaţiile specialistului (în plus, unele astfel de produse conţin o cantitate mică de alcool – bineînţeles că adorm micuţul!).

♦ Cereale în laptele din biberon. Poate că ai auzit de la diverse persoane că bebe va dormi mai bine dacă adaugi puţine cereale de orez în biberon. Ei bine, efectul poate fi invers! În primele şase luni de viaţă, nu este bine să adaugi nici un fel de solide în lapte, oricât de inofensive ar părea (într-adevăr, cerealele de orez sunt potrivite la începutul diversificării alimentaţiei, dar la vârsta de şase luni, cel mai devreme la patru luni).

♦ Infacol. Colicile sunt un coşmar, iar acest produs calmează disconfortul micuţului; deşi se spune că poate fi oferit bebeluşilor din primele luni de viaţă, ultimele studii sugerează că precauţia ar fi preferabilă. Un studiu arată chiar că ingredientul principal nu ar fi chiar atât de eficient, iar alte ingrediente au potenţial alergen.

La fel cum deja pare un lucru inacceptabil să masezi gingiile lui bebe cu „puţină ţuică” (un „remediu” chiar des întâlnit pe vremuri), cu cât aflăm mai multe despre dezvoltarea bebeluşilor, ştim să ne ferim de remedii inadecvate vârstei; adevărul este că tot ceea ce îi trebuie micuţului în primele luni este laptele matern sau formulă, iar orice suplimentare trebuie făcută doar şi doar după consultarea unui specialist.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ