Ca proasptata mama, daca nu invatati anumite modalitati de a va calma bebelusul, puteti sa va luati adio de la calm si liniste! Bebelusii sunt des agitati si nervosi si primele dati, va este dificil sa va dati seama ce vrea si cere cel mic prin plansetele sale. Din fericire, aproape de fiecare data cand se agita si plange, cauzele sunt comune si cunoscandu-le, puteti trece la calmarea micutului.
Pentru a sti ce modalitati de a va calma bebelusul exista, trebuie sa stiti in primul rand de ce devine micutul agitat si iritat. O prima problema este legata de somnul bebe-ului. Chiar cand este micut si doarme foarte mult, incercati sa ii asigurati un somn linistit, caci daca are un somn agitat sau intrerupt, va fi iritat si va plange fara oprire de nervi!
Asa ca asigurati-va ca nu este deranjat de lumina puternica, de zgomote, de infasatul prea strans. Nu permiteti vizitatorilor sa il trezeasca din somn, caci se va supara! Atunci cand plange si stiti ca nu si-a luat portia obisnuita de somn, leganati-l incet si cantati-i. Insa nu il obisnuiti cu acest lucru intotdeauna, caci va lua obiceiul sa ceara sa fie leganat mereu inainte de a adormi!
Modalitatile de va calma bebelusul cat este micut, in primele sase luni de viata, sunt simple, pentru ca exista putine cauze care sa il agite si enerveze. Dupa lipsa de somn, primele pe lista sunt foamea si un scutec murdar. Asadar, asigurati-va ca aveti un program pe care il respectati cu sfintenie al alaptatului si ca ii verificati periodic scutecul. Asigurati-i mese regulate, aveti grija la pozitia de alaptat si de hranit cu biberonul, care sa nu il faca pe micut sa inghita mult aer odata cu laptele. Dupa cateva minute de alaptat sau hranit cu biberonul, ajutati-l sa eructeze, batandu-l usor pe spate pentru a elimina aerul si gazele.
A mancat, a dormit si are un scurec curat ca lacrima? Atunci poate ca plange pentru a cere atentie, pentru ca si cei mici se plictisesc si simt nevoia de companie si apropiere! Cele mai eficiente modalitati de a va calma bebelusul atunci cand acesta plange de singuratate sau plictiseala este sa il leganati usor, sa il plimbati prin toata casa si fie sa ii cantati, fie sa ii vorbiti despre fel si fel de nimicuri pe o voce joasa, relaxanta. Cand aude vocea atat de familiara a mamei sale, bebelusul se calmeaza si se simte in siguranta.
Dupa o plimbare prin casa, puneti-l in patut, inveliti-l confortabil si oferiti-i suzeta (obisnuiti-l cu suzeta, face minuni!). Daca atunci cand va pregatiti sa va ridicati de langa el, incepe iarasi sa planga, atunci inca are nevoie de apropiere si de companie. Daca nu se linisteste si tot plange indiferent daca stati langa el sau nu, incercati sa il scoateti afara la o plimbare scurta daca vremea este buna sau cu masina daca este frig. Fiind distras de peisaj, de miscare si de lucrurile din jur, va uita de plans.
Modalitati de a va calma bebelusul? Pe departe cele mai eficiente sunt sunetele relaxante. De cele mai multe ori, vocea mamei sale care ii vorbeste sau ii canta cantecele vesele este un truc folositor. Daca nu merge, incercati sa puneti la computer/casetofon muzica relaxanta si armonioasa: fie muzica clasica, fie muzica vesela pentru copii. Insa se pare ca exista si alte sunete care il pot ajuta pe micut sa se relaxeze si sa uite de nervozitate: exista CD-uri speciale cu sunete ale naturii speciale pentru calmarea stresului.
Incercati un astfel de CD si vedeti ce efect are asupra bebelusului. In general, sunetele constante, continue, care nu se modifica ca ritm si intensitate calmeaza si ofera o senzatie de stabilitate si siguranta. De ce? Pentru ca micutul vede ca nu este singur si pentru ca un sunet repetitiv il relaxeaza. Asadar, unele mamici spun ca chiar sunete precum apa de la robinet sau masina de spalat ofera calmul atat de cautat.
O alta tehnica este sa il puneti la piept asa incat sa va simta apropierea si sa va auda bataile de inima regulate. Multe mamici sasaie incet langa bebelus pentru a il relaxa, exact cum ati face instinctiv cand vreti sa faceti liniste! Puteti incerca sa il asezati in fata televizorului si sa ii aratati desene animate colorate si cu sunete vesele, poate il vor amuza miscarile, culorile vii si zgomotele – daca are peste sase luni si este mai perceptiv!
Ati incercat toate aceste modalitati de a va calma bebelusul si el tot agitat este si inca plange? Verificati daca are vreo iritatie a pielii sau daca are febra, a tusit in ultimul timp sau are diaree. Verificati si daca nu cumva este prea cald sau prea racoare in camera. Daca totul pare in ordine si nu are febra sau alte semne de imbolnavire, atunci poate ca are un disconfort digestiv, care insoteste colicile.
Incercati sa ii faceti o baie calduta in timpul careia ii cantati. Apoi, masati-l usor pe burtica si pe spate, insa daca tot plange si nu se opreste macar putin, s-ar putea sa il doara, deci incetati. Puteti incerca tehnica bicicletei: in timp ce micutul este pe spate, miscati-i piciorusele ritmat, ca si cum ar merge pe bicleta – daca are gaze, le va elimina. Se pare ca anumite arome, parfumuri special concepute pentru bebelusi au efect de calmare, insa aveti grija la ce tip de parfum folositi, pentru ca spray-urile sau esentele puternice ii cauzeaza uneori alergii celui mic!
Pe scurt, pasii principali ca modalitati de a va calma bebelusul:
- va asigurati ca a mancat la timp;
- va asigurati ca a avut somn linistit si fara intreruperi;
- schimbati regulat scutecul;
- il leganati, il plimbati prin casa si ii cantati;
- folositi sunete care il calmeaza (incercati-le pe toate pentru a vedea care merge pentru micut); puneti-l in fata TV-ului la niste desene colorate si cu sunete vesele;
- ii dati suzeta si il faceti sa va simta apropierea;
- verificati daca este deranjat de vreun simptom medical: febra, tuse, diaree;
- il scoateti la plimbare, ii faceti o baie calda, un masaj si bicicleta;
Nimic nu functioneaza si bebelusul este agitat de multe ore, fara sa se opreasca din plans? Cereti sfatul medicului!