Culegând și îngrijind plantele pe câmp, în grădină sau în ghiveci pe pervazul ferestrei înseamnă a te bucura de momente plăcute care îți aduc armonie și echilibru în viață. În acest mod simplu poți simți legătura cu lumea naturală, ceea ce îți produce o fericire inestimabilă.
1. Cum contribuie plantele la bunăstarea ta?
Indiferent dacă locuiești la casă sau într-un apartament, poți folosi plantele medicinale și aromatice care îți îmbunătățesc viața. Ai posibilitatea de a te aproviziona cu plante medicinale din natură, sau le poți cumpăra de la piață ori plafar. Apoi le poți folosi pentru a realiza diferite preparate: infuzii, ceaiuri, decocturi, ape aromatice și tincturi.
Dacă decizi să le cauți în mediul lor natural, pe câmpuri, în zone montane, atunci vei trăi acel sentiment de conexiune pe care orice om îl poate avea cu lumea vegetală. Această lume este de neînlocuit și este dătătoare de echilibru, liniște și sănătate.
Un lucru important pe care trebuie să-l faci, de fiecare dată, este de a trata mediul cu respect și de a nu-l degrada (lăsând deșeuri care ar putea afecta natura).
Pentru a identifica plantele poți găsi informații în diferite cărți care au fotografii clare cu acestea.
Poți cultiva plante oriunde, dacă îți dorești asta. Cel mai simplu este desigur, în grădină, în mediul rural. La balcon poți folosi de exemplu ghivece și jardiniere cu plante. Multe dintre acestea sunt ușor de cultivat și în plus sunt folosite în medicina populară sau pentru aroma lor la gătit. Unii oameni obișnuiesc să crească plante aromatice în jardiniere, cum ar fi: mentă, busuioc, oregano, cimbru, maghiran, etc.
Recoltarea plantelor se face de obicei în mijlocul dimineții, într-o zi frumoasă, când soarele strălucește deja pe cer și roua s-a ridicat.
Dacă ai decis să cumperi plantele medicinale sau aromatice, atunci alege doar pe acelea care au fost cultivate organic pe cât posibil. În ziua de azi, există mulți furnizori de plante medicinale mai ales în mediul online, deci ai avea de unde alege pe acei care au deja o reputație bună.
2. Cum folosești plantele medicinale și aromatice?
După ce ai uscat plantele (florile, frunzele, tulpinile, rădăcinile), le poți mărunți cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau al unui tocător electric de alimente. Poți realiza din ele uleiuri, tincturi, siropuri, creme și unguente pe care trebuie să le depozitezi în borcane cu capace bine fixate. Acestea se țin în locuri uscate, răcoroase și ferite de lumina soarelui.
Ai nevoie de ibric (pentru infuzie), pâlnie, strecurătoare, tifon, site metalice, dar și de ustensile de gătit (ex. tigăi, oale, linguri, spatule, zdrobitor cartofi). De asemenea, îți trebuie o oală mai mare dacă vrei să fierbi borcanele în beaumarin și un cântar digital pentru a stabili cu precizie cantitățile de ingrediente la diferite rețete. Nu uita să sterilizezi borcanele înainte de utilizare.
Unii oameni deprind experiența de a cultiva plantele din familie, de la generațiile mai în vârstă, cum sunt bunicii. În plus, ei citesc despre efectele benefice ale ierburilor asupra organismului și încearcă să le folosească pentru a-i trata pe cei din familie cu ceaiuri, infuzii și tincturi din plante.
Cultivarea plantelor aromatice în ghiveci devine o pasiune la fel ca și aceea a plantelor medicinale. Plantele sunt folosite acum și ca decor, pe mese în casă și la restaurante. Grădinăritul oferă beneficii pentru starea fizică și mentală.
Exemple de preparate medicinale
Unele rețete se obțin din plante proaspete, care se culeg ori sunt cumpărate de la piață. Altele se fac din plante uscate, cum sunt infuziile, tincturile și decocturile.
Zahărul și mierea folosite pentru conservarea plantelor
Cu ajutorul lor se pot face siropuri din fructe și plante (cum este păpădia) care au efecte hrănitoare și liniștitoare. Siropurile se realizează prin fierberea plantelor în zahăr și apă, realizând un fel de infuzie sau decoct.
Siropul se obține și cu miere, la rece, se toarnă aceasta în borcan peste fructe sau plante (ex. flori de soc, măceșe, merișoare, muguri de pin, muguri de brad). Mierea se folosește rece, nu se fierbe pentru a nu-și pierde enzimele.
Tincturi folosite în creme și loțiuni, sau pentru uz intern (diluate cu apă)
Pentru a face o tinctură se acoperă planta cu de 2-5 ori cantitatea de soluție de alcool de cereale sau cu o băutură spirtoasă alcoolică (cum este țuica sau vodca). De regulă se pune 1 litru de alcool la 200-300 plantă uscată. Apoi se lasă la macerat 14-21 de zile în borcan, într-un loc răcoros.
Un exemplu este tinctura pentru oase, care este bogată în calciu și este realizată astfel:
- Se adaugă 3 pumni de frunze și rădăcini de păpădie la 625 ml oțet de mere
- Păpădia trebuie să fie proaspătă, nu uscată, trebuie spălată și tocată în bucăți mari
- Se face un oțet infuzat din păpădie (respectiv se adaugă oțetul fierbinte peste plantă și se lasă la infuzat 5-6 săptămâni)
- Se strecoară oțetul și se utilizează la nevoie în salate, marinate și ca tratament.
O lingură de oțet de păpădie are cam 175 mg de calciu.