Somnul insuficient afectează starea de spirit și crește riscul de certuri în cupluri. Acest lucru se datorează de cele mai multe ori sforăitului care devine o mare problemă în relație, poate duce la distanțare fizică și emoțională.
Dacă unul dintre parteneri sforăie puternic, noapte de noapte, atunci celălalt se chinuie pentru că va avea un somn fragmentat. Asta duce la un deficit de somn, oboseală excesivă, nervozitate, stres, iritabilitate. Lipsa somnului scade imunitatea, reduce apropierea dintre parteneri și chiar poate afecta viața intimă.
Mulți oameni vor să scape de sforăit și caută remedii naturale, fără efecte secundare. Sforăitul poate să apară din cauza apneei de somn sau altei afecțiuni. Consultul medical este indicat în astfel de probleme de sănătate.
Un somn bun este foarte important pentru că înseamnă regenerare fizică și psihică, o memorie mai bună, o concentrare îmbunătățită, funcții cognitive optime o imunitate crescută a organismului. Majoritatea oamenilor au probleme cu somnul și de aceea se simt obosiți după trezire, iritabili și somnoroși. Pentru a fi în formă, contează durata somnului dar și calitatea acestuia.
Cele mai eficiente tratamentele naturale pentru sforăit sunt extractele, picăturile și ceaiurile din plante medicinale.
Sforăitul îți afectează somnul? Încearcă aceste remedii pentru un somn mai bun
Lavandă
Lavanda are proprietăți calmante puternice, relaxează, liniștește corpul și mintea de stres și tensiuni. De asemenea, lavanda are efecte analgezice și antiinflamatorii.
Ceaiul de lavandă reduce nivelul de stres înainte de a adormi și este indicat în caz de anxietate, depresie, nevroză, tulburări de dispoziție.
Extractul de lavandă ajută în caz de stres, nervozitate, insomnie, slăbiciune generală. Acest extract are efect calmant, antispastic, stimulează secreția de suc gastric și calmează sistemul nervos central.
Uleiul de lavandă reduce durerea produsă de inflamația mușchilor și articulațiilor.
Conuri de hamei
Extractul de conuri de hamei conține elemente active cu efect pozitiv asupra organismului. Acesta este o sursă de vitamine B și C, calciu, potasiu, magneziu, care ajută la îmbunătățirea calității somnului și calmarea sistemului nervos. Extractul de hamei are efect analgezic, antiinflamator, îmbunătățește funcționarea tractului gastrointestinal și ajută la recuperarea din situații stresante.
Infuzia din conuri de hamei ajută digestia, previne constipația și flatulența, are efect puternic de inducere a somnului, combate insomnia, asigură un somn profund și odihnitor. Acest preparat are și efect diuretic, este indicat în diverse probleme ale tractului urinar, ajută în tratamentul cistitei și a pietrelor la rinichi.
Oregano
Ceaiul de oregano este folosit de secole în medicina populară pentru diferite afecțiuni, precum cele digestive, respiratorii, intestinale, dar și în caz de insomnie. Ceaiul ameliorează spasmele dureroase ale intestinului, spasmele musculare, combate afecțiunile inflamatorii; este indicat în combinație cu lavanda pentru un somn mai bun.
Extractul de oregano are un efect calmant, combate insomnia, ajută la creșterea tonusului intestinal, îmbunătățește funcționarea glandelor digestive și bronșice.
Valeriană
Valeriana reduce efectele stresului, anxietatea, insomnia, problemele sistemului nervos. Ceaiul de valeriană echilibrează sistemul nervos perturbat, scade ritmul cardiac rapid, normalizează tensiunea arterială, are efecte relaxante, reduce durerile cap, migrenele, crizele epileptice, flatulența, constipația și altele.
Extractul de rădăcină de valeriană oferă un efect calmant, îmbunătățește procesul de adormire și normalizează ritmul cardiac. De asemenea, ajută la eliminarea proceselor de excitație din sistemul nervos central, deci ajută la îmbunătățirea calității somnului.
Cimbrul
Această plantă este o sursă de vitamine și nutrienți, are proprietăți vindecătoare, de promovare a sănătății. Cimbrul are proprietăți antitusive, combate congestia nazală, elimină scurgerile nazale, are efecte antibacteriene și antispastice. Ceaiul de cimbru reduce problemele digestive și alte probleme care pot afecta calitatea somnului.
Extractul de cimbru îmbunătățește sănătatea respiratorie, combate infecțiile respiratorii, are un efect bun analgezic, expectorant, antibacterian, calmează sistemul nervos central, ajută în combaterea insomniei, tratarea apneei de somn și a sforăitului.
Floarea pasiunii
Ceaiul de floarea pasiunii combate stresul, anxietatea și este indicat în cazul în care există probleme cu adormirea, dureri de cap, spasme musculare, iritabilitate, tensiune nervoasă. Planta conține carotenoide, flavonoide, fitosteroli și are efect calmant asupra mușchilor și sistemului nervos. Ceaiul are proprietăți analgezice și antispastice, scade tensiunea arterială, este indicat în cazuri de isterie, nevralgie, epilepsie, insomnie, boala Parkinson.
Extractul de floarea pasiunii are acizi grași care combat depresia, anxietatea, stresul psihic, insomnia, îmbunătățesc starea de spirit.
Alte plante care pot reduce sforăitul sunt: menta, salvia, condimentele care eliberează căile respiratorii.