Casă și grădinăPlante de apartament cu flori colorate – Rosa chinensis, (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura)

Plante de apartament cu flori colorate – Rosa chinensis, (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura)

Niciunui iubitor de flori nu ar trebui sa ii lipseasca din colectia sa planta de apartament – Rosa chinensis (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura). Este o planta superba, cu flori elegante, frumos colorate, confundata, din diverse motive, la noi, mai ales, cu Trandafirul japonez (Camellia japonica). Denumit stiintific Hibiscus Rosa chinensis, este originar din din zonele centrale ale Chinei (Sichuan, Guizhou si Hubei). La speciile salbatice, florile, solitare, sunt formate din cinci petale, care au 5-6 centimetri in diametru, iar frunzele sunt lanceolate, de un verde intens, lucioase.

In tara de origine,  Hibiscus Rosa chinensis este cultivata ca planta ornamentala si, de-a lungul timpului, s-au obtinut nenumarati hibrizi, in cele mai surprinzatoare culori, cu unul sau mai multe randuri de petale. Specia a avut un rol important si in obtinerea diversilor trandafiri de gradina (cataratori), precum si a Trandafirilor miniatura (Rosa chinensis minima), cu o inaltime de maximum 30-40 centimetri, foarte rezistenti, cu flori mici, de 3-6 centimetri in diametru, abundente pe toata durata verii. Acestia pot fi cultivati in ghiveci, dar la fel de bine pot decora balconul, terasele, bordurile aleilor din gradina etc.

Cultivare si ingrijire

Provenind din regiunile tropicale, planta de apartament – Rosa chinensis (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura) are nevoie de multa lumina si caldura (20-25 de grade Celsius), fie ca este crescuta in interior, in ghiveci, fie in exterior, pe perioada verii. Se dezvolta sub forma de copacel sau de tufa, in functie de cum doriti sa ii modelati coroana, operatiune necesara, pe care o puteti face primavara devreme sau toamna, astfel incat noii muguri sa aiba timp (doua-trei luni) sa cresca si sa infloreasca.

Plantei nu ii plac curentii de aer, nici extremele climatice si bine ar fi sa nu ii schimbati prea des amplasamentul, ca sa nu o “suparati”.  Se va uda regulat, cu o cantitate suficienta de apa, evitandu-se excesele si baltirea apei in farfurioara de dedesubt. Verificati inainte de fiecare udare ca pamantul de la suprafata sa fie uscat, dar nu lasati ca solul sa se usuce de tot in profunzime, pentru ca lipsa apei poate duce la caderea frunzelor si la pierderea bobocilor de floare.

La 2-3 ani, mai ales daca observati ca florile sunt mai putine, inseamna ca este necesara schimbarea pamantului si a ghiveciului. Cu aceasta ocazie, ciupiti varful radacinilor prea lungi, inlaturati-le pe cele putrezite si replantati intr-un sol bogat in nutrienti, format dintr-un amestec de pamant de frunze, turba si putin nisip, pentru drenaj.

Iarna, obligatoriu, planta de apartament – Rosa chinensis (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura) va fi tinuta in interior, la temperaturi nu mai mici de 10 grade Celsius, pentru ca este foarte sensibila la frig. Deoarece are nevoie, totusi, de un repaus vegetativ, se va uda mai putin, ceea ce face ca planta sa isi adune fortele pentru alte valuri de flori in vara care urmeaza.

Inflorire

Remarcabilele flori ale plantei de apartament – Rosa chinensis (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura), rosii, galbene, portocalii, nu dureaza foarte mult, dar se reinnoiesc permanent, din mai-iunie pana toamna tarziu, daca au conditiile optime de lumina si caldura. Pentru a amplifica numarul mugurilor florali, planta trebuie toaletata primavara, taiand cam un sfert din ramuri (sau chiar mai mult), avand in vedere ca florile se formeaza pe mugurii din anul respectiv. De asemenea, inflorirea poate fi stimulata prin administrarea regulata, o data la doua saptamani, a unui ingrasamant lichid, diluat in apa de udare.

Rosa chinensis
Rosa chinensis

Inmultire

Cea mai simpla metoda de inmultire a plantei de apartament – Rosa chinensis (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura) este prin butasire. Se taie, din planta matura, crengute subtiri, cu o lungime de 10-12 centimetri, care sa contina si un mugure de crestere, se indeparteaza frunzele din partea inferioara, pentru ca toata energia tijei sa mearga spre formarea de radacini si muguri noi. Se infig butasii in pamantul din ghivecele pregatite anterior sau se pot pune si intr-o sticla cu apa.

Pentru a grabi cresterea radacinilor, butasii se trateaza, la locul taieturii, cu hormoni de crestere, iar daca nu aveti asa ceva, se pune in vasul cu apa, in care sta butasul, o crenguta de salcie, care va substitui rolul hormonilor. Se asaza vasele cu butasi la lumina, dar unde nu bate soarele si, in 4-6 saptamani, radacinile vor fi formate si noua planta gata de a fi transplantata in ghiveciul in care vreti sa o cresteti.

Daunatori si erori de cultivare

Planta de apartament – Rosa chinensis (Trandafir chinezesc/Trandafir miniatura) isi poate pierde mugurii florali, daca, dupa ce o cumparati, diferenta de temperatura, intre cea din magazin si cea de acasa este prea mare. Incercati sa o aclimatizati, scazand temperatura mediului ambiant treptat. Dintre daunatori, acarienii, afidele, paduchii, paianjenii rosii pot ataca planta, provocand pete maronii pe frunze sau rasucirea acestora. Se combat cu un insecticid din comert, cu spectru larg de actiune.

In China traditionala, seva plantei Rosa chinensis era folosita pentru colorarea tesaturilor, iar petalele uscate, pentru a prepara un ceai foarte bigat in Vitamina C, antistres, antioxidant si protector hepatic.

Rosa chinensis este “floarea nationala” (reprezentativa), a Insulelor Hawaii si a Malaeziei, unde planta are toate conditiile (climat bland, tropical) pentru a creste la adevarata sa valoare.

Fie ca optati pentru Hibiscus Rosa chinensis, cu flori mari, splendid colorate, fie ca alegeti delicatele Rosa chinensis minima (Trandafir miniatura), nu o sa regretati, pentru ca veti fi rasplatiti toata vara cu un decor absolut exceptional.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.