Diverse5 propuneri legislative de modificare a Codului Fiscal pentru 2025 – Ce...

5 propuneri legislative de modificare a Codului Fiscal pentru 2025 – Ce se pregătește?

Principalele propuneri legislative de modificare ale Codului Fiscal pentru anul 2025 sunt următoarele:

  • Creșterea salariului minim brut pe economie
  • Majorarea TVA-ului
  • Micșorarea plafonului pentru microîntreprinderi
  • Introducerea e-Facturii pentru persoane fizice
  • Implementarea SAF-T în România.

1. Salariul minim brut pe economie va fi de 4.050 lei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că s-a decis ca de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie să crească cu 12%, de la suma de 3.700 lei la suma de 4.050 lei.

Acest lucru s-a stabilit în Comitetul Național Tripartit pentru a respecta directiva europeană, pentru ca treptat, salariul minim brut să ajungă la nivelul salariului minim brut la nivel de Europa.

2. Majorarea TVA-ului cu 21% din 2025

Conform Hotnews, anul viitor va avea loc o creștere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2 puncte procentuale. De asemenea, va fi o majorare a accizelor și a taxelor pe proprietate.

În prezent, autoritățile evită să vorbească despre majorări de impozite și taze, însă de anul viitor, aceste măsuri se vor aplica. Creșterea TVA-ului poate nu va fi de la 1 ianuarie, însă va fi în cursul anului. Cert este că impozitul pe venit se va modifica în următorul an. Autoritățule par mai înclinate să recurgă la impozitarea progresivă.

3. Micșorarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro

Comisia Europeană cere reducerea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro pe an la 88.500 euro pe an. Pragul de impozitare ar trebui să scadă pentru ca România să nu piardă 300 milioane de euro din PNRR. Această cerință UE este pentru îndeplinirea unui target din PNRR. Dacă nu se îndeplinește acest target, România pierde vreo 300 milioane de euro.

Premierul a spus că de anul viitor, aproximativ 35% din societățile care la momentul ăsta sunt plătitoare de 3% impozit pe cifra de afaceri, vor trece la 16% impozit pe profit. În prezent, se dorește o discuție în coaliția de guvernare pentru a renunța la cei 300 de milioane de euro în favoarea mediului de afaceri și se dorește păstrarea plafonului de 500.000 de euro la nivelul actual.

4. E-Factura pentru persoane fizice

Statul dorește introducerea de e-Factura pentru persoane fizice pentru reducerea evaziunii fiscale. E-Factura în raporturile comerciale cu persoane fizice a fost opțională până la sfârșitul anului 2024. Această procedură însă va fi obligatorie pentru toate firmele, din 2025.

E-Factura funcționează doar în regimul B2B (facturare între operatori economici, business-to-business), dar se dorește și implementarea de e-Factura pentru persoanele fizice în scopul de a se realiza un control al bunurilor livrate către persoanele fizice.

5. SAF-T de la 1 ianuarie 2025

Acesta este standardul internațional utilizat pentru transferul electronic de date din evidența contabilă și fiscală, de la entități către autoritățile fiscale. În România, SAF-T se transmite la ANAF de către societăți prin intermediul Declarației informative privind fișierul standard de control fiscal – D406.

Aceasta este o declarație prin care firmele mari și mijlocii au fost implementate de acum 2-3 ani. De la 1 ianuarie 2025 vor intra pe declarația SAF-T sau D406 absolut toate companiile din piață.

Prin D406, statul pune mâna pe toate informațiile firmelor, în timp real. Statul vrea să colecteze date, să reducă evaziunea fiscală în țară și să optimizeze colectarea de fonduri pentru că are nevoie de bani. Această declarație se generează într-un program de contabilitate, conține date extrase automat, exportate și stocate într-un standard.

Prin urmare, statul a găsit resursa informatică prin care ANAF va intra în posesia datelor, să vadă neconcordanțele, fără a fi nevoie să se deplaseze în sediile companiilor. În acest fel, inspectorii ANAF vor trimite controale țintit în cunoștință de cauză, fără a mai lăsa vreunui antreprenor posibilitatea de a se eschiva în vreun fel.

În concluzie, firmele și companiile plătitoare de TVA lunar vor fi obligate să depună declarația SAF-T în fiecare lună.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.