Copii & adolescențiDepresie, burnout sau stres la adolecenți? Cum să faci diferența și să...

Depresie, burnout sau stres la adolecenți? Cum să faci diferența și să te vindeci

Sunt părinți care observă la copiii lor adolescenți că sunt foarte triști, obosiți, disperați și chiar fără speranță. Aceștia de fapt au simptome de epuizare psihică și suferă de depresie. Medicii spun de așa numitul burnout care duce la depresie.

În ziua de azi, viața pare foarte grea și uneori fără speranță pentru tineri. Lumea văzută prin ochii adolescenților nu este deloc simplă. Tinerii experimentează frecvent tristețe, anxietate, melancolie, iar uneori stări de depresie care sunt ceva cu totul diferit. Depresia afectează chiar foarte mult pe adolescenți, încât unii pot avea nevoie de ajutor profesional.

Când stresul nu se oprește și devine depresie?

Stresul excesiv în timpul adolescenței poate crește semnificativ riscul de depresie sau de alte probleme de sănătate mintală ulterioară. Asta se explică prin faptul că apar modificări în creier din cauza stresului intens și de durată, acesta fiind foarte sensibil. Cercetătorii au ajuns la concluzia că adulții care au avut o adolescență fericită au o sănătate psihică mai bună.

Anii adolescenței sunt critici mai ales când vine vorba despre creier, care este afectat de diferite experiențe negative. Traumele și insultele cresc în perioada adolescenței și toate aceste experiențe sociale nedorite cresc nivelul de stres.

Deoarece tinerii se luptă cu multe schimbări în viața lor la adolescență, depresia poate arăta la ei diferit față de depresia la adulți. Această stare nu este o slăbiciune sau ceva ușor de depășit prin voință, ea poate fi de durată, poate avea consecințe grave și se poate vindeca prin aplicarea unui tratament.

Depresia este greu de diferențiat de schimbările de dispoziție care sunt specifice vârstei adolescenței. La tineri, simptomele de iritabilitate, mânie și agresivitate sunt mai vizibile decât tristețea și izolarea.

Principalele semne ale depresiei la adolescenți sunt:

  • Apariția sentimentelor de vinovăție, stima de sine scăzută, dezamăgirea
  • Scăderea interesului pe diverse activități
  • Tristețea, furia, ostilitatea, irascibilitatea, plânsul fără motiv
  • Agitația, anxietatea, insomnia, frustrarea, sentimentul de inutilitate
  • Remușcarea, pierderea interesului pentru familie și prieteni
  • Problemele de concentrare, cu gândirea și luarea deciziilor
  • Oboseala, pierderea energiei, durerea inexplicabilă, durerile de cap
  • Lipsa de motivație și de entuziasm
  • Plictiseala, dificultățile de concentrare, izbucnirile de furie, gândurile de sinucidere.

Epuizarea excesivă la adolescenți

Părinții care se uită la stilul de viață al copiilor afectați de o epuizare intensă, constată că acesta nu este unul echilibrat și le-a produs depresie. În plus, contează și modul cum arată relațiile acestor tineri cu oamenii, dacă le oferă sprijin și siguranță, sau din contra le provoacă mai mult stres. Un stil de viață haotic poate duce la burnout, nu doar la depresie.

O cauză a stărilor de depresie la copil este școala – ca sursă de stres. Uneori școala poate fi un mediu stresant și solicitant, un loc în care copilul este nevoit să facă față unor provocări care îi mențin mintea într-o stare de alertă, cu un exces de cortizol. Mulți copii suferă de stres la școală și apoi nu mai au destul timp în restul zilei pentru a se relaxa.

Cauzele stresului

Alte surse de stres la adolecenți sunt:

  • Utilizarea în exces a rețelelor sociale, care îi fac să fie într-o competiție constantă de imagine
  • Multitudinea de sarcini, singurătatea, așteptările mari
  • Prea mult de lucru, prea multe responsabilități
  • Atmosfera negativă în familie
  • Crizele conjugale care afectează sentimentul de siguranță al copiilor
  • Divorțul părinților, boala sau moartea unei persoane dragi din familie.

În perioada adolecenței, tinerii au nevoie de sprijinul adulților, deși atunci ei devin tot mai independenți. Ei au nevoie totuși de susținere, de validare, mai ales în dezvoltarea capacității lor de a face față emoțiilor dificile, provocărilor și stresului.

Cu siguranță, stresul în exces poate afecta sănătatea organismului, de aceea trebuie evitat pe cât posibil. Empatia în familie este cheia înțelegerii și poate ajuta la rezolvarea multor probleme. Îmbrățișarea este o strategie simplă pentru a face față emoțiilor negative. Este o idee bună să-ți îmbrățișezi copilul frecvent, sau cât mai des posibil, pentru că asta îl ajută în ameliorarea stresului și îi va aduce o stare de bine. Arătarea apropierii poate lua diferite forme în funcție de vârsta copilului și de momentul respectiv. Adolescenților le place să fie îmbrățișați de la egal la egal.

De asemenea, o conversație plăcută plină de empatie poate ajuta copilul să facă față stresului. Unele probleme pot părea banale pentru un adult, însă pentru un adolescent pot părea sfârșitul lumii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.