Multe animale de companie, fie că este vorba despre câini sau pisici, ne aduc bucurie în familie. Datorită lor ne simțim mai fericiți. Copiii care au animale de companie sunt mai bucuroși, empatizează mai bine, se bucură de dragostea și prietenia acestora. Este suficient ca un singur animal de companie să fie adus în casă și viața tuturor celor din familie s-a schimbat.
Aproape toți copiii își doresc cu disperare un animal de companie acasă, la un moment dat.
Navigare rapidă în articol:
- Ce animal de companie alegi pentru copilul tău?
- Ce beneficii au copiii care cresc alături de un animal de companie?
- Animale de companie perfecte pentru familiile cu copii mici
- Animalele de companie fac familia fericită doar prin prezența lor.
Ce animal de companie alegi pentru copilul tău?
Mai devreme sau mai târziu părinții vor trebui să ia copilului un animal de companie. Dorința copilului de a avea un animal de companie apare la un moment dat și va fi o responsabilitate pentru întreaga familie. Având în vedere că entuziasmul copilului nu va trece repede, părinții trebuie să aleagă o specie de animal de companie care se potrivește copilului.
Alegerea unui animal de companie depinde de foarte mulți factori, îndeosebi de vârsta copilului.
Din punct de vedere psihologic un copil are nevoie să relaționeze, să interacționeze cu animalul de companie, de aceea cele mai recomandate sunt pisicile, cățeii, porcușorii de Guineea. Pentru un copil sunt indicați și peștii de acvariu sau păsările, deși nivelul de relaționare va fi mai scăzut. Cel mai important este ca fiecare copil să-și aleagă singur animalul de companie dorit.
Care sunt cele mai potrivite animale de companie pentru apartament? Părinții se tem că animalele de companie vor deranja vecinii, pentru că fac zgomot și se aude prin pereți. Prin urmare, înainte de a lua această decizie ei trebuie să se gândească foarte bine la obligațiile pe care vor trebui să le respecte. Indiferent că este vorba de un câine, o pisică sau de alt animal mic, ei trebuie să aibă timp pentru el, să-i asigure condițiile necesare de viață.
Înainte de a lua un animal de companie părinții trebuie să-și pună următoarele întrebări:
- Au suficient timp liber zilnic pentru un animal de companie?
- Au un apartament destul de mare în care să țină animalul?
- Nu suferă niciun membru al familiei de alergie la păr de animale?
- Este copilul cu adevărat entuziasmat să aibă un animal de companie?
- Au suficienți bani pentru a asigura necesitățile animalului?
Cele mai populare animale de companie
Cele mai populare animale de companie sunt pisicile, câinii, hamsterii, iepurii, peștii de acvariu, reptilele, păsările, broaștele țestoase și altele.
Pe locul unu în preferințele oamenilor se află pisica. Acest animal este cel mai potrivit să fie crescut în apartament, Este docil, liniștit, independent, nu necesită multă atenție din partea stăpânului. Pisica doarme foarte mult, ceea ce este un avantaj pentru persoanele ocupate.
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului și se află pe locul al doilea în preferințele iubitorilor de animale. Câinele este loial, sincer, adoră să-și petreacă timpul cu stăpânul său. Are nevoie de atenție deosebită și de aceea este recomandat persoanelor care au suficient timp pentru el, pentru joacă, plimbare și altele.
Alte animale de companie ușor de întreținut și care sunt crescute în casele oamenilor sunt: hamsterii, porcușorii de Guineea, cobaii, iepurii, în general animalele mici.
Chinchilla este un animal cu aspect drăguț, potrivit pentru persoanele cu un stil de viață mai relaxat. Acest animal poate fi ținut într-o cușcă, este ușor de îngrijit, nu face zgomot și nici multă murdărie.
Hamsterul este distractiv, inteligent și drăguț. Este docil, afectos cu stăpânul, ușor de întreținut. Nu face aproape deloc murdărie și este foarte jucăuș. Are nevoie de jucării pentru că este foarte energic. Hamsterul are obiceiul să doarmă ziua (deci preferă să nu fie deranjat) și să fie activ noaptea (când cei din casă au obiceiul să doarmă).
Iepurele este un animal simpatic dar care nu tolerează să fie prea mult stresat sau gâdilat. În plus, iepurele adoră să roadă cam tot ce întâlnește prin casă, chiar și cablurile de alimentare ori obiectele de mobilier. Acest lucru este caracteristic rozătoarelor.
Cobaiul se adaptează foarte repede la viața din apartament, este un animal docil și foarte ușor de îngrijit. Copiii adoră astfel de animale.
Copilul trebuie să fie responsabil pentru animalul de companie
Un animal de companie înseamnă muncă, dragoste și responsabilități în plus și pentru copil și pentru părinți. Asta face ca părinții să stea puțin pe gânduri când copilul le cere să-i aducă un prieten patruped în casă. Alegerea unui animal trebuie să fie bine gândită, iar copiii trebuie să înțeleagă că acest lucru nu înseamnă doar distracție, este o sarcină destul de dificilă. Îngrijirea animalului necesită timp, atenție, energie din partea copilului și a altor membri din familie.
Unii părinți sunt de acord să-i aducă copilului un animal de companie dacă acesta se va ocupa de îngrijirea lui. Ei îi explică copilului că un animal acasă este responsabilitatea tuturor membrilor familiei, deci și a lui. Copilul trebuie să învețe că animalul este un membrul al familiei și că are nevoie de dragoste și de atenție la fel ca oricine. Fie că este vorba despre un câine sau o pisică, copilul va trebui să se ocupe de animal, să-i dea mâncare, să-i facă curat, să-l plimbe, să se joace cu el, etc. Copilul va avea anumite obligații, va trebui să-și asume anumite responsabilități alături de părinții lui.
Probabil că mulți copiii văd animalul doar ca pe un prieten și nu sunt conștienți de sarcinile asociate cu achiziția lui. Animalul nu este o jucărie pe care o pot scoate din dulap atunci când au ei chef să se joace, iar când se plictisesc o duc la locul ei. În realitate, animalul are nevoie de îngrijire, aceasta fiind una din principalele sarcini de îndeplinit de către copil și alți membri ai familiei.
Un câine poate fi un prieten bun dar și un animal de la care un copil poate învăța să se bucure de viață, de libertate, de fiecare clipă, etc. Află ce poți învăța de la animalul tău de companie!
Ce beneficii au copiii care cresc alături de un animal de companie?
Cercetătorii au examinat relația dintre copii și animalele lor de companie. În contextul unui studiu realizat pe termen lung (pe un număr mare de familii care aveau cel puțin un copil și un animal de companie) au constatat faptul că atât copiii cât și cei din familie erau mai fericiți datorită prietenilor lor cu patru picioare.
Mai mult decât atât, ei au ajuns la concluzia că un copil este mult mai interesat de animalul său de companie decât de fratele său. Desigur acest lucru nu înseamnă că el își iubește mai puțin fratele, el are doar o relație mai deosebită cu animalul de companie. Copilul vede în acesta cel mai bun prieten și are o relație strânsă cu el.
Animalele de companie (câini, pisici) au un efect pozitiv asupra dezvoltării copiilor, îi ajută:
- Să fie mai sociabili, să interacționeze mai ușor cu cei din jur
- Să-și dezvolte mai ușor abilitățile emoționale, capacitățile de empatie
- Să învețe ceea ce înseamnă să fii responsabil, să aibă grijă de cineva
- Să aibă mai multă încredere în ei
- Să depășească stările de anxietate, depresie și timiditate
- Să fie mai activi, să facă mai multă mișcare.
Animalele de companie sunt prieteni credincioși pentru copii, le aduc bucurie în suflet. Îi fac să zâmbească atunci când au cel mai mult nevoie, fără a aștepta nimic în schimb. Animalele sunt prieteni de suflet, le dau copiilor siguranță în situații dificile, încredere în ei, sunt cei mai buni ascultători. Copiii pot comunica fără stres cu animalele, fără teama de a fi criticați.
Copiii care au animale devin responsabili, pentru că ei trebuie să se ocupe de îngrijirea lor. Psihologii spun despre acești copii că sunt mai echilibrați, au o putere de concentrare mai bună, sunt mai atenți, mai curajoși, mai toleranți.
Animale de companie perfecte pentru familiile cu copii mici
Unii părinți consideră că nu este o idee bună ca un copil mic să stea în preajma unui animal de companie din cauza faptului că îl consideră pe acesta o sursă de bacterii. Și totuși, psihologii recomandă ca un copil să crească împreună cu un animal de companie pentru că acesta are multe avantaje în ceea ce privește dezvoltarea sa.
Copiii mici au nevoie să fie încurajați, să interacționeze de la vârstă fragedă cu cei din jur. Un animal de companie îi poate oferi unui copil o atenție diferită față de aceea primită de la părinții lui. Poate fi vorba despre un pisoi sau un cățel care se mișcă tot timpul în jurul lui, se joacă cu el, este mereu disponibil să-i atragă atenția. Animalul se comportă ca un prieten adevărat. Este un portector credincios copilului, înțelege că un copil mic este o ființă neajutorată și că are nevoie de ajutor.
Alte beneficii
Creșterea copiilor cu animale de companie are și alte beneficii:
- Animalul de companie îl face pe copil fericit, îi dezvoltă anumite abilități într-un mod jucăuș.
- S-a observat la copiii care cresc cu animale de companie că au un sistem imunitar mai puternic și că suferă mai rar de alergii.
- Animalul de companie îl face pe copil să fie mai prietenos, mai vesel, să se bucure de libertate.
- Câinii și pisicile îl ajută pe copil să empatizeze de la vârstă fragedă.
- Animalele și copiii găsesc mereu modalități de a comunica unii cu alții.
- Copiii care au câini petrec mai mult timp în natură.
- Copiii care se joacă cu animalele fac mai multă mișcare și acest lucru ajută la dezvoltarea oaselor sănătoase.
- Prin natura lor caldă, prietenoasă și iubitoare, animalele au efect pozitiv asupra psihicului copiilor.
- Animalele nu-i stresează, nu-i judecă în funcție de realizări cum fac uneori oamenii.
- Prin natura lor deschisă, câinii contribuie la dezvoltarea mentală a copiilor, astfel aceștia devin mai sociabili.
- Câinii se joacă cu toți copiii din familie și astfel promovează relația dintre frați.
- Copiii care sunt deosebit de activi se pot calma cu ajutorul unui animal de companie. Acesta le atrage atenția și le elimină excesul de energie. În multe cazuri, copiii obraznici și gălăgioși au devenit mai calmi decât animalele.
- Prin intremediul animalelor de companie, copiii învață să respecte și alte ființe vii, să țină cont de nevoile lor și să-și asume responsabilitatea.
- Prin grija copiilor pentru animale, aceștia devin mai încrezători în forțele lor.
Animalele de companie fac familia fericită doar prin prezența lor.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că proprietarii de câini au o stare de sănătate a inimii mai bună. Ei au studiat efectele animalelor de companie asupra sănătății umane și au spus despre ele că:
- Reduc stresul
- Scad anxietatea
- Tratează depresia
- Scad tensiunea arterială
- Normalizează ritmul cardiac.
Organismul uman eliberează hormonii de fericire în prezența animalelor de companie, mai ales a câinilor și pisicilor. De asemenea, aceste animale calmează, elimină stresul, reduc cortizolul din organism (care este hormonul de stres).
Află ce spun cercetătorii despre comportamentul pisicilor și ce efect bun au ele asupra sănătății oamenilor.
Copiii care suferă din cauza depresiei sau anxietății se pot vindeca de aceste afecțiuni dacă au un animal de companie. Părinții le cumpără copiilor un câine sau o pisică tocmai pentru a-i ajuta să fie mai veseli și mai plini de viață. Copiii pot avea astfel de stări atunci când suferă pentru că părinții au divorțat sau dacă o persoană dragă din familie a decedat. Un câine poate ajuta un copil să elimine stările de nervi, furie, tristețe și anxietate.
Câinii sunt recomandați ca animale de companie pentru că au efect calmant pentru copiii hiperactivi sau cu stări de agresivitate. De asemenea, câinii îi ajută pe copii să fie mai pozitivi, să zâmbească, să fie mai siguri pe ei.
Iubirea necondiționată a animalelor vindecă depresia
Psihiatrii spun că animalele de companie oferă iubirea necondiționată și acest lucru este util în tratamentul depresiei. Creșterea unui câine poate reduce tensiunea și stările de nervi care afectează atât de mult persoanele care suferă de depresie. Un animal de companie poate fi de ajutor în astfel de cazuri, el promovează și activitatea fizică sau mișcarea. Cei care suferă de depresie au obiceiul să ducă o viață sedentară, deci este clar că au nevoie de mișcare.
Copiii pot suferi de depresie la orice vârstă din cauza mai multor factori, iar principalele semne sunt: starea de apatie, sunt triști, nu mănâncă, plâng des, se vaită, au probleme cu somnul. La vârsta grădiniței pot deveni anxioși pe fondul separării de părinți sau din cauza faptului că nu se pot juca cu alți copii atunci când vor asta. Mai târziu, la 6-10 ani, pot avea stări depresive din cauza unor evenimente la școală, sunt neliniștiți și stresați. La ei se observă dificultăți de concentrare, tulburări de memorie și rezultate slabe la învățătură.
Dragostea unui câine e medicament curat, acest animal știe cum să aline durerea și suferința unui om de care se simte apropiat.
Specialiștii spun despre copiii care au animale de companie că învață mai bine la școală. Ei au o capacitate mai bună de concentrare, sunt mai atenți, mai calmi și mai echilibrați.
Animalele de companie au o contribuție foarte importantă în tratamentul anxietății și depresiei. Îmbunătățesc starea de bună dispoziție, bunăstarea fizică și mentală. Au impact pozitiv asupra psihiculului oamenilor, pot ajuta în eliminarea stărilor negative care îmbolnăvesc organismul.