Sarcină & BebeConsumul de pește și sănătatea mamei – Aspecte importante în timpul sarcinii...

Consumul de pește și sănătatea mamei – Aspecte importante în timpul sarcinii și alăptării

Alimentația la femeile însărcinate are un rol important, ea poate afecta sănătatea mamei, cursul corect al sarcinii în sine, dezvoltarea și sănătatea copilului. În perioada de sarcină crește cererea de energie și de nutrienți la femei și dieta trebuie să fie mai echilibrată și variată.

O dietă sănătoasă pentru o femeie însărcinată sau care alăptează constă într-o gamă variată de alimente, ce includ: fructe, legume, lactate, cereale, pește. Alimentele trebuie să fie de calitate și să conțină vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și alți nutrienți.

Foarte important este de redus consumul de zahăr, sodiu și grăsimi saturate.

O substanță deosebit de utilă în timpul sarcinii sau chiar în perioada prenatală este acidul folic. Acesta are o influență bună asupra dezvoltării sarcinii și asupra sănătății viitoarei mame. Suplimentarea de acid folic este esențială la femeia gravidă. De asemenea, vitaminele B6 și B12 sunt necesare femeilor însărcinate.

Seleniul permite funcționarea corectă a antioxidanților celulari. El face din multe proteine ce sunt numite și proteine de seleniu și ajută la sinteza ADN-ului, la metabolismul hormonilor tiroidieni, scade riscul de infecții și de probleme de reproducere. Surse naturale de seleniu sunt: pește, cereale, carne roșie, produse lactate.

Peștele este bogat în nutrienți sănătoși

Conform unui studiu recent peștele este foarte bun în dietă în timpul sarcinii, în timpul alăptării și copilăriei timpurii a copilului. Peștele este bogat în nutrienți și ajută în dezvoltarea creierului copilului.

De ce merită să mănânci pește? Pentru că peștele are nutrienți de calitate și este o alternativă excelentă la carnea roșie și carnea de pasăre. Peștele conține: iod, fier, colină, acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Iodul din pește este bun în sarcină, este un constituient al hormonilor tiroidieni, ajută la formarea, dezvoltarea unor organe și sisteme, la metabolismul lipidelor, carbohidraților și proteinelor. Iodul este esențial în dezvoltarea creierului la făt și la copilul mic. În timpul sarcinii, nevoile de iod la femei cresc. În mod normal, o dietă echilibrată conține două porții de pește pe săptămână.

Fierul din pește este important pentru sănătate. În special în ultimele luni de sarcină nevoia de fier crește la femeia însărcinată. În această perioadă, cererea metabolică de nutrienți și de fier crește. Foarte important este ca femeia să aibă o dietă corectă în această perioadă.

Colina din pește

Potrivit experților, deficitul de colină la femeia gravidă afectează negativ dezvoltarea fătului, funcția hepatică maternă și placenta. Femeile care au o carență de colină în timpul sarcinii au un risc de patru ori mai mare de a naște un copil cu defect al tubului neural, față de femeile care au acest nutrient în cantitate normală în organism. Deficitul de colină în timpul sarcinii are un impact negativ asupra dezvoltării structurii creierului, asupra memoriei și orientării, mai spun cercetătorii.

Fără colină, repararea completă a structurii ADN-ului este imposibilă, iar în plus, crește riscul de preeclampsie. Deficitul de iod se traduce și printr-un nivel mai ridicat al hormonului stresului din sângele din cordonul ombilical după naștere; asta crește riscul de boli produse pe fond de stres, precum: obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială.

Colina este importantă pentru sănătatea mamei și dezvoltarea fătului. Ea susține și dezvoltarea măduvei spinării copilului. Cea mai bună sursă de colină este peștele, care este bogat și în alți nutrienți esențiali (fier, seleniu, zinc, vitamina B12, vitamina D) ce consolidează sistemul imunitar al copiilor

Colina îmbunătățește conducerea impulsurilor nervoase în creierul copilului.

Acizi grași Omega-3 (care includ DHA și EPA)

Principalele beneficii pentru organism ale acizilor grași Omega-3 sunt:

  • Stimulează activitatea sistemului imunitar
  • Ajută la dezvoltarea țesutului nervos și susțin creșterea la copii
  • Scad riscul de hipertensiune arterială și infertilitate
  • Reduc concentrația de proteină C reactivă
  • Reduc nivelul de colesterol rău LDL din sânge
  • Au efecte antiinflamatorii
  • Reduc agregarea trombocitelor și astfel scad riscul de apariție al cheagurilor de sânge
  • Previn anumite boli grave, precum cancerul și bolile sistemului circulator.

Principalele surse de acizi grași Omega-3 sunt peștele gras de apă sărată, nucile, semințele de in, uleiul de in, uleiurile vegetale. Acizii grași Omega-3 se găsesc în sardine, hering, somon, anșoa, macrou, ton.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.