Părinți și copiiDistracția activă – O strategie eficientă împotriva sedentarismului și utilizării excesive a...

Distracția activă – O strategie eficientă împotriva sedentarismului și utilizării excesive a gadgeturilor la copii

Distracția este o intrevenție preventivă împotriva stilului de viață sedentar la copii. În zilele noastre, copiii petrec tot mai mult timp în fața ecranelor, pe tablete, computere, smartphone-uri, laptopuri. Acest obicei de viață duce la sedentarism și la o postură rea a corpului.

Obiceiul de a sta multe ore la calculator nu este bun, pentru că asta înseamnă o poziție statică a coloanei vertebrale, deci aceasta nu este suficient de activată, fapt ce are consecințe: produce slăbiciune musculară și o postură greșită. De asemenea, unii copii stau mult timp pe scaune la birou acasă, se joacă pe computer. În acest mod, spatele va lua o poziție incorectă, iar după un timp îndelungat, acest lucru devine un obicei.

Un alt aspect nedorit la copii este lipsa de încredere. Unii copii sunt timizi, au probleme emoționale, suferă de stres și din această cauză pot avea și o postură închisă a corpului. Astfel ei au umerii căzuți și spatele aplecat sau rotunjit.

Toate aceste obiceiuri au efecte nedorite. Postura incorectă duce la probleme de sănătate. În timp, copilul are o postură corporală incorectă, iar asta face ca umerii să se miște în jos și înainte, spatele să se arcuiască, iar asta duce la închiderea pieptului, respirația devine mai superficială, oxigenarea scade, iar asta reduce eficiența fizică și psihică.

În ziua de azi, copiii petrec ore întregi privind în jos la ecranele telefonului, iar asta are consecințe. Se produce o încordare a coloanei cervicale, apar dureri de gât, tensiune musculară, disconfort la spate și alte probleme posturale.

Promovarea mișcării prin distracție – Strategie pentru un stil de viață activ în rândul copiilor

Luând copilul la joacă, părintele îl poate încuraja astfel să fie mai activ. Copilul trebuie lăsat să exploreze lumea și să fie lăudat atunci când face față singur la provocările fizice. Prin distracție, copilul poate scăpa de sedentarism și de dependența de gadgeturi.

Copiii trebuie lăsați să facă lucruri, să fie supravegheați de la distanță. Părinții nu trebuie să fie prea protectori.

Idei și strategii pentru a-i face pe copii să fie mai activi fizic:

  • Lăsați copiii să fie activi, jucăuși, să fie așa cum își doresc la vârsta lor
  • Ca tată, fii un model bun pentru copiii tăi
  • Nu te aștepta ca un copil să iubească o anumită activitate dacă nu-i dai în acest sens un exemplu bun
  • Începe cu propriile obiceiuri și încet încearcă să-i înveți pe copii și alte lucruri
  • Joacă-te afară cu copiii tăi indiferent dacă ei au o vârstă fragedă sau mai mare
  • Luați copiii în excursii în natură, la pădure, sau măcar în parc cu bicicleta sau pe jos
  • Faceți împreună cu copiii ceva mai mult decât o plimbare, iar accentul să nu fie pus pe activitatea fizică ci mai ales pe amuzament și distracție.

Sportul și alte activități pentru copii

Principalele activități fizice pentru copii sunt: joaca în grădină, badmintonul, săritul coardei, mersul cu bicicleta, plimbarea prin pădure, excursia la munte, etc. Nu trebuie alese activități prea dificile pentru copii, pentru că astfel motivația lor de a le face va dispărea destul de rapid.

Orice părinte trebuie să se simtă fericit să iasă la plimbare cu copilul afară, să-l lase să alerge, să meargă pe bicicletă, etc. Activitățile de acest fel trebuie începute mai devreme, pentru că altfel mai târziu este mai dificil. Cu cât copiii cresc, ei se formează și cu atât ei devin mai greu de schimbat. Dacă un părinte începe devreme distracția și activitățile cu un copil, el se va obișnui. Dacă o anume activitate nu-i place, ea poate fi schimbată cu o alta care îi va părea mai distractivă și mai interesantă.

Sportul este bun pentru copii deoarece le oferă multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Sportul nu este doar o formă de activitate fizică, ci și o metodă prin care copiii pot scăpa de dependența de gadgeturi. Participarea la activitățile sportive scade nivelul de activitate și stres, crește încrederea și stima de sine a copiilor, crește eficiența cognitivă și a creativității, aduce multă bucurie și satisfacție în viață.

Majoritatea părinților cred că sportul are un impact pozitiv asupra sănătății copiilor. Asta chiar așa este, sportul ajută în combaterea sedentarismului și a obezității, reduce riscul de cancer și diabet, face oasele mai sănătoase, ajută la tonifierea musculaturii, îmbunătățește starea de spirit și calitatea vieții.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.