Părinți și copiiDouă metode prin care poți combate depresia pe măsură ce îmbătrânești

Două metode prin care poți combate depresia pe măsură ce îmbătrânești

Trăim într-o lume în care factorii de stres psihologici și crizele emoționale afectează oamenii de toate vârstele. Statisticile arată că tot mai mulți oameni suferă de despresie și alte probleme psihice. Se spune că în mare parte acești factori declanșează reacția la stres a organismului și în timp afectează și sănătatea.

Actrița Jane Fonda recomandă oamenilor pe Instagram două sfaturi prin care aceștia pot combate depresia pe măsură ce corpul îmbătrânește. Acestea sunt: exercițiile fizice și reducerea stresului. Pasiunea actriței pentru sport a devenit mai puternică odată cu înaintarea în vârstă. Ea a spus că acest lucru îi menține sănătatea mintală și o ajută să aibă o viață mai bună.

1. Rămâi activ la orice vârstă!

Sportul ajută în combaterea depresiei și oferă multe beneficii pentru sănătatea mintală.

Stilul de viață sedentar face ca organismul să nu ardă suficiente catecolamine care pot duce la probleme de sănătate. Un nivel ridicat de catecolamine în organism a fost asociat de experți cu anxietatea, palpitațiile, cefaleea, hipertensiunea arterială, atacurile de panică și transpirația spontană.

Catecolaminele apar în răspunsurile la stres, sunt hormoni pe care creierul, glandele suprarenale și țesuturile nervoase îi produc în urma stresului fizic sau emoțional și includ epinefrină sau adrenalină, dopamină, norepinefrină. Unii oameni iau medicamente antidepresive sau anxiolitice pentru gestionarea simptomelor și reducerea activității sistemului nervos simpatic.

Creșterea nivelului de lipide și glucoză din sânge poate afecta sănătatea. Efectele colesterolului rău (LDL) ridicat sunt mari, acesta acumulându-se în artere, unde formează depozite grase și cerate, plăci care cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Reducerea colesterolului se face prin sport, dietă, schimbarea stilului de viață (din unul sedentar în unul activ).

Pe măsură ce colesterolul se acumulează în artere, se poate perturba fluxul de sânge bogat în oxigen către mușchiul inimii și se pot dezvolta boli de inimă.

Pentru a preveni astfel de probleme se recomandă mișcarea, deci trebuie să se depună mai mult efort. Dacă aplici asta îți poți reduce stresul, depresia, te simți mai bine, mai relaxant și poți munci mai eficient.

Sănătatea cognitivă

Medicii spun despre cogniție că suferă un proces de declin odată cu înaintarea în vârstă. Această deteriorare cognitivă constă în: scăderea vitezei de reacție, atenției, memoriei, fluenței vorbirii și altele. Cogniția este activitatea mintală superioară prin care oamenii dobândesc înțelegere și cunoaștere prin experiență, gândire și percepție.

Sănătatea cognitivă se poate menține la orice vârstă prin sport. O viață activă fizic este importantă și la bătrânețe, la fel cum este la fiecare grupă de vârstă. Studiile cercetătorilor arată că exercițiile fizice zilnice sunt importante pentru menținerea sănătății fizice și psihice, pentru prevenirea îmbolnăvirii în general.

Prin sport se reduce riscul de boli mintale și se îmbunătățesc funcțiile cognitive la persoanele în vârstă. Oamenii trebuie încurajați să facă mai multă mișcare și să efectueze exerciții fizice regulate și ritmice. Cercetătorii spun că nivelul de activitate fizică are un efect asupra stării cognitive a oamenilor care sunt mai în vârstă. De obicei, pensionarii trebuie să facă mai multă mișcare, să evite cât mai mult sedentarismul.

2. Elimină stresul!

Exercițiile fizice ajută în reducerea stresului, a depresiei și anxietății. Prin activitate fizică se cheltuie cantități mari de lipide și catecolamine (despre care se spune că sunt produse ce activează reacția la stres).

Pentru a elimina stresul, oamenii pot face mai multă mișcare, pot fi mai activi astfel:

  • Să urce și să coboare scăzile, să evite scările rulante și liftul
  • Să facă exerciții aerobice
  • Să meargă mai mult timp pe jos
  • Să facă o plimbare cel puțin o dată pe zi, în aer liber, pentru a reduce simptomele stresului.

Sunt recomandate și mișcările prin cameră sau prin grădină, dar și un program eficient de activitate fizică realizat chiar și la o sală de sport.

Exerciții fizice 30 minute pe zi

Prin această metodă – sport 30 minute pe zi – se modifică metabolismul, se combate stresul și se menține greutatea corporală în limitele normale. Acest antrenament zilnic oferă și alte beneficii și anume:

  • Ajută la reducerea grăsimilor
  • Scade riscul de boli de inimă
  • Reduce nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge
  • Îmbunătățește calitatea somnului
  • Menține forma fizică bună, tonifică musculatura
  • Îmbunătățește starea de sănătate a organismului.

Efortul fizic trebuie evitat de oameni atunci când ei nu se simt bine, sau când au anumite probleme de sănătate – cum ar fi probleme de inimă sau boli infecțioase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.