Dragoste și relațiiRelaţiile „deschise”, o variantă mai simplă pentru viaţa amoroasă? De ce acest...

Relaţiile „deschise”, o variantă mai simplă pentru viaţa amoroasă? De ce acest tip de relaţii eşuează adesea?

Ideea de a avea o „relaţie deschisă” (open relationship), atât tu, cât şi partenerul văzându-vă în acelaşi timp cu alţii şi având relaţii intime cu alţii poate să pară la o primă vedere atractivă, mai ales după un şir de relaţii „clasice” eşuate. Fără complicaţii, fără obligaţii, fără gelozii, infidelităţi şi minciuni (doar ambii sunteţi de acord să vă vedeţi cu alte persoane).

Dar… de prea multe ori, se dovedesc doar o încercare eşuată, aceste relaţii deschise terminându-se adesea într-un mod nefericit (deşi uneori, partenerii ajung într-un sfârşit să aibă o relaţie exclusivă, monogamă, ceea ce tot înseamnă că, practic, ideea lor de relaţie deschisă a eşuat!).

Tocmai încheiasem în mod dureros o relaţie de 7 ani, după ce iubitul mă înşelase şi părăsise; am stat şi mi-am lins rănile cam 8 luni, fără să mă gândesc măcar să ies cu un alt bărbat. Apoi, sătulă şi singură, m-am decis să îmi scot capul din bârlog, să mă uit în jur; eram hotărâtă că nu vreau o altă relaţie stabilă şi că nu mai vreau să mă îndrăgostesc. La naiba cu asta! Dar doream o conexiune, doream pe cineva lângă mine. Şi aşa, într-o seară, am început să vorbesc cu un bărbat pe care-l cunoşteam vag de multă vreme; era atractiv, amuzant şi se pare că mă dorea şi el. Ştiam foarte bine că el deja se vede cu o fată, dar fără să aibă propriu-zis o relaţie.

Aşa că am ajuns la el acasă; şi am continuat mai multe luni aşa, văzându-mă cu el de 2-3 ori pe săptămână; ştiam că se vede încă cu cealaltă, ba chiar îmi spunea sincer acest lucru. Nu mă deranja şi bănuiam că oricum mai are una sau două „cliente”! Dar într-o seară s-a întâmplat să îl văd în faţa mea cu ea, râzând, flirtând, distrându-se; pe mine m-a salutat amabil şi a zis că îi pare rău de coincidenţă, dar eu doar cunoşteam situaţia… Cât am plâns în noaptea aceea, mi-am dat seama: degeaba încercam să mă conving că, fiind o femeie „modernă”, pot avea o relaţie deschisă. Nu puteam; când împarţi mai multe cu cineva o perioadă, îţi cade dragă persoana şi nu poţi sta acolo văzând-o în faţa ta cu altcineva, cu care ştii că va merge acasă! Eu cel puţin, nu pot. Aşa că, încercând să mă feresc de suferinţă, fix peste asta am dat… (Daniela, 31 ani)

Povestirea de mai sus se potriveşte multora; şi există cazuri şi cazuri de relaţii deschise ce se sfârşesc în mod nefericit, din diverse motive.

De ce relaţiile deschise eşuează adesea?

Există şi în aceste cazuri reguli. Ca şi într-o relaţie clasică, şi în acest caz trebuie să respecţi unele reguli, ba chiar cu mai multă stricteţe (când, unde şi cât de des vă vedeţi, cât de mult vă spuneţi despre ceilalţi cu care sunteţi, ce „cod” folosiţi pentru a vă spune că sunteţi „ocupaţi” etc.). Nu prea pare a oferi libertatea pe care ţi-o imaginezi, iar încălcarea acestor reguli distruge des totul.

Dragostea e interzisă. Aceasta ar fi o primă regulă: nu trebuie să te îndrăgosteşti. Dar cel care chiar crede că îşi poate controla sentimentele e nebun! Intimitatea fizică va crea o legătură, iar dacă petreci mult timp împreună cu persoana cu care te culci, se creează şi intimitatea emoţională; nu e drum lung până la iubire…şi de aici la dramă.

Nu trebuie să fii gelos. Din nou, cine poate să îşi controleze emoţiile? Natura umană presupune să fim geloşi pe partenerul sexual şi chiar dacă nu suntem din fire posesivi, nu se poate să nu existe gelozie şi amărăciune la gândul că în clipa aceasta, partenerul este în pat cu altcineva; sau când te trezeşti faţă în faţă cu partenerul şi altcineva. Nu ai voie să fii gelos, dar eşti – ceea ce te face şi furios, pe tine şi pe celălalt.

În general, noi toţi căutăm o relaţie semnificativă, profundă de dragoste. Iar o relaţie deschisă merge doar dacă rămâne la un nivel superficial. La sfârşitul zilei, vei vedea că o astfel de relaţie pur şi simplu nu-ţi aduce satisfacţie cu adevărat! Ştii că tot ce împarţi cu partenerul, acesta împarte cu altcineva, că ce îţi spune ţie spune şi altora, că ceea ce face cu tine face şi cu alţii…nimic unic, special aici.

Nu merge dacă doar unul dintre parteneri şi-o doreşte. Dacă este doar dorinţa unuia dintre cei doi sau dacă este o tentativă disperată de a continua o relaţie (te-a înşelat şi eşti de acord ca, în loc să vă despărţiţi, să începeţi o relaţie deschisă), este clar o idee proastă.

Sănătatea sexuală – trebuie să ai încredere completă în partener, iar de câte ori poţi spune că ai încredere completă în cineva? Cresc şansele unei infecţii transmisibile, este o chestiune de matematică!

Timpul – o chestiune practică: chiar ai timp şi energie să ai nu doar un partener, ci mai mulţi? Este adesea greu să găsim timp pentru a-l petrece cu partenerul şi în cadrul unei relaţii monogame – cât de mult se complică lucrurile când există mai mulţi parteneri!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.