Există prea multe nașteri premature? Cum poate să fie Omega-3 soluția? Suplimentele de acizii grași polinesaturați Omega-3 sunt recomandate în timpul sarcinii la femei, deoarece îmbunătățesc rezultatele sănătății bebelușilor și mamelor lor, arată un studiu de pe NCBI, din 2006, realizat de cercetători.
În ultimii ani, nașterea prematură a fost considerată o cauză de invaliditate sau de deces în primii 5 ani de viață. Este vorba despre bebelușii născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină.
Peștele și uleiul de pește cu acizi grași Omega-3 și sunt considerate alimente care susțin durata sarcinii. Cercetătorii consideră că prin suplimentarea de acizi grași Omega-3 în timpul sarcinii se poate reduce numărul de copii născuți prematur.
Prin urmare, femeile însărcinate sunt încurajate să consume pește gras sau să ia suplimente de Omega-3. Acestea pot îmbunătăți sănătatea copiilor și femeilor, sunt foarte importante pentru funcționarea corectă a creierului, inimii, ochilor, oaselor, articulațiilor și sistemului imunitar.
Acizii grași Omega-3 au efecte benefice asupra sănătății
Femeile însărcinate ar trebui să-și crească aportul de Omega-3. Acești nutrienți sunt importanți pentru sănătatea oamenilor în general, deoarece au o serie de efecte diferite asupra organismului:
- Antiinflamatorii și imunomodulatorii
- Reduc rezistența la insulină
- Reduc stresul oxidativ
- Îmbunătățesc profilul lipidic.
Prin folosirea lor se poate reduce riscul de boli grave, precum: boli inflamatorii intestinale, ateroscleroză, boală cardiacă ischemică, diabet zaharat de tip 2, boli reumatoide, hipertensiune arterială, demență, boală Alzheimer.
Studiile oamenilor de știință sugerează că acizii grași EPA și DHA sunt nutrienți utili în timpul sarcinii, alăptării și alimentația copiilor mici.
Acești nutrienți ajută în prelungirea sarcinii și în prevenirea nașterii premature. De asemenea, acizii Omega-3 oferă și alte beneficii:
- Reduc riscul de depresie postpartum și de preeclampsie în timpul sarcinii
- Ajută la dezvoltarea sistemului nervos central la copii
- Susțin la sugari dezvoltarea adecvată a organului vizual și a acuității vizuale
- Previn ateroscleroza precoce la copii
- Reduc riscul de sindrom metabolic.
Acizii grași Omega-3 se pot lua din ulei de pește concentrat, din pește gras: somon, macrou, sardine, hering, ton. Oamenii care nu consumă pește, pot lua suplimente de Omega-3. Aceste suplimente nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată, ci completează necesarul de astfel de nutrienți în organism.
Acizii grași Omega-3 se găsesc și în surse vegane, precum ulei din semințe de in, ulei din semințe de dovleac.
Sarcina și Omega-3: Investiția în sănătatea bebelușului
Oamenii de știință în domeniul medical recomandă suplimente de acizi grași Omega-3 la sugari, copii cu vârsta sub 3 ani, femeile însărcinate și femeile care alăptează.
Unele studii ale cercetătorilor arată că acizii grași omega-3 susțin dezvoltarea creierului și a vederii la făt. De asemenea, ei precizează că există două tipuri esențiale de acizi grași pentru dezvoltarea fătului și anume:
- Acidul docosahexaenoic (DHA) care se găsește în celulele creierului și în celulele din ochi și face parte din stadiul incipient al dezvoltării fetale; acest nutrient are un efect bun în formarea sistemului nervos, în funcționarea retinei și în formarea structurii creierului
- Acidul eicosapentaenoic (EPA) ce are o acțiune benefică în dezvoltarea fătului, ajută la formarea membranelor celulelor nervoase și este important pentru activitatea creierului; acest acid gras îmbunătățește funcția vizuală a fătului în ultima treime a sarcinii, atunci când se formează retina și nervul optic.
Foarte important de reținut este faptul că acești doi acizi grași Omega-3 ajută la reducerea riscului de naștere prematură și a unor complicații ale sarcinii. Ei au proprietăți antiinflamatorii și deci pot preveni nașterea prematură la femei.
Femeile care doresc să aibă un copil pot lua suplimente de Omega-3 sau pot consuma alimente care conțin acești acizi grași (precum sardine, somon, cod, nuci și semințe de in).
Uleiul de pește reprezintă o sursă valoroasă de acid eicosapentaenoic (EPA) și de acid docosahexaenoic (DHA). Acest ulei se poate folosi în mod frecvent, el fiind astfel esențial pentru sănătatea organismului. El conține acești nutrienți care susțin funcționarea normală a inimii și contribuie la buna funcționare a ochilor și a creierului.
Uleiul din semințe de in are acid alfa-linolenic (ALA), care este un acid gras Omega-3 necesar organismului. El este o sursă naturală de acid linoleic (LA), de tip Omega-6, și de acid oleic (OA), care face parte din categoria acizilor grași Omega-9.
Recomandări pentru suplimentarea cu acizi grași Omega-3:
- La femeile însărcinate și care alăptează doza este de 200 mg DHA/zi
- Doza zilnică recomandată de EPA pentru femeile însărcinate și care alăptează este cuprinsă între 200-300 mg. În loc de suplimente se poate folosi peștele, care este o sursă naturală de EPA.
În concluzie, suplimentarea cu acizi grași polinesaturați Omega-3 este necesară femeilor care sunt gravide, pentru că este o modalitate bună de a reduce riscul de naștere prematură, sau riscul ca bebelușul să aibă o greutate scăzută la naștere.