Citisem recent despre un fenomen ciudat dar interesant – Schadenfreude– despre care pot să spun că a caracterizat România ultimelor decenii, observând cât de interesați sunt unii de capra vecinului. Termenul de Schadenfreude nu este unul nou la nivel international. La noi, românii, există probabil de mai mult timp decât în alte țări, dar în ultimele decenii parcă a luat amploare.
Da, să moară și capra vecinului, cum morții lui și-a permis să facă ceva cu viața lui? Nu-i era bine când primeam amândoi indemnizația de ajutor social și o ardeam toată ziua la bar? Ce-i trebuie lui muncă? Acesta e doar un exemplu, dar sunt multe de tot.
Capra vecinului , subiect de umor
Apropo mi-am adus aminte de un banc cu o morală indubitabilă:
La cazanul cu nemti păzesc doi draci.
La cazanul cu americani, face paza un singur drac.
La cazanul cu români nu-i niciun drac.
– Care-i logica? întreaba inspectorul.
– Păi, la cazanul cu nemți sunt doi draci pentru ca sunt mulți care vor să iasa afară, așa că trebuie doi draci să-i bage înauntru. La cazanul cu americani e doar un drac pentru că-s puțini care vor să iasă.
– Păi bine, dar la cazanul cu români de ce nu-i nimeni?
– Acolo nu-i nevoie. Cum vrea un român să se ridice, cum îl trag ceilalți în jos…
Ce este Schadenfreude?
În termini populari, s-ar putea traduce cu expresia să moară capra vecinului. Spus într-un alt mod, Schadenfreude exprimă bucuria față de suferința altora.
De ce le pasă unora de capra vecinului?
Pentru că oamenii au dezvoltat de-a lungul timpului o atenție nejustificată pentru ce fac cei din jurul lor. Grija aceasta față de capra vecinului nu este, din păcate, una nobilă. Ba dimpotrivă. În momentul în care cineva apropiat o duce bine, are multe reușite, unora dintre români li se pune un nod în gât.
Nu ar fi mai simplu, să ne vedem fiecare de capra noastră. Cu ce ne ajută dacă cea a vecinului e moartă de foame sau din contra, a fost hrănită de vreun bucătar cu 3 stele Michelin?
Sindromul Schadenfreude și expresia românească ”să moară şi capra vecinului” exprimă practic acelați lucru. Au un substrat spiritual şi psihologic foarte bine înrădăcinat în cazul multora dintre români și ar fi interesant de aflat ce părere au psihologii despre asta.. Este vorba, de fapt, de o adevărată autoprogramare neurolingvistică în sens negativ, pe care românii au adus-o la nivel de artă.
Capra vecinului e mai bogată…
Spre exemplu, citeam zilele trecute pe pagina de Facebook a Loteriei Române, că o doamnă de 84 de ani a câștigat premiul cel mare la 6 din 49. Doamna povestea că pe timpul iernii, a rămas fără căldură din cauza lipsei banilor. Acum, norocul i-a surâs, dar unii s-au găsit să comenteze că nu are ce să facă cu banii la vârsta ei, că mai bine ar fi câștigat unul tânăr, etc etc. Deci, dacă tot n-au câștigat ei, de ce s-ar bucura pentru biata femeie? Doar capra lor să moară? Păi, să moară și capra vecinului.
La voi cum e cu capra vecinului?
Fiți sinceri! Tu cum te înțelegi cu capra vecinului? Ești cu ochii pe ea, sau o ignori?
Sfatul meu: lasă capra vecinului să moară de bătrânețe!
sALUT..EU AM CITIT CA ATUNCI CAND SE LUAU BIRURILE DE DOMNI SI DE TURCI..II GASEAU CU ANIMALE..CAPRE NEDECLARATE PT TAXARE..IEZI SAU CE LUAU..SI LUAU CE ERA NEDECLARAT..IL IERTAU DACA SPUNEAU PE CINEVA CARE ARE ANIMALE NEDECLARATE..POFTIM SI DE AICI LA CE ENORMITATI S-A AJUNS..
LE BAGATI LA CEI TINERI IN CAP CA SUNT PROSTI SI HOTI SI VICLENI..EI ASTA STIU DESPRE EI..PT CA ASTA LE SPUNETI..EI AFLA PAREREA PE CARE CRED CA ALTII O AU DESPRE EI!