În această lună se pot realiza câteva rețete cu prune, cum ar fi: conserve, compoturi, gemuri și prune murate. Unii oameni prepară prunele în variante de desert, alții preferă prunele murate și sărate.
Când pregătești prunele pentru iarnă, alegerea lor corectă este esențială. Pentru gemuri, sosuri sau conserve, fructele prea coapte pot fi problematice, deoarece se pot destrăma rapid. De asemenea, prunele destinate păstrării în saramură nu ar trebui să fie moi sau prea coapte. Mulți cred că fructele foarte coapte vor fi mai gustoase în borcane, însă această idee este înșelătoare.
În schimb, prunele ferme se vor înmuia ușor pe parcursul păstrării, fără a-și pierde forma. Ele rămân suculente, aromate și plăcute la gust, oferind un rezultat perfect în borcane. Nu te teme să alegi fructe mai tari – acestea vor arăta grozav conservate în borcan.
Rețetă cu prune murate cu sare pentru iarnă
Pentru această rețetă se folosesc prune tari și cărnoase, din care se poate scoate sâmburele ușor. Prunele se pot folosi cu sau fără sâmbure.
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg de prune, 700 ml apă, 350 ml oțet de 9%, 450 g zahăr, boabe de piper, 8 g frunze de dafin, câteva cuișoare, o linguriță de sare.
Mod de preparare:
- Se spală prunele cu apă, se îndepărtează codițele și se pun într-o oală
- Se face marinada din apă, dafin, piper, zahăr, oțet, cuișoare; aceasta se fierbe puțin la foc mic
- Se toarnă marinada peste prune
- Apoi se acoperă oala cu un capac și se lasă să stea la marinat 12 ore
- Se scurge marinada, se dă un clocot și spoi se toarnă peste prune și se lasă timp de 12 ore
- Se scurge marinada, iar prunele se pun în borcanele sterilizate
- Se fierbe puțin marinada și apoi se toarnă peste prune în borcane
- Se închid borcanele ermetic și se păstrează în cămară.
Aceste prune murate au un gust excelent, puțin sărat și se folosesc la preparate din carne de porc, vită, pește sau pasăre, dar și în salate.
Alte idei de prune murate
În loc de zahăr se poate folosi miere, astfel gustul va fi mai aromat. Se adaugă două lingurițe de miere în fiecare borcan și se face rețeta așa cum a fost prezentată mai sus. Aceste prune pot fi utilizate pentru deserturi și ca umplutură la clătite.
Rețetă cu prune în vin
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg de prune, 2 l de vin, 200 g zahăr, 2 cuișoare și 1 anason pentru fiecare borcan; se poate folosi și scorțișoară.
Mod de preparare:
- Se spală prunele și se pun în borcanele sterilizate
- Se fierbe vinul cu zahăr, cuișoare, anason, un baton de scorțișoară
- Se toarnă vinul prin strecurătoare în borcane
- Se distribuie uniform condimentele în fiecare borcan
- Se închid borcanele ermetic și se păstrează pentru iarnă.
Prunele în vin sunt recomandate la deserturi și ca adaos la preparatele din carne. La rețetă se poate adăuga și o linguriță cu brandy sau rom în fiecare borcan, astfel prunele vor avea o aromă specială de la aceste băuturi. Ele se pot servi astfel la deserturi și la înghețată.
Rețete cu prune murate cu scorțișoară și cuișoare
Aceste prune au un gust savuros și pot fi utilizate ca desert.
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg de prune, 2 l apă, 150 ml oțet de 9%, 400 g zahăr, 10 boabe de piper, jumătate de linguriță de scorțișoară sau un baton de scorțișoară, 10 boabe de cuișoare.
Mod de preparare:
- Se spală prunele cu apă, se taie în jumătăți
- Se îndepărtează sâmburii
- Se scufundă prunele în apă fierbinte timp de 3 minute, apoi se răcesc cu apă rece
- Se pun prunele în borcanele sterilizate
- Se face marinada din apă, zahăr, scorțișoară, boabe de piper, cuișoare
- Se fierbe marinada și se lasă apoi să se răcească timp de 5 minute
- Se toarnă marinda în borcane prin strecurătoare
- Apoi se pun și condimentele rămase în strecurătoare, astfel încât ele să fie distribuite uniform în toate borcanele
- Se închid borcanele ermetic și se păstrează în cămară.
Aceste prune au un gust deosebit, puțin picant.