Usturoiul conține microelemente utile și are mari beneficii pentru sănătatea organismului. Acesta este bogat în vitamine (mai ales B6 și PP), calciu, potasiu, crom, mangan, molibden, cobalt.
Usturoiul are proprietăți antimicrobiene, antifungice, reduce riscul de anumite tipuri de cancer (arată studiile cercetătorilor), menține sănătatea inimii, scade riscul de boli de inimă, reduce nivelul de colesterol din sânge, scade hipertensiunea arterială, are compuși care protejează ficatul de stresul oxidativ (produs de etanol sau consumul excesiv de alcool).
Există studii științifice care sugerează că usturoiul reduce pierderea osoasă și crește nivelul de anumiți hormoni. Prin urmare, consumul de usturoi ajută în prevenirea osteoartritei.
Cum se utilizează usturoiul în caz de migrene și dureri de cap?
Usturoiul poate înlocui antinevralgicul. Cel mai simplu tratament este consumul de usturoiu crud. În caz de dureri de cap se mănâncă doi căței de usturoi și se bea un pahar de apă caldă.
Alte tratamente pentru durerile de cap:
- Administrarea de capsule cu usturoi, care se pot cumpăra de la plafar, este o decizie bună; acestea au efect benefic asupra sistemului imunitar, sănătății inimii, bunei funcționări a sistemului respirator, ajută în calmarea durerilor de cap
- Consumul de usturoi la fiecare masă ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ, la menținerea echilibrului microbiologic în intestine, la combaterea durerilor acute de cap.
Remedii cu usturoi pentru ameliorarea migrenei
Masarea tâmplelor cu mâna poate ajuta contra migrenei. De asemenea, o pernuță din plante uscate (din hamei, cimbru, pelin, mentă, cimbrișor) aplicată sub cap poate ajuta în reducerea migrenei.
Maceratul de usturoi în ulei de măsline ajută în calmarea migrenelor. Acest preparat natural completează o dietă echilibrată cu acizi grași și are proprietăți antibacteriene, antioxidante, ajută în menținerea unui nivel optim de colesterol bun în sânge, reduce nivelul de colesterol rău (LDL), ajută la buna funcționare a întregului organism.
Usturoiul are propretăți antioxidnate și antibacteriene, crește imunitatea organismului, are efect benefic asupra metabolismului zaharurilor din organism, îmbunătățește funcționarea ficatului.
Durerile provocate de surmenaj se pot calma cu usturoi crud. Un studiu de pe NCBI arată eficacitatea usturoiului pentru prevenirea oboselii, surmenajului și pentru tratarea multor boli. Usturoiul are efecte biologice și farmacologice, poate combate oboseala provocată de diferite afecțiuni.
Unii oameni au o senzație intensă de zgomot în cap. Pentru ei, există un remediu din medicina populară care se referă la o infuzie realizată din următoarele ingrediente: 2 linguri măceșe, 5 linguri ace de conifere, 2 linguri coajă de ceapă la un litru de apă. Acest preparat se lasă la infuzat 3 ore, apoi se strecoară și se bea pe parcursul zilei, câte jumătatea de pahar.
Usturoiul este indicat în caz de dureri de cap, răceală și gripă
Dacă usturoiul este gătit, el își pierde mare parte din proprietățile sale medicinale. În caz de răceală și gripă, cel mai indicat este să consumi usturoi crud la diferite preparate culinare. De exemplu, în astfel de situații, alimentația trebuie să includă un meniu alcătuit din:
- Brânză degresată cu pâine din cereale integrale
- Omletă simplă, omletă cu ciuperci și spanac
- Lapte degresat, fulgi de ovăz cu lapte
- Carne de pui fiartă, carne de curcan la grătar
- Salată din spanac, roșii, ceapă, avocado
- Cartofi copți, iaurt, ceaiuri din plante medicinale
- Supă din carne și legume
- Salată cu ton, spaghete cu sos de roșii și usturoi
- Carne de pui cu fasole și alte legume
- Friptură la cuptor înnăbușită cu morcovi, cartofi și usturoi
- Salată din fructe de pădure și alte fructe.
La aceste preparate se poate consuma și usturoi.
În caz de răceală se consumă un cățel de usturoi de 3 ori pe zi. Usturoiul crud se poate lua ca un supliment alimentar, dar nu trebuie exagerat cu acest aliment.
Usturoiul ne scapă de bacteriile și virusurile din organism.
De exemplu laptele cald cu usturoi ajută în caz de răceală și gripă. Laptele nu se bea fierbinte, când este călduț se adaugă în el usturoi pisat. Această băutură se bea în general seara, calmează și îmbunătățește calitatea somnului. Substanțele din usturoi induc o senzație de somn.
În perioada rece, când apar epidemiile de gripă și răceală, se recomandă 2-3 grame de usturoi prospăt la fiecare masă. Un cățel mic de usturoi cântărește cam 1 gram.
Usturoiul trebuie de consumat zilnic deoarece el ajută la întărirea sistemului imunitar, reduce riscul de cancer și alte boli, scade probabilitatea de reinfectare după gripă și viroze și accelerează recuperarea.