Oamenii care iubesc produsele naturiste folosesc deja preparate din leurdă pentru creșterea imunității și menținerea sănătății organismului. Leurda este numită și usturoi sălbatic și crește în zone împădurite, mai ales în pădurile de foioase. Ea iubește umbra, umezeala dar și soarele.
Leurda se culege înainte să apară florile ei, astfel frunzele sunt mai fragede și bogate în nutrienți. Și bulbii de leurdă se pot folosi în preparate medicinale, mai ales în tincturi și în amestec cu oțet pentru că au mai mulți nutrienți decât frunzele plantei. Frunzele se pot păstra și congelate, se dau pe mașina de tocat, se pun în pungi și se îngheață. Acestea se pot folosi apoi pe tot parcursul anului.
Leurda se folosește în gastronomie, în salate, la pasto pentru paste, în piure de cartofi dar și la spanac sau varză, în măncăruri cu legume, orez și ciorbe delicioase.
Navigare rapidă în articol:
1. Leurdă – beneficii
Leurda este o plantă bogată în nutrienți, mai ales în vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, sulf. Potrivit experților, 100 g de leurdă are 76 mg de calciu, 700 mg vitamina C, 336 mg de potasiu, 22 mg de magneziu. De asemenea, leurda are seleniu, germaniu, fier, vitamina A, B și E.
Leurda are proprietăți antioxidante și efect benefic asupra sistemului cardiovascular, reduce riscul de formare al cheagurilor de sânge, ajută la creșterea imunității organismului și îmbunătățirea sănătății. Planta este recomandată în caz de anemie, ateroscleroză, astm, bronșită cronică, emfizem pulmonar, ischemie cardiacă, hipertensiune arterială, varice, hemoroizi, constipație, tromboze, flebită, colesterol mărit, colită de fermentație, cancer, memorie slabă, etc.
2. Pesto de leurdă
Pentru pesto se folosesc următoarele ingrediente: 300 g leurdă, 100 ml ulei de măsline sau ulei de rapiță, sare grunjoasă și un vârf de cuțit de piper pentru gust. Se pot pune și alte ingrediente cum ar fi 3 linguri de parmezan ras și 30 g semințe de pin, floarea-soarelui, dovleac și migdale.
Se prepară astfel:
- se spală frunzele de leurdă, se pun la scurs pe un prosop
- se pun ingredientele în blender (ex. leuda, sare, ulei, piper) și se amestecă bine
- se toarnă pesto în borcan, se pune un strat de ulei deasupra cam de 2-3 mm și se închide cu un capac.
Acest pesto din leurdă care are un gust delicios și fin de usturoi, se poate amesteca și cu parmezan și se folosește apoi la spaghetti și alte paste. Se fierb pastele, se asezonează cu 2 linguri de ulei de măsline și se adaugă 3 linguri de pesto. Deasupra se adaugă și parmezan ras și pătrunjel verde.
Un astfel de pesto delicios se poate unge și pe felii de pâine prăjită sau proaspete. La pesto se poate adăuga și urzici (care sunt bogate în fier și alți nutrienți și sunt excelente pentru sănătate).
3. Oțet de leurdă
Se pun 25 g frunze și bulbi de leurdă la 500 ml oțet natural de mere. Se lasă să stea 14 zile și apoi se poate utiliza în salate, sau câte o linguriță de oțet diluat în 50 ml apă.
Leurda are proprietăți antivirale, antifungice, antibacteriene și antitumorale. Oțetul de leurdă este un detoxifiant natural și este bun pentru inimă. Ajută în combateea aterosclerozei, reglarea bătăilor inimii, tonifierea mușchiului inimii.
4. Tinctură de leurdă
Tinctura de leurdă are numeroase proprietăți benefice pentru organism: antiinflamatoare, antiseptice, detoxifiante, antibacteriene, antialergice, antitoxice, depurative, diuretice, vermifuge, vasodilatatoare. Acest preparat se recomandă în caz de hipertensiune arterială, hemoroizi, afecțiuni circulatorii, pentru reglarea ritmului cardiac și stimularea imunității organismului.
Tinctura se realizează astfel:
- se spală frunzele de leurdă și se scurg de apă
- se pun frunzele într-un borcan și se adaugă deasupra vodcă
- se lasă la macerat 14 zile și apoi tinctura obținută se poate folosi.
Modul de administrare este simplu: câte 10 picături la 50 ml de apă.
5. Tinctură de leurdă cu miere
Acest preparat se realizează astfel:
- se spală frunzele de leurdă, se pun la zvântat pe un prosop
- se pune un strat de miere într-un borcan, un strat de leurdă și iar un strat de miere și un strat de leurdă și tot așa
- la final trebuie să fie un strat de miere și se închide cu un capac
- se lasă la macerat timp de 14 zile
- după această perioadă se adaugă țuică naturală (nu se folosește alcool) și se obține tinctura.
Acest preparat păstrează toate beneficiile oferite de leurdă și miere. Se recomandă pentru uz intern. Se adaugă 10 picături de tinctură pe o felie de pâine și se consumă. Se poate folosi și pentru uz extern, se aplică pe răni și ajută la vindecare. La fel se poate realiza și tinctura din flori de păducel primăvara.