Pisicile au devenit cele mai populare animale de companie din țara noastră. Înternetul este plin de fotografii și povești despre pisici. Experții au studiat aceste animale de companie și au descoperit lucruri interesante despre ele.
Află în acest articol lucruri neobișnuite despre pisici, cât de simpatice sau încăpățânate sunt, cum este comportamentul lor, mici secrete despre viața și personalitatea lor.
Navigare rapidă în articol:
- Mesaje ascunse în comportamentul pisicilor
- Ce spune coada pisicii?
- Ce semnifică mieunatul pisicii?
- Semnificația expresiilor faciale ale pisicilor
- Mituri și curiozități despre pisici.
Mesaje ascunse în comportamentul pisicilor
Experții confirmă faptul că pisicile „vorbesc” într-adevăr cu noi. Cei care au astfel de animale știu asta. Nu este o nebunie, pisicile chiar încearcă să comunice cu noi. Deși oamenii nu recunosc acest lucru, ei vorbesc și se înțeleg cu pisicile, fiecare exprimându-se într-un mod specific. Pisicile devin foarte comunicative mai ales atunci când vor să obțină ceva (ex. să primească mâncare). Pisicile au un mod interesant de a interacționa cu oamenii.
Iată câteva mijloace prin care pisicile comunică cu oamenii:
- De ce toarce pisica? Când o pisică toarce nu este întotdeauna bine. Ea poate comunica prin acest limbaj faptul că este bolnavă. Experții care au studiat comportamentul pisicilor spun că ele torc, se exprimă prin astfel de sunete, când au nevoie de iubire sau de îngrijire. Pisica nu poate vorbi, dar dacă toarce, ar trebui să interpretăm corect acest mesaj. Nu înseamnă întotdeauna că este bine, poate înseamna și dorința ei de a nu fi lăsată singură, nevoia de a sta cu cineva atunci când se simte rău. Pisica toarce și atunci când își alăptează puii.
- De ce se întoarce brusc spre stăpân, atunci când acesta o mângâie? Prin acest comportament ea cere să fie lăsată în pace, pentru că s-a plictisit. Pisicile au personalitate, le place să decidă cât timp să fie alintate.
- Atunci când vine stăpânul acasă, pisica are obiceiul să se atingă de picioarele lui. Acest lucru nu înseamnă că cerșește mâncare, ea doar își salută stăpânul. Pisicile sălbatice trăiesc în grupuri, la ele acest comportament este ca o ”îmbrățișare”.
Noi oamenii ar trebuie să învățăm mai multe aspecte despre modul lor de comunicare. Cei care au o pisică și o privesc cu atenție, observă uneori că ea ”îi vorbește” în felul său (ex. toarce, miaună, mârâie).
Comportamentul pisicilor în călduri
Psihologii spun că pisicile comunică prin limbajul corpului, prin sunete, dar folosesc și mirosul (comunică prin intermediul unor glande și feromoni, acestea fiind semnăturile caracteristice ale acestor animale). Ele transferă mirosurile acestor glande pe lucrurile de care se ating, sau pe picioarele stăpânului atunci când acesta vine acasă, când nu l-a văzut de ceva timp.
Atenție la semnele care indică faptul că pisicile sunt în călduri! Pisicile nesterilizate ajung la maturitate (din punct de vedere sexual) în perioada cuprinsă între 6-12 luni. Perioada de călduri este de 7-10 zile. Când sunt în călduri, pisicile au următoarele manifestări comportamentale:
- Sunt foarte neliniștite.
- Sunt mult mai afectoase, vor să fie mâgâiate.
- Se bagă printre picioarele persoanelor pe care le întâlnesc prin casă.
- Își marchează teritoriul pe toate lucrurile din casă, se freacă de acestea și își lasă mirosul. Împrăștierea mirosului are scopul de a anunța masculilor dorința de împerechere.
- Sunt foarte vocale, miaună pe diverse tonalități, mișcându-se agitate prin casă.
- Mieunatul lor este destul de strident, uneori seamănă cu țipetele unui copil mic, plângăcios.
- Au tendința de a-și ține partea posterioară a corpului în sus, de a ține coada spre lateral și de a se rostogoli pe podea.
- Se ling excesiv pe blană, mai ales în zona genitală și se tăvălesc (ca și cum ar suferi de durere). În realitate nu au dureri, doar sunt în călduri.
Comportamente ciudate la pisici
Aceste animale de companie ne-au impresionat de nenumărate ori, în diferite momente ale vieții noastre. Semnificația unor comportamente la pisici:
- De ce pisicile își ating nasul de nasul stăpânului sau îl miroase pe față? Acest gest are o semnificație pozitivă, este o dovadă a prieteniei.
- De ce pisica clănțăne din dinți? Acest obicei arată faptul că este frustrată și nervoasă, că nu a ajuns la pradă.
- De ce pisica doarme pe pieptul stăpânului? Acest comportament este un semn de afecțiune. În acel moment ea simte bătăile inimii stăpânului și căldura corpului său. Are un sentiment de bine, se simte relaxată și preferă să stea așa cât mai mult timp.
- De ce pisica își frământă lăbuțele pe o suprafață pufoasă sau pe corpul unei persoane pe care o cunoaște? Ea are acest comportament datorită faptului că atunci când era pui, apăsa cu lăbuțele zona de pe corpul mamei unde se aflau mameloanele, spre a stimula fluxul de lapte. Pisica se simte bine când face acest masaj, este semn că se simte fericită, ca atunci când era în prezența mamei.
- De ce pisica își freacă bărbia de diferite lucruri? În acest mod își marchează teritoriul.
- De ce pisica prinde șoricelul și îl aduce cadou? Prin acest gest își arată aprecierea față de stăpân. Acest gest arată faptul că el are un loc în ierarhia ei, iar prin cadou își arată grija față de acesta.
- De ce pisica are obiceiul să-și acopere hrana? În acest fel o ascunde și o păstrează pentru mai târziu.
- De ce pisica are în anumite momente pupilele dilatate și privește fix? În acel moment se pregătește să atace. Experții spun despre pisică că din cauza unei stări de stres și nervozitate, poate avea pupilele dilatate.
Ce spune coada pisicii?
Coada pisicii este considerată de experți un instrument de comunicare deoarece, potrivit lor, prin ea pisica transmite mesaje ascunse. Experții consideră că trebuie să ținem cont de semnalele transmise de coada pisicii și nu doar de expresia feței sau limbajul corpului. De exemplu:
- Dacă stă relaxată înseamnă că este dornică să fie alintată, dar în același timp este foarte atentă la tot ce se întâmplă în jurul ei.
- Dacă are coada înfoaiată este semn că este agitată, nervoasă și chiar speriată. În acel moment trebuie lăsată singură, să se liniștească, pentru că poate fi capabilă să atace.
- Dacă pisica doarme dar mișcă uneori din coadă, înseamnă că visează.
- Dacă stă calmă, iar atunci când vede stăpânul mișcă puțin din coadă, înseamnă un salut prietenos.
- Dacă ține coada în jos, într-o curbă descendentă, înseamnă că se pregătește de apărare, este atentă la ce se întâmplă.
- Când ține coada ridicată, dreaptă, înseamnă că își arată afecțiunea. Are acest comportament când vine stăpânul acasă și îl întâmpină bucuroasă.
- Dacă ține coada curbată descendent, dar cu vârful în sus, este semn că pisica este calmă și relaxată.
- Dacă ține coada în jos, iar aceasta este stufoasă, înseamnă că îi este frică și vrea să se ascundă.
- O pisică gânditoare și puțin nervoasă are obiceiul să țină coada pe podea, dar să miște din când în când din ea.
- Atunci când pisica este atentă la ceva, sau este interesată de un lucru, poate avea coada ridicată cu partea dinspre vârf curbată puțin.
Ce semnifică mieunatul pisicii?
Pisicile miaună insistent chiar și atunci când au nevoie de atenție. În numeroase fotografii apar pisici care miaună și opresc oamenii să citească, care miaună când vor să spună ceva sau când sunt bolnave. Mieunatul este o formă de comunicare la pisici, poate avea diferite tonalități, poate fi de forma unui mârâit, hârâit, sâsâit, etc.
Semnificația mieunatului pisicilor:
- Pisica poate mieuna scurt, într-un sunet. Acest lucru înseamnă un salut prietenesc, că nu vrea să facă ceva (ex. nu vrea să fie alintată), că vrea să fie luată în brațe sau să i se dea ceva bun de mâncare.
- Pisica miaună atunci când vede pe geam păsările dintr-un copac, din apropierea sa. Mieunatul este oarecum ciudat, cu întreruperi scurte.
- Pisica miaună prelung și tremurat atunci când își cheamă puii să le arate ceva, să vină după ea pentru a-i duce la locul unde este hrana. De asemenea, ea are un mieunat de acest fel atunci când pur și simplu comunică cu alte pisici din preajma sa.
- O pisică nervoasă poate mieuna într-un mod agresiv, poate șuiera, sau poate scoate sunete ca și cum ar scuipa. Ea este agresivă când este atacată sau când îi sunt în pericol puii și face tot posibilul să-i apere. Poate avea acest comportament și față de alte pisici care îi încalcă teritoriul.
- Dacă este bolnavă sau este agresată, poate urla destul de tare. Acest tip de mieunat poate fi produs și de motanii nesterilizați.
- Dacă mârâie intens înseamnă că este foarte nervoasă și pregătită să atace.
Semnificația expresiilor faciale ale pisicilor
Cercetătorii au studiat expresiile faciale ale pisicilor și au ajuns la concluzia că acestea pot trăda anumite sentimente ale acestor animale. Principalele sentimente pe care ele le transmit sunt: frustrarea, frica și relaxarea.
Oamenii care au astfel de animale de companie consideră că pisicile își arată tristețea, bucuria și fericirea prin expresii faciale. Studiile cercetătorilor au demonstrat faptul că animalele au doar aceste trei expresii faciale de care am spus mai sus.
Expresii faciale:
- Pisicile care se tem au obiceiul de a clipi rapid. Frica este exprimată și prin tendința de a privi lucrurile care se găsesc în stânga lor.
- Dacă pisica privește spre dreapta și apleacă puțin capul, înseamnă că este relaxată.
- Când au sentimente de frustrare, pisicile au obiceiul de a-și linge nasul, de a ridica buza superioară, de a șuiera. Uneori le curg picături de salivă de pe maxilarul superior.
- Cercetărorii spun că bucuria nu se poate transmite prin expresii faciale la pisici.
Iată ce mesaje transmit urechile și ochii pisicilor:
- Pisica care are urechile aplecate în față, înseamnă că este fericită sau este atentă la ceva.
- Pisica care are urechile plate, înseamnă că este speriată și iritată.
- Pisica care mișcă urechile este atentă la sunetele din jur.
- O pisică cu pupilele dilatate este nervoasă sau supusă.
- Când are pupilele contractate este semn de bucurie sau din contra, de agresivitate.
Alte manifestări ale pisicii:
- Dacă își arcuiește spatele, pisica este bucuroasă că este mângâiată.
- Dacă se așează și toarce, înseamnă că este relaxată.
- Dacă are spatele arcuit și blana zburlită, înseamnă că este agitată, speriată și nervoasă.
- Dacă are blana întinsă este relaxată, iar dacă are blana ridicată înseamnă că este supărată.
Mituri și curiozități despre pisici
Există mituri și lucruri neadevărate despre pisici, de care oamenii nu ar trebuie să țină cont. Dintre acestea fac parte:
- Pisica are nouă vieți. Acesta este un mit, care datează de milenii. În Egiptul antic se credea că pisica are nouă vieți. Pisica este considerată de egipteni un animal mistic, care a fost domesticit. Pisicile sunt rezistente atunci când sar sau când coboară de pe locuri destul de înalte, dar nu este adevărat că au nouă vieți. Egiptenii erau impresionați de faptul că ele cad mereu în picioare când sar de la câțiva metri și de aceea au enunțat acest mit. Un lucru fals este și acela că pisicile ar avea puteri magice. Egiptenii venerau o zeiță despre care se spunea că avea cap de pisică și trup de femeie, și care se numea Bastet.
- Pisica neagră aduce ghinion. Acest lucru este fals, pisicile nu poartă ghinion indiferent de culoarea lor.
- Pisicile cad întotdeauna pe cele patru picioare. Dacă pisicile cad de la înălțime foarte mare, este posibil ca să fie accidentate grav, să-și rupă picioarele sau să se lovească în zona pieptului. În cazul în care cad de la o înălțime mai mică, ele au capacitatea de a cădea în picioare datorită structurii fiziologice a corpului lor. Au abilități vizuale foarte bune, coloana vertebrală elastică și sistemul vestibular bine dezvoltat. Toate acestea contează în momentul căderii. Se spune despre corpul pisicii că acționează ca o parașută. Dacă pisica cade din neatenția ei sau este forțată să cadă de la înălțime mare, se poate accidenta foarte grav, uneori chiar mortal.
Alte lucruri false despre pisici
Pisicile sunt solitare. Acest lucru este fals. Pisicile pot suferi de anxietate atunci când sunt lăsate singure acasă. Simptomele acestei afecțiuni sunt: urinarea în afara lădiței cu nisip, lipsa poftei de mâncare, miorlăitul. Pisicile preferă să locuiască în grupuri sau familii, ele se adaptează chiar și cu câinii.
Pisicile care zgârie sunt rele. Pisicile sunt animale care zgârie pentru a se apăra, pentru a-și exprima iritarea când sunt forțate să facă ceva care chiar nu le place. De asemenea, acest comportament nu arată că sunt rele, ci poate ascunde faptul că sunt bolnave. Pisicile care dau și alte semne de boală trebuie duse la veterinar.
Pisicile urăsc câinii. Între aceste animale se poate lega o prietenie dacă coabitează de la vârsta când sunt pui. Problema ține de socializare, educare (ambele specii de animale trebuie controlate). Dacă pisica ajunge în preajma câinelui mai târziu, îl va percepe ca pe un prădător.
Pisica ucide păsările cu cruzime. Ea este un animal care are nevoie să vâneze. Acest lucru înseamnă că își consumă energia și încearcă să supraviețuiască, cum fac toate animalele.
Pisica este prefăcută. Acest lucru este fals. Pisica este un animal care se exprimă prin felul ei de a fi, direct, și care încearcă să supraviețuiască cum știe mai bine.
O cunoaștere mai bună, completă a comportamentului pisicilor ne ajută să le înțelegem mai bine și să ne purtăm corect cu ele. Astfel putem avea o interacțiune bună cu aceste animale, în scopul creșterii bunăstării lor și a stării noastre de bine în compania lor.
Curiozități despre pisici
Foarte mulți oamenii sunt fascinați de pisici, adoră pisicile. Cei care au un astfel de animal de companie, îl iubesc foarte mult și nu renunță niciodată la el.
Lucruri interesante despre pisici:
- Savantul care a inventat ușa batantă pentru pisici a fost Isaac Newton.
- Abraham Lincoln avea patru pisici la Casa Albă, pe care le hrănea și le iubea.
- Despre motani se spune că majoritatea sunt stângaci, iar despre femele că majoritatea sunt dreptace.
- Persoanele care au o pisică, au un risc mai mic de a suferi de atac de cord și de stres.
- Pisicile nu au capacitatea de a simți gustul dulce.
- Au la urechi 20 de mușchi, de aceea au posibilitatea de a-și mișca urechile foarte ușor.
- Se spune că dorm foarte mult, aproximativ 70% din zi.
- Pisicile transpiră prin intermediul lăbuțelor.
- Pisicile sunt animale care nu au claviculă.
- Pisicile fac parte din topul celor 100 de specii invazive. Au dus la dispariția a 33 de specii de păsări și mamifere.
- Pisicile își ling frecvent părul după ce sunt alintate de oameni, pentru a îndepărta mirosul uman de pe ele.
- Pisica recunoaște imediat vocea stăpânului, dar nu se sinchisește să răspundă întotdeauna.
- Pisicile învață comportamentul social în primele 2-7 săptămâni din viața lor. Ele învață cum să se comporte cu alte pisici, dar și cu oamenii. Se spune despre pisicile care au avut contact cu oamenii în această perioadă a vieții lor, faptul că devin mai sociabile cu oamenii pentru tot restul vieții.
- Pisicile sunt mai inteligente decât câinii. Au capacitatea de a rezolva probleme mai complexe comparativ cu câinii. Experții spun că au structura creierului asemănătoare cu cea a omului și că partea care produce sentimentele este la fel.
- Creierul unei pisici poate stoca mai multe informații decât un iPad.
Foarte frumos articolul, mi-a placut 🙂
Buna seara,de citeva zile,am adoptat,o pisica,de 2 luni,de fapt era,in curtea unui magazin,iar muncitorii m-au intrebat daca nu-l iau,am acceptat,e un motanel negru,cu o mica problema de hernie la buric,l-am dus imediat la veterinar,e Ok,inca nu se poate interveni,e mic,e f f cumințel,iar cind am ajuns acasa,a urinat intr-un colt,in bucatarie,iarseara cind i-am instalat litiera imediat a stiut,e atunci o foloseste singurel,stie exact unde e,niciodata nu si-a mai facut trebuşoarele decit la locul lui,si e foarte cumințel,nu ne-a deranjat deloc noaptea.Este cel mai cuminte pisoi,si il iubim foarte mult,nu asputea renunța la el,traieste ca un rege,ii oferim tot ce e mai bun,il iubim,si nu este adevarat ca pisicile negre aduc ghinion.