Mierea este un produs natural care conține vitamine B1, B5, B6, B9, C, PP. Aceasta este indicată la copii, deoarece are efecte benefice asupra organismului. Mai multe studii ale cercetătorilor arată că mierea este foarte bună pentru sănătate, deoarece ajută în:
- Stimularea sistemului imunitar
- Îmbunătățirea calității somnului
- Menținerea rezervelor de energie în organism
- Calmarea tusei și anxietății
- Îmbunătățirea memoriei
- Promovarea creșterii oaselor
- Reducerea refluxului gastroesofagian.
Medicii îi sfătuiesc pe părinți să introducă mierea în alimentația copiilor, de la vârsta de 12 luni încolo. Sfatul lor este ca părinții să fie atenți și să aleagă un produs care este 100% natural și netratat. Mierea este foarte bună pentru sănătatea copiilor dacă este bio. Copiii pot consuma fără probleme câte 1-2 lingurițe de miere pe zi, dacă au vârsta peste un an. Ideea este să nu se exagereze, pentru că mierea este bogată în calorii.
Mierea și somnul copiilor – Un produs natural pentru nopți liniștite
Mierea poate ajuta la îmbunătățirea somnului la copii deoarece este un sedativ natural. Acest produs natural are proprietăți calmante, relaxante, ajută la pregătirea organismului pentru odihnă.
Conform unui studiu realizat de cercetători, mierea ajută la creșterea nivelul de insulină din sânge; acest lucru duce la producerea de triptofan în creier. Aminoacidul triptofan este transformat în serotonină, iar aceasta duce la formarea de melatonină, un hormon care reglează somnul.
Prin consumul de miere înainte de culcare, se elimină senzația de foame la copii. Mierea ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea calității somnului. De regulă, noaptea, din cauza lipsei de somn apare o senzație de foame, o scădere a zahărului din sânge. Pentru a preveni acest lucru ce poate interfera cu un somn odihnitor, este indicat să se bea o cană cu ceai de tei cu miere. În acest fel se previne și apariția fluctuațiilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge și se îmbunătățește calitatea somnului.
Un alt factor de risc care poate afecta nivelul de zahăr din sânge este glicogenul redus. Când glicogenul scade, organismul începe să utilizeze alte forme de energie, iar asta produce treziri în timpul nopii.
Pentru a menține un nivel normal de zahăr în sânge se poate consuma puțină miere, care ajută și la stabilizarea glicogenului în ficat. Prin urmare, mierea este un produs natural ideal pentru refacerea rezervelor de glicogen din ficat și pentru menținerea nivelului normal de zahăr în organism.
Alte proprietăți ale mierii și beneficii pentru copii
Mierea este foarte bună pentru copii și adulți, are multe vitamine, un efect calmant, ajută la creșterea imunității organismului, reducerea stresului și anxietății. Emoțiile negative, stresul și anxietatea pot afecta calitatea somnului și deci trebuie combătute. Prin aportul de miere se produce serotonină și se îmbunătățește starea de spirit.
Mierea conține vitamine și antioxidanți (polifenoli și flavonoide), ajută la combaterea inflamațiilor, infecțiilor, stresului oxidativ din organism. De asemenea, mierea are proprietăți calmante, laxative ușoare și antimicrobiene. Prin consumul de miere se previn aceste probleme și se promovează calitatea somnului.
Mierea este un bun remediu în caz de răceală, calmează tusea (care poate afecta somnul). Mierea are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, combate tusea și durerile de gât. Un studiu realizat de cercetători arată că mierea are efect benefic asupra tusei nocturne. Este suficientă o singură doză de miere pentru a combate dificultățile de somn, care sunt produse de infecțiile tractului respirator superior în copilărie. Conform studiului, mierea se administrează la copiii de 1-5 ani cu 30 de minute înainte de culcare. Ea ameliorează tusea nocturnă (frecvența și severitatea acesteia) , îmbunătățește semnificativ calitatea somnului la copii.
Mierea se poate adăuga în ceai, infuzie, lapte, se poate consuma așa simplu, câte o linguriță de miere înainte de culcare, sau sub formă de sirop cu puțină apă.