DiverseMenopauza și nopțile nedormite – Soluții pentru reglarea hormonilor și îmbunătățirea somnului

Menopauza și nopțile nedormite – Soluții pentru reglarea hormonilor și îmbunătățirea somnului

În România, medicii se confruntă tot mai mult cu probleme de sănătate la femei, care sunt asociate cu perioada de menopauză și postmenopauză. Vârsta medie a menopauzei la femeile din România este de 51 ani, iar în cei 10 ani de dinainte de menopauză, femeile se află într-o perioadă numită premenopauză.

Experții au ajuns la concluzia că peste 40% dintre femei își petrec cam o treime din viață în perioada postmenopauză. Asta înseamnă că ele se află într-o stare în care au un deficit de estrogeni în corp, care produce schimbări care le poate afecta calitatea vieții și relațiile de familie.

Simptomele inițiale ale deficitului de estrogeni pot include stări neplăcute, tulburări neurovegetative, vasomotorii, precum: dureri de cap, bufeuri, hipertensiune arterială sau hipotensiune arterială, tahicardie, scăderea libidoului, insomnie, iritabilitate și depresie. În anumite cazuri, pe fondul unor tulburări metabolice tardive pot apărea și boli precum: osteoporoză, boli cardiovasculare, diabet și chiar anumite tipuri de cancer.

Menopauza afectează calitatea somnului la femei

Tulburările de somn în timpul menopauzei sunt cauzate de anumite fluctuații hormonale, de estrogen și progesteron. Această modificare a nivelului de hormoni influențează anumiți hormoni care au legătură cu somnul.

Multe femei se plâng de insomnie și tulburări de somn în timpul menopauzei. Semnele tulburărilor de somn sunt:

  • Dificultatea de a adormi pentru o perioadă lungă de timp
  • Trezirile frecvente din somn pe parcursul nopții
  • Oboseala după somn dimineața
  • Lipsa de energie și scăderea capacității de concentrare în timpul zilei
  • Stările de iritabilitate și de somnolență pe parcursul zilei
  • Insomnia, apneea de somn, hipersomnia (somnolența excesivă, sau prea mult somn)
  • Perturbarea ritmurilor circadiene.

Scăderea activității estrogenului poate scurta faza de somn profund cu cel mult 4 ore. În plus, scăderea estrogenului poate duce la apariția unor simptome care afectează somnul și produc dificultatea de a adormi. Dintre acestea fac parte: iritabilitatea, bufeurile, transpirațiile nocturne, senzația de căldură.

Tulburările de somn în menopauză se caracterizează printr-un somn neregulat, iar asta poate afecta starea de spirit și sănătatea. Pentru a preveni tulburările de somn se recomandă luarea unor măsuri, care pot ajuta în acest sens. Dintre acestea fac parte:

  • Reducerea zgomotelor enervante
  • Reglarea temperaturii din dormitor
  • Adoptarea unei diete sănătoase și bogate în vitamine
  • Evitarea consumului de alcool, zahăr și cofeină.

Consumul de alcool nu este o soluție în această perioadă de tulburări hormonale pentru a putea dormi. Alcoolul poate induce inițial o senzație de somnolență, dar apoi el va provoca treziri frecvente. Alcoolul reduce somnul și perioada de odihnă necesară restabilirii energiei organismului. Scăderea nivelului de estrogen din perioada de menopauză poate interacționa cu alcoolul și poate accentua anumite simptome, precum sunt: bufeurile, nervozitatea, durerea de cap și transpirațiile nocturne. Consumul de alcool perturbă ritmul circadian, afectează somnul, relaxează mușchii gâtului și poate crește riscul de apnee obstructivă în somn.

Pentru a combate insomnia și tulburările de somn în perioada de menopauză sunt recomandate tratamentele de substituție hormonală, realizate de o echipă de experți la clinica medicală din București Sphera pentru a gestiona fluctuațiile de estrogen (care accentuează simptomele cognitive cauzate de problemele de somn).

Femeile care trec prin menopauză se confruntă cu schimbări hormonale care pot aduce provocări cognitive: ceață mentală, scăderea memoriei, dificultăți de concentrare. Suportul adecvat și tratamentele personalizate pot reduce aceste simptome și îmbunătățesc calitatea vieții. Hormonii – estrogen și testosteron – au efecte importante asupra creierului, pot îmbunătăți calitatea și durata somnului. Hormonul progesteron crește producția de acid gamma-aminobutiric (GABA) care ajută la somn. Estrogenul poate fi benefic pentru somn; dacă nivelul său este scăzut, atunci asta va produce probleme de somn, oboseală și schimbări de dispoziție.

Prin terapia de substituție hormonală, pentru menținerea echilibrului hormonilor estrogen, progesteron și testosteron, se poate îmbunătăți calitatea somnului la femei și se combat simptomele care afectează durata somnului, precum: anxietatea, stresul, transpirațiile nocturne, urinarea frecventă, durerile de cap și bufeurile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.