Când începem să spălam copilul pe dinți, sfaturi de la stomatolog

0
60

Recunosc că nu m-am întrebat, atunci când am devenit tată, când începem să spălăm copilul pe dinți. Lorin, băiatul meu, a văzut periuța atunci când i-au ieșit primii dințișori. Așa mi s-a părut mie logic.

Ulterior, am aflat de la sora mea câteva informații despre sigiliarea dinților. Mi-am dat seama că sunt câteva lucruri importante, care au cam rămas în aer, deși mereu citeam și discutam despre aspectele la care ar trebui să fim atenți. Căutând diverse informații despre acest subiect, m-am gândit să cer sfaturi oficiale de la medici stomatologi, despre igiena orală a copiilor.

Am discutat cu domnul doctor Codruț Antohi, de la clinica stomatologică Dentistree și am aflat nu numai când începem să spălăm copilul pe dinți, dar și alte informații la fel de importante.

Medicul stomatolog ne răspunde la întrebarea: când începem să spălăm copilul pe dinți?

Toți părinții sunt preocupați de sănătatea copiilor, astfel că grija pentru o igienă orală corespunzătoare începe de la o vârstă fragedă.  Într-adevăr, cea mai bună metodă de a asigura sănătatea și aspectul impecabil al danturii este igiena dentară corectă, începută din copilărie și încurajată pe toată durata vieții.

Când începem să spălăm copilul  pe dinți?

Înaintea erupției dinților
Chiar dacă primii dințișori nu au apărut încă, puteți îngriji cavitatea bucală a copilului.

Ștergeți gingiile după fiecare masă, cu o dischetă de vată umezită în apă călduță, fără a folosi pastă de dinți. Dacă bebelușul este obosit sau irascibil, nu încercați să-i curățați gingiile.

După apariția primilor dinți
Începeți îngrijirea dinților chiar de la apariție – aceștia sunt importanti deoarece vor păstra spațiul pentru dintii permanenți, iar dacă nu sunt îngrijiți, se poate dezvolta gingivita.

⦁ Imediat după ce vor apărea primii doi dinți alăturați, arătați-i copilului cum să folosească ața dentară.
⦁ Încercați să transformăți periajul într-o activitate amuzantă pentru copil. Rețineți că acesta va avea dexteritatea necesară pentru a se peria singur abia în jurul vârstei de 7 ani. Copiii învață prin imitație, astfel încât părinții sunt cel mai bun exemplu de urmat.
⦁ Aveți grijă la carii – primele semne sunt ușoarele decolorari și eroziuni.  Evitați să lăsăți lapte sau suc la discreția copilului în timpul zilei sau înainte de culcare.
⦁ După masă, dați-i copilului să bea apă – majoritatea mâncărurilor de copii se spală cu ușurință doar cu apă. Ideal este să utilizați cât mai repede (aproximativ la un an și jumătate) o periuță foarte moale, pentru a obișnui copilul cu periajul.

Citește și:  Secretele bogaților lumii – Ce reguli de viață au oamenii bogați? Cum își educă ei copiii?

⦁ La vârsta de doi ani, folosiți pastă de dinți fără fluor, aplicând o cantitate de mărimea unui bob de mazăre. Așteptați până pe la trei ani, când copilul nu mai înghite pastă de dinți, pentru a folosi pastă cu fluor.
⦁ Chiar dacă folosiți o pastă de dinți cu fluor, pentru a preveni eficient cariile sunt importante suplimentele cu fluor.
⦁ Încurajați copilul să consume alimente sănatoase și evitați gustările frecvente dintre mese.
⦁ Programați prima vizită la stomatolog; această poate aștepta până la vârstă de trei ani, cu condiția păstrării unei igiene orale corecte. De obicei se recomandă că prima vizită să aibă loc între 6 luni și un an.

Prima vizită la stomatolog

Deși nu este obligatoriu, este bine să duceți copilul la un stomatolog specializat în îngrijirea copiilor. Obiectivul medicului va fi să prevină eventualele probleme și să supravegheze dezvoltarea danturii. Prima vizită a copilului la medicul stomatolog trebuie să aibă loc în perioada de 6 luni de la apariția primului dinte și nu mai târziu de vârstă de 12 luni.

Odată cu creșterea copilului, frecvența vizitelor de rutină la stomatolog variază între trei și 12 luni. Întrebați dentistul de câte ori e nevoie să reveniți cu copilul, în funcție de particularitățile danturii sale.

Dacă voi nu vă mai întrebați când începem să spălăm copilul pe dinți, pentru că ați înțeles explicațiile pe care le-am primit din partea medicului dentist, este totuși posibil ca cel mic să se întrebe de ce să se spele pe dinți. Știu, explicația clasică poate fi suficientă, dar eu cred că este bine să primească o explicație mai pe gustul lui.

  • Dacă nu te speli pe dinți, vei face carii și s-ar putea să te doara.
  • Ce sunt cariile?
  • …(arată-i acest clip video. Sigur îl va încânta și nu va mai fi nevoie să îi amintești tu, când să se spele pe dinți)

Tu la ce vârstă ai început să speli copilul pe dinți și cum l-ai învățat să aibă grijă de igiena orală?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.