Câinele trebuie spălat în bune condiții și pentru aceasta trebuie respectate anumite reguli. Dacă ai un animal de companie cât de cât obraznic este posibil să se murdărească destul de des și atunci baia este foarte importantă pentru păstrarea igienei și a sănătății acestuia.
Cât de des se face baie câinelui?
Câinele nu se spală frecvent, baia este necesară, dar nu trebuie exagerat cu acest procedeu deoarece în caz contrar poate degresa pielea și părul animalului. Mare atenție unde lăsați câinele să se joace, pentru că dacă se murdărește des va avea nevoie de spălări zilnice, care în mod normal nu sunt recomandate. Spălările dese și repetate pot sensibiliza pielea câinelui, iar îndepărtarea frecventă a grăsimii de pe firele de păr nu este bună deoarece aceasta are rol de protecție pentru firele de păr. Specialiștii recomandă spălarea câinelui o dată pe lună sau chiar o dată la 2-3 luni dacă animalul are părul scurt și este mai ușor de îngrijit (poate fi periat, șters cu o cârpă umedă). În general este bine să se facă baie câinelui când acesta are urme accentuate de murdărie pe blană sau când are un miros neplăcut atunci când este destul de murdar.
Cum se face baie câinelui? – Aceste reguli trebuie respectate pentru ca animalul să se simtă confortabil.
Apa nu trebuie să fie fierbinte, ea se încearcă cu cotul pentru a fi sigur că este acceptabilă pentru animal. Înainte de a fi spălat câinele trebuie să fie periat, astfel firele de păr vor fi descâlcite și nodurile care nu se desfac vor fi tăiate. Câinele se spală cu un șampon special care se cumpără de la farmaciile veterinare sau de la magazinele cu produse pentru animale de companie. În urechi nu trebuie să intre niciodată apă, de aceea se poate folosi pentru protecția lor tampoane mari din bumbac sau vată. În cada unde se spală animalul se pune un prosop pe care să stea cu lăbuțele pe fundul vasului, pentru a nu aluneca și nu se pune prea multă apă, deoarece în caz contrar animalul se poate speria. Nu folosiți niciodată pentru câine șampon pentru oameni deoarece acesta îi poate afecta pielea, având pH-ul necorespunzător.
Câinele se spală de la gât spre restul corpului, astfel încât dacă există paraziți, să coboare în jos și să fie eliminați prin jetul de apă de la duș. Câinele se dă cu săpun sau cu șampon în jurul gâtului astfel eventualii paraziți nu se vor refugia spre capul animalului. Apoi se spală corpul câinelui cu șampon, coada si lăbuțele acestuia. Se poate folosi o perie moale pentru ca murdăria să fie mai bine îndepărtată. La final câinele se clătește cu dușul, astfel părul animalului va rămâne perfect curat.
Câinele are obiceiul să se scuture de apă, de aceea pentru a nu împroșca stropi mulți în jur este recomandat să fie șters rapid cu un prosop mare (eventual cu unul special pentru astfel de animale) și apoi lăsat liber să-și manifeste plăcerea de a se zburli puțin. Mai rămâne să fie uscat cu foenul iar apoi periat ușor pentru aranjarea firelor de păr, mai ales dacă animalul are părul bogat și destul de lung. Periatul se face cu o perie specială care se cumpără de la pet shop și care are și alte beneficii: face un masaj ușor pielii, elimină senzația de mâncărime de pe corp, poate îndepărta firele de păr care cad, poate menține igiena și sănătatea pielii și a firelor de păr.