1-somnul-bebelusului-micSomnul bebelușului se compune din diferite faze, care diferă prin profunzimea lui. În primul an apar mici probleme care sunt normale, pentru că acum se dezvoltă sistemul nervos al copilului. Este minunat să privești un copil adormit, este chiar interesant să-l vezi cum zâmbește, ce mișcări are în timpul somnului. Bebelușii visează mult în timpul somnului și au tresăriri în somn.

Navigare rapidă în articol:

Cât doarme un bebeluș?

2-somnul-bebelusului-parinti

În primele săptămâni de viață bebelușul are nevoie de mult somn, el doarme aproape toată ziua. Imediat după naștere, un nou-născut doarme câteva ore bune deoarece este obosit după experiența nașterii. Apoi, în primele zile după naștere, el stă treaz cam 1-3 ore pe zi. Acest program îl are în prima lună de viață. El trebuie să doarmă cam 18 ore din 24. Un subiect foarte controversat este: unde doarme bebelușul în primele luni de viață, pentru siguranța nou-născutului.

Reflexele tranzitorii ale bebelușului

Din naștere bebelușul are reflexe automate și anume:

  • Reflexul de căutare prin care poate găsi tetina pentru a se hrăni.
  • Reflexul de apucare prin care bebelușul strânge cu palma degetul mamei.
  • Reflexul de sucțiune prin care bebelușul își suge degetul de la mână sau prin care se hrănește la sânul mamei.
  • Reflexul de tresărire prin care bebelușul reacționează la orice zgomot, mișcă încet capul, întinde membrele și își unește mânuțele.
  • Reflexul tonic al gâtului prin care bebelușul întoarce capul, întinde brațul și piciorul de pe o parte a corpului, timp în care îndoaie brațul și piciorul din partea cealaltă a corpului.
  • Reflexul de a păși apare la bebeluș, el îndoaie picioarele ca și cum ar păși dacă este susținut de părinți în poziție verticală.

Creierul bebelușului se află în etapa de dezvoltare, se generează celule nervoase cu un ritm foarte mare, de 250 000/ minut. Acest proces începe din primele săptămâni ale sarcinii, astfel că nou-născutul va avea deja celule nervoase la naștere.

Treptat, bebelușul începe să cunoască mediul din jurul său și în creier au loc sinapse, conexiuni între celulele nervoase. El începe să-și dezvolte capacitatea de a analiza, de a-și aminti diferite experiențe. În mintea bebelușului apare imaginea mamei, a persoanei atente, iubitoare, care îi oferă ceea ce îi trebuie.

La început bebelușul comunică nevoile și sentimentele sale prin plâns, zâmbete, limbajul trupului (întoarce capul, închide ochii, devine nervos când este deranjat de ceva).

Bebelușul la 2 luni

3-somnul-bebelusului

De la vârsta de 2 luni, bebelușul are nevoie de 15-16 ore de somn pe zi. El se trezește de multe ori în timpul somnului, mai ales pentru simplul fapt că trebuie să fie hrănit cu biberonul o dată la 3 ore.

De la 2 luni bebelușul începe să se îngrașe, are obrăjorii mai rotunzi, la fel și picioarele. Se poate îngrășa cu 200 g pe lună. În această perioadă capul bebelușului se dezvoltă mai rapid decât alte organe și de asta pare puțin mai mare ca restul corpului.

Foarte important este ca la 1-2 luni bebelușul să fie lăsat să stea pe burtă o perioadă de timp zilnic deoarece așa el își va dezvolta mai rapid mușchii gâtului împortanți în controlul și susținerea capului.

La 2 luni bebelușul gângurește și bolborosește, aceste sunete sunt produse din gât și reprezintă încercările sale de a-și exprima mai ales mulțumirea și veselia. Când este supărat, bebelușul plânge sau geme, scoate sunete din piept. Există câteva modalități eficiente de a vă calma bebelușul atunci când plânge. Astfel somnul bebelușului va fi mai liniștit.

Bebelușul la 3-4 luni

4-bebe

De la 3-4 luni, somnul bebelușului este de 14-16 ore din 24. Noaptea doarme cam 10-11 ore în total.

De la 3 luni, bebelușul crește în greutate cu 450-800 g pe lună, până la vârsta de 6 luni. Acest lucru face ca bebelușul să pară grăsuț sau dolofan. El are nevoie de hrană bogată în grăsimi (lapte) pentru construirea tecii de mielină a fibrelor nervoase, care protejează aceste fibre și facilitează transmiterea normală a impulsurilor nervoase. Acum este perioada maturizării sistemului nervos, consolidării funcției de memorare din creier și dezvoltării simțurilor.

Bebelușul care are perioade de somn mai lungi noaptea, trebuie să fie hrănit mai des în timpul zilei. El nu va putea consuma mai mult lapte o singură dată, de aceea are nevoie de mai multe mese. La 2-4 luni bebelușul bea 50 ml lapte/ 0,5 kg greutate corporală.

La 3-4 luni, bebelușul se exprimă prin zâmbete, țipete, gângurit, chicoteli, mormăit. Părinții trebuie să-i vorbească mult, astfel el se va obișnui cu vocea lor. El are tendința de a-și mișca imediat capul când aude un zgomot, vrea să stabilească un contact vizual, imită sunete, expresii faciale, mișcări.

La 4 luni, bebelușul duce la gură orice obiect găsește, se ridică pe mâini și coate, stă mult pe burtică, își ține capul drept, poate apuca și arunca jucăriile. Se exprimă mai bine prin limbajul trupului, râde mult, țipă, imită sunete, este bucuros să primească atenție de la persoanele din jur.

Bebelușul la 5 luni

Începând de la 5 luni, bebelușul se poate ridica puțin mai ales dacă stă pe burtică, se rostogolește, este curios față de toate obiectele din jur, își exprimă sentimentele prin râs, grimase, sunete, țipete, se distrează jucându-se cu părinții. El poate învăța să distingă emoțiile unei persoane din tonul vocii ei. Poate duce obiectele la gură, explorează totul în jurul său, astfel își dezvoltă abilitățile senzoriale, motrice.

La 5 luni, bebelușul imită sunete și le repetă de foarte multe ori. El se manifestă astfel când este bucuros, când are o jucărie care îi place foarte mult.

Bebelușul la 6 luni

5-bebelus

La 6 luni, bebelușul are probleme din cauza dințișorilor. Aceasta este perioada când apar dințișorii, iar simptomele îl fac să plângă deseori. Bebelușul este foarte agitat, nervos, are gingiile umflate, simte un disconfort mai ales înainte de apariția dinților. Dacă se întâmplă ca bebelușul să prezinte și alte simptome în această periaodă (stări febrile, diaree), părinții trebuie să-l ducă la un medic pediatru pentru că este posibil să aibă o problemă de sănătate.

La 6 luni, bebelușul are un control destul de bun asupra capului. Poate învăța să stea bine în poziție verticală singur, fără ajutorul părinților, ridică jucăriile, se rostogolește în orice direcție, face diferență între el și altă persoană. Acum abilitățile sale cresc, își controlează mai bine mâinile, are o flexibilitate mai mare, care îi permite să descopere lucrurile din jur. Este curios față de corpul lui, se joacă cu degetele de la picioare, treptat își îmbunătățește echilibrul de a sta în poziție verticală.

Vederea sa este focalizată, este mai clară, înțelege mai bine diferite experiențe. Poate urmări mai bine jucăriile, se uită și în alte direcții, nu doar în sus. Are capacitatea de a ridica jucăriile mici și de a le analiza, el fiind curios față de orice lucru din jur. Este vârsta când îi plac cărțile cu poze, pe care le cumpără părinții.

Are dorința de a explora ce este în jurul său și corpul său. Imită sunete, se exprimă prin silabe simple, râs, chicoteli, are capacitatea de a-și transmite emoțiile.

Bebelușul la 7 luni

6-bebelus-la-7-luni

De la 7 luni, bebelușul ascultă cu mare atenție persoanele din jur, imită mai multe sunete, combină vocale, consoane, poate spune mama, dada, tata. La această vârstă bebelușul este mai încrezător, mai dornic să facă diverse lucruri, de aceea părinții trebuie să-l încurajeze să exploreze. Acum el va reuși să meargă de-a bușilea, să se sprijine pe mâini, să stea în fund, să mute obiectele dintr-o mână în cealaltă mână. El va ști să facă diferență între părinți și străini, să imite anumite sunete și modele de vorbire.

La această vârstă bebelușul va dori să doarmă cu părinții, în brațele mamei. El trebuie să fie învățat să doarmă în pătuțul lui, acolo se va odihni mai bine, nu va fi deloc deranjat. Acesta este primul pas spre independență, un pas pe care copilul trebuie să-l facă.

De la 8 luni somnul bebelușului este mai liniștit, el doarme cam 10 ore pe noapte. Bebelușul are nevoie să doarmă aproximativ 14 ore din 24. Părinții trebuie să-l culce și în timpul zilei, în timpul dimineții și după prânz. La această vârstă bebelușul își utilizează degetele de la mâini, înțelege mult mai bine cuvintele și gesturile persoanelor din jur, știe că prin mișcarea mâinii se spune la revedere, înțelege cuvintele da și nu.

Pe măsură ce copilul crește, el va dormi mai puțin și va avea somnul mai liniștit.

De ce se sperie bebelușii în somn?

7-bebelus-care-doarme

De ce un bebe se foiește în somn? Uneori se întâmplă ca bebelușul să se sperie scurt dar fără a se trezi complet din somn, și apoi să doarmă iar profund. Atunci când doarme adânc, el are respirația regulată și pleoapele bine închise. În timpul acestor ore, bebelușul se odihnește cel mai bine și își relaxează sistemul nervos care obosește atunci când este treaz.

Cum este somnul bebelușului? Capacitatea sa de a avea un somn adânc apare în primele săptămâni de viață, are legătură cu stadiul de maturizare al sistemului nervos.

De ce se agită bebelușii în somn?

Bebelușii procesează impresiile dobândite în timpul orelor de veghe și apoi visează foarte mult în timpul somnului. Creierul lor se dezvoltă în timpul fazelor de odihnă. Noile conexiuni ale celulelor creierului apar în timpul somnului, acest lucru este complet normal și bun în primele luni de viață la bebeluși. Unii dintre ei au probleme în a se liniști, de a adormi la loc după ce se trezesc din somn. Părinții care sunt îngrijorați pot discuta despre aceste aspecte cu un medic pediatru pentru a primi câteva sfaturi cu privire la copil.

Reflexul de tresărire apare la bebelușii foarte mici, în primele luni de viață și este ceva normal. Bebelușii tresar la orice zgomot și au tendința de a-și mișca capul, de a-și arcui spatele. Unii plâng după ce tresar din somn, iar apoi adorm cu greu înapoi. Acest reflex de tresărire se numește Moro. Specialiștii spun că este normal la copiii mici, este cauzat de dezvoltarea sistemului nervos.

Copilul manifestă acest reflex în primele 6 luni de viață, apoi dacă nu are alte probleme de sănătate (care țin de dezvoltarea sistemului nervos, sau de epilepsie) el trebuie să nu mai manifeste tresăriri puternice în somn.

Un bebeluș doarme agitat noaptea și din cauza spasmelor mioclonice care sunt niște zvâcnituri ale corpului. Specialiștii spun că acest tremur al corpului este normal dar dacă produce simptome grave bebelușului (o stare de leșin) pot semnala epilepsia.

Somnul bebelușului și visele

8-bebelus-starea-de-veghe

Faza de vise este o fază activă în somnul bebelușului. Se numește somnul REM și se caracterizează prin mișcări rapide ale ochilor. Comparativ cu somnul profund care este mai odihnitor, în somnul cu vise copilul nu se odihnește suficient. El se poate trezi din cauza zgomotelor din jur, se strâmbă, zâmbește, suspină, uneori chicotește, bâlbâie ceva în timpul somnului, își încrețește fruntea, este puțin agitat, mișcă mânuțele, deschide puțin gurița și ochii, mișcă capul.

Bebelușul poate visa 8 ore pe zi sau chiar mai multe ore în timpul somnului. Specialiștii consideră că un bebeluș visează 50-60% din timpul în care doarme, deci în jur de 8 ore în total. Un bebeluș visează mai mult decât un adult și faza activă REM este destul de mare la un copil. La un adult, faza de vis reprezintă aproximativ 20-25% din somn. Deci la bebeluș faza viselor este mult mai lungă ca la un adult, chiar de 2-2,5 ori mai lungă.

Se spune că bebelușii au mai multe faze de somn REM ca la adulți. Interesant este faptul că bebelușii își petrec jumătate din timp visând. În plus, ei sunt activi în timpul acestei faze, ei își mișcă ochii repede sub pleoape. După faza REM urmează faza non-REM, în care bebelușii pot visa de asemenea. La nou-născuți, faza non-REM este mai scurtă ca la adulți și nu reprezintă o fază de somn cu vise.

Faptul că bebelușii visează este deja dovedit științific. Se spune că ei visează încă înainte de naștere, din a douăzecea săptămână de sarcină. Atunci începe dezvoltarea sistemului nervos central la făt, se formează membrana care înfășoară conexiunile celulelor nervoase în creier și poate avea loc procesarea informațiilor. Bebelușii captează și procesează impresii în abdomenul mamei și pot deja visa în această fază a dezvoltării lor.

Alte aspecte despre somnul bebelușului

9-bebe

După vârsta de un an se schimbă relația dintre faza de vis și faza profundă a somnului. Astfel, copilul dorme mai liniștit și visează mai puțin.

Somnul bebelușului are și o fază de semisomn care face trecerea spre un somn adânc. În această fază somnul bebelușului nu este chiar liniștit. Copilul poate deschide câte un ochi, își mișcă mânuțele, gurița, sau chiar se poate trezi din somn. Privirea sa este absentă și poate adormi la loc.

În starea de veghe când bebelușul s-a trezit complet el poate fi mulțumit dacă este odihnit, dacă a dormit suficient. Acest lucru se observă pe chipul său, care arată că este curios față de ceea ce se întâmplă în jurul său și față de zgomotele care îi captează atenția. Este atent la toate, își privește părinții, reacționează prin mișcările sale, prin zâmbete și capacitatea de a imita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.