Primăvara, când schimbările de climă sunt frecvente, este o perioadă mai dificilă pentru organism. Acum, mulți oameni se confruntă cu dureri de cap, amețeli, oboseală, epuizare, astenie, răceală și chiar viroze. Prin urmare, merită să apelezi la anumite plante, cu efect revigorant, remineralizant și revitaminizant, cum ar fi: leurdă, urzică, stevie, etc.
Leura ajută la eliminarea toxinelor din corp și la curățarea organismului. Leurda este o plantă bogată în substanțe benefice: acid ascorbic (vitamina C), betacaroten (provitamina A), acizi grași polinesaturați, aminoacizi, pectine. Consumul de leurdă ne întărește imunitatea, ne îmbunătățește digestia, ajută și în combaterea paraziților intestinali.
Leurda are vitamine B1 și B2, compuși care conțin sulf, agenți hipolipidemici și antioxidanți care îmbunătățesc funcționarea sistemului cardiovascular și subțiază sângele. Consumul de leurdă este bun și pentru copii și adulți. Leurda poate fi adăugată în salate la copiii cu vârsta peste 3 ani. Ea va susține imunitatea organismului, va sprijini sănătatea digestivă, va preveni bolile virale respiratorii sezoniere. La copii, consumul trebuie să fie redus, cam 3-4 frunze la o masă.
Este indicată bărbaților pentru că are o compoziție bogată în microelemente, care ajută la normalizarea funcției sexuale și la creșterea potenței. Leurda însă nu este indicată femeilor însărcinate și celor care alăptează.
Maceratul de leurdă – Antiviral natural
Cum să faci acasă un macerat de leurdă simplu, pentru imunitate și detoxifiere?
Maceratul se obține din frunze de leurdă proaspete și miere polifloră sau de salcâm. Se folosesc 250 g frunze de leurdă proaspete, care se spală, se taie mărunt și se pun într-un borcan de 800 g; se adaugă deasupra miere naturală, se amestecă bine și se lasă la macerat timp de 7 zile. Se păstrează într-un loc răcoros, într-o cămară sau eventual la frigider.
Acest preparat se poate folosi în salate sau în diverse preparate culinare. Se poate administra și simplu, câte o linguriță pe stomacul gol, timp de 2-3 săptămâni.
Acest preparat oferă mari beneficii:
- Tratează faringita, laringita
- Are vitamina C și betacaroten care susțin imunitatea organismului
- Este bun pentru boli infecțioase, răceli, inflamații și reumatism
- Activează peristaltismul intestinal, ajută la detoxifierea hepatică
- Reduce tensiunea arterială, previne formarea plăcilor de colesterol
- Ajută la normalizarea metabolismului
- Are activitate diuretică, antiseptică, bacteriostatică, antihipertensivă
- Ajută la funcționarea mai bună a sistemului digestiv
- Contribuie la fluidificarea sângelui
- Are efect anticancerigen prin aportul de aminoacizi care protejează împotriva formării celulelor canceroase
- Menține nivelul de colesterol normal în sânge
- Are efect detoxifiant prin aportul de pectine și acțiune benefică asupra vaselor de sânge
- Ajută în recuperare după diferite boli și afecțiuni
- Reduce balonarea, colicile, diareea acută
- Combate tusea, guturaiul și infecțiile respiratorii
- Este indicat în caz de reumatism
- Îmbunătățește activitatea intestinală
- Tratează insomnia și îmbunătățește memoria
- Ameliorează insuficiența respiratorie care este provocată de tuse
- Ajută în caz de afecțiuni respiratorii, răceală, gripă.
Pesto de leurdă pentru detoxifiere și imunitate
La pesto sunt necesare următoarele: 250 g frunze de leurdă și 70 ml ulei de măsline, sare și piper după gust; se poate folosi și 30-40 g nuci.
Se realizează astfel:
- Se spală leurda și se taie mărunt, apoi se dă prin blender
- Se adaugă sare, piper, ulei de măsline și se amestecă
- Se adaugă nucile măcinate
- Se amestecă și se pune într-un borcan cu capac, la frigider.
Preparatul se poate folosi la paste în combinație cu parmezan ras, mărar și pătrunjel verde.
De asemenea, pesto se poate folosi la preparate din carne, fripturi, pe felii din pâine prăjită.
Vin din leurdă
Acesta se realizează din vin alb si 200-300 g frunze de leurdă proaspete. Se spală leurda, se toacă mărunt și se pune într-o sticlă; apoi se adaugă vinul alb și se lasă la macerat timp de 12 zile. În fiecare zi, dimineața și seara se agită sticla, pentru ca leurda și vinul să se amestece și să se macereze mai bine. După 12 zile se strecoară vinul cu gust de leurdă și se păstrează în sticlă în cămară, într-un loc răcoros sau la frigider.
Acest vin este un bun digestiv și ajută la îmbunătățirea stării de spirit.