Una dintre cele mai importante decizii în viață, o iei atunci când te hotărăști să îți cumperi propria locuință și de aceea trebuie să știi la ce să fii atent, când cumperi o locuință, casă sau apartament.
Achiziția unei locuințe te influențează atât la nivel emoțional, cât și la nivel financiar.
M-am gândit la ce să fii atent, când cumperi o locuință, casă sau un apartament și am cerut și sfaturi avizate, reușind astfel să adun pentru tine, cele mai importante aspecte, pe care să le iei în considerare, dacă urmează să alegi o casă a ta.
La ce să fii atent, când cumperi o locuință
Dacă alegi un apartament:
Etajul
Se pare că, cel mai căutat este etajul 1. Achiziția unui apartament la etajul 1 implică o investiție puțin mai mare, dar aparent se merită. Eu am văzut apartamente de lux, situate la nivelul 4 al blocurilor, a căror vânzare bătea pasul pe loc, tocmai pentru că se aflau la ultimul etaj. Recomand mereu etajele intermediare, fie că îți cumperi apartament pentru locuință personală, fie că îl cumperi pentru investiție. Am prieteni și cunoștințe care aleg apartamentele de la parter, pentru că le pot închiria mai ușor, ulterior.
Suprafața și modul de împărțire
Eu personal aș lua un apartament cât mai mare, chiar și nefinisat. Ai mei au dormit pe cartoane, acum 30 de ani, când au luat apartamentul, doar să fie mai mare. Amenajările își pierd valoarea în timp, dar un spațiu mare nu. În plus, îl poți face după bunul plac. Desigur dacă ești la limită cu banii, va fi mai greu, dar merită sacrificiul. Îmi vei mulțumi mai târziu pentru sfat.
Legat de împărțire, cele tip vagon sunt cel mai puțin căutate, deoarece nu sunt foarte practice. Apoi, urmează cele circuit, care nu se bucura nici ele de prea multă popularitate. Cel mai des întânite sunt cele semidecomandate și cele decomandate. Este evident de ce apartamentele decomandate sunt cele mai căutate și cele mai costisitoare.
Atenție la scară și vecini
Dacă ți se pare ceva ciudat că un apartament este prea frumos, pentru prețul cerut, cel mai probabil ai dreptate. Câteva apartamente chiar m-au impresionat, iar prețul lor era ușor sub cel al pieței. Ce ascunde, în realitate, această reducere de preț? Probleme cu canalizarea, probleme cu vecini bătuți în cap, lipsa luminii de pe scară.
Atenție mare la micile detalii. Reveniți seara în scară, plimbați-vă prin zonă. Vedeți cine intră, cine iese, cine urlă, cum e cu zgomotul în zonă. Necesită timp, dar este o decizie importantă.
Calitatea investițiilor care s-au făcut în apartament
Când alegi un apartament la cheie, este destul de greu să fii sigur de calitatea investițiilor făcute. Totuși, poți încerca să ghicești după marcile vizibile. Dacă vezi robinet Grohe și priză Legrand, probabil proprietarul a pus accent pe calitate în tot apartamentul. Există diferențe mari de calitate, când vine vorba de finisaje. Câte apartamente clasificate ca fiind de lux, nu ai văzut? Eu am văzut anunțuri cu apartament de lux care nici premium nu era. Termopane turcești, ușă de siguranță de 600 lei, robineți de 30 lei de la Praktiker. În ochii unui cunoscător este ca un rahat parfumat, oricum l-ai ambala pute. Dar unii sunt păcăliți fiind totul nou. După un an se duce instalația electrică, intră frigul pe sub geam, trebuie schimbați robineții, parchetul începe să scârțâie etc etc.
La ce să fii atent, când cumperi o locuință
Dacă alegi o casă:
Multe dintre aspectele la care trebuie să fii atent atunci când cumperi un apartament, se aplică și în cazul unei case. Doar că mai apar multe altele. Deci, la ce să fii atent, când cumperi o locuință pe pământ.
Acoperișul
Câte case nu cunosc cu acoperiș ce trebuie schimbat. Am văzut și acoperiș “nou” care stătea să cadă. Au luat cele mai ieftine țigle și au ajustat structura, cât să nu pice grămadă. Trebuie mers cu un specialist în pod, analizat cum stă scheletul, ce țiglă are etc. Nu este ieftin să faci un acoperiș de la zero dacă trebuie schimbat!
Fațada
Uite mamă casă nouă, și dacă nu e? Dacă are 100 de ani, plină de igrasie? Desigur nu o vezi. Știam o casă plină de mucegai și igrasie. Au placat cu polistiren cu EPS mic să fie ieftin. I-au dat o culoare, au manevrat ceva și pe interior de zugrăveau săptămânal meșterii, dar s-a vândut! Înainte nu o voia nimeni că era un rahat. Au reușit să îl ambaleze frumos, și l-au vândut. Mi-a fost milă de cei care și-au luat țeapa. MARE atenție, întrebați vecinii de când e casa, când au renovat și alte lucruri importante. Mereu se scapă câte unul, sau nu îl are la suflet și îți spune tot.
Atenție la casele lipite pe linia comună
Orice vrei să faci trebuie să primești accord. Vrei să repari acoperișul, acord notarial scris. Nu vă complicați viața cu asta. Nu vă bazați pe faptul că vecinul e băiat bun ….
Utilități
Utilitățile trebuie tratate cu atenție. Are canalizare sau nu? Apă de la rețea? Gaze? Uneori uităm să privim spre lucruri importante pentru că arată bine casa.
Planșeul
Am fost la pensiuni, la care planșeul începuse să lucreze (fiind unul groaznic, din lemn) și să face tot felul de zgomote. Era măcel simfonic acolo. Este recomandat să alegeți o casă cu planșeu de beton. E mai scump, dar este o investiție care merită.
Amenajarea curții
Un gard bun și amenajarea curții implică mari cheltuieli. Dacă ai impresia că un gard, 3 copaci și 4 flori nu te pot costa mult, să știi că te înșeli. În plus, nici suprafața curții nu este de neglijat. Dacă nu ai loc de un gratar, dacă nu ai loc sa parchezi mașina în curte, mai bine stai la bloc.
La ce să fii atent, când cumperi o locuință, este o discuție mai lungă pe care nu am încheiat-o încă. Cu următoarea ocazie vom mai discuta, multe aspecte importante, de ordin birocratic. Până atunci, sunt curios ce v-a determinat pe voi să vă alegeți o anumită locuință, sau din contră, să renunțați la ea.