Casă și grădinăÎngrijirea gazonului toamna - Cum să eviți boala mucegaiului zăpezii?

Îngrijirea gazonului toamna – Cum să eviți boala mucegaiului zăpezii?

Primăvara, imediat după topirea zăpezii, gazonul poate fi afectat de o boală numită mucegaiul zăpezii. Pentru a preveni boala, în lunile octombrie-noiembrie se fac lucrări pentru sănătatea și bunăstarea plantelor, din categoria cărora face parte și gazonul.

Iarna este o perioadă destul de dificilă pentru gazon. Acesta poate fi afectat de îngheț și prea multă umiditate.

Boala mucegaiul zăpezii

Mucegaiul zăpezii este o boală fungică a gazonului, care se dezvoltă îndeosebi la începutul primăverii. Aceasta este cauzată de dezvoltarea unor ciuperci, din genul Typhula sau Fusarium. Daunele se observă clar după topirea zăpezii, pe gazon apar pete maronii întinse, destul de dese, care treptat se unesc și pot afecta întreaga suprafață a gazonului. Dacă condițiile sunt favorabile desvoltării acestei boli, atunci există riscul ca gazonul să fie distrus.

Boala apare din cauza rămășițelor vegetale în care ciupercile se dezvoltă pe ierburile slăbite, cu ventilație slabă, sub stratul gros de zăpadă.

Poate fi un mucegai roz al zăpezii (produs de Fusarium) sau un mucegai gri (produs de Typhula). Primul produce daune mai mari gazonului și are o nuanță de culoare spre roz. Acest mucegai duce la distrugerea rădăcinilor de gazon și la moartea firelor de iarbă. La mucegaiul gri nuanța de culoare este alb-cenușie și daunele sunt minore, în acest caz existând șanse ca gazonul să se refacă de la sine. Mucegaiul durează câteva săptămâni, apoi gazonul începe să înverzească și să crească ușor, pare că se trezește la viață. Pentru a îndepărta mucegaiul și ierburile afectate și uscate, gazonul se greblează pe zonele maronii și se lasă astfel curat, să se usuce. În acest mod se accelerează procesul de regenerare al gazonului în locurile deteriorate.

Cum previi mucegaiul zăpezii?

Majoritatea speciilor de gazon sunt sensibile la mucegaiul zăpezii. În luna noiembrie trebuie aplicate lucrări de îngrijire a gazonului, respectiv: acesta se greblează de frunze și resturi vegetale, se tunde, nu se fertilizează în exces. Gazonul trebuie să fie curat înainte de a da prima ninsoare.

Este mult mai ușor de prevenit boala mucegaiul zăpezii decât de refăcut gazonul. Pentru asta, gazonul poate fi tratat în lunile octombrie-noiembrie cu fungicide. Există și îngrășăminte speciale pentru gazonul de toamnă. În general, îngrășămintele de toamnă pentru gazon conțin un procent mare de fosfor și potasiu. Un exemplu este îngrășământul Actiwin care are un efect de lungă durată și ajută la pregătirea ideală a gazonului pentru iernare. Alte exemple de produse pentru peluze sunt: Action all season, Slow K (pentru întreținere gazon în sezonul rece), Agro CS (îngrășământ mineral pentru gazon), Agro, etc.

Cum pregătești gazonul pentru iarnă?

De asemenea, toamna se face o aerare a gazonului la timp, de înaltă calitate. Drenajul gazonului contează foarte mult, permite scurgerea apei. Întotdeauna gazonul trebuie tăiat adecvat (la o înălțime de 5-6 cm) înainte de începerea iernii. Stratul de zăpadă pe gazon nu trebuie să fie prea mare, nu este bine să depășească 8-10 cm. Prin urmare, iarna se îndepărtează zăpada cu lopata când ninge abundent și astfel se previn multe daune, ce ar putea distruge gazonul iremediabil.

Toamna se face aerarea gazonului, pentru a hrăni sistemul radicular cu un nivel mai ridicat de apă, oxigen, substanțe nutritive benefice. În acest mod se menține sănătatea gazonului, se îmbunătățește scurgerea apei, se reduce compactarea și se crește eficacitatea îngrășămintelor. Pentru asta se folosește un aerator manual de gazon.

Alte lucrări sunt tăierea gazonului mai scurt și supraînsămânțarea gazonului subțire (eventual cu soiuri noi de gazon care rezistă mai bine la boli și insecte).

Alte lucrări care ajută la menținerea sănătății gazonului sunt: topdressing și slit seeding. În primul caz, se folosește un amestec de topdressing pentru gazon care stimulează și activează viața solului. Slit seeding este o tehnică de semănat cu o mașină specială, care taie pământul și lasă să cadă semințele de gazon în brazdele rezultate. Această metodă asigură o creștere mai bună și protejează semințele de gazon de păsări.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.