Casă și grădinăTipuri de gazon și plante de grădină - Cum amenajezi o grădină...

Tipuri de gazon și plante de grădină – Cum amenajezi o grădină ușor de întreținut

Gazonul natural este cel mai important element într-o grădină. Pentru a amenaja o grădină frumoasă, ușor de întreținut, trebuie să te asiguri că ai ales tipul de gazon potrivit, care să ofere un spațiu verde în doar două săptămâni. În articolul nostru afli idei despre cum să alegi gazonul potrivit, cum să identifici bolile și dăunătorii gazonului, cum să amenajezi o grădină ușor de întreținut.

Navigare rapidă în articol:

Tipuri de gazon pentru grădină

1-gazon-de-gradina

Este foarte important să selectezi și să cumperi gazonul potrivit pentru curtea casei. Nu orice tip de gazon este potrivit în grădină, în plus lumina soarelui este crucială pentru creșterea firelor de iarbă rezistente și verzi. Odată ce ai decis ce tip de gazon pui, vei face însămânțarea pe sol bine pregătit, care să fie bogat, roditor (tratat cu îngrășăminte).

Cel mai bun gazon de umbră pentru curtea casei

2-tipuri-de-gazon-de-gradina

Dacă stai la casă, poți avea probleme cu gazonul dacă este pus la umbră. Surprizele apar chiar dacă ai decis să cumperi cel mai bun gazon de pe piață, care să fie dens, rezistent și de un verde închis.

Dacă are parte de umbră este posibil ca după o perioadă de timp să se transforme într-un gazon cu fire moi, subțiri, de un verde deschis.

Consecințele unor condiții necorespunzătoare (lipsa luminii, lipsa apei, excesul de apă):

  • Gazonul care crește la umbră poate avea firele subțiri, atacate de făinare (boală produsă de ciuperca Erysiphe graminis). Firele au pete albe, treptat se usucă și se formează goluri în peluză.
  • Datorită lipsei luminii, firele de gazon pot fi atacate de ciuperci.
  • Dacă zona este umbrită și uscată, gazonul nu se va dezvolta normal, va avea firele slabe, iar acestea se vor distruge treptat.

Cel mai bun gazon de umbră este cel obținut pe cale artificială. Se pot folosi rulouri de gazon speciale pentru zonele de umbră.

Dacă se dorește un gazon natural de umbră, este bine să se aleagă un tip de gazon special, care are semințe de Festuca tricopylla. Experții în gazon recomandă un produs de lungă durată care are semințe de Festuca arundinacea, Lolium perenne și Poa trivialis. Acesta este foarte bun pentru parcuri, curtea casei sau locuri de joacă cu umbră și semiumbră.

Sfaturi pentru îngrijirea gazonului de umbră:

  • Pământul în care se face însămânțarea cu semințe de gazon trebuie tratat în prealabil cu îngrășăminte.
  • Dacă parcela de teren are pământul lutos sau argilos este nevoie ca acesta să se amestece cu nisip. Pentru ca gazonul să fie frumos are nevoie de un sol bine aerat și drenat.
  • Gazonul nu se tunde prea scurt. Ar trebui să aibă firele de cel puțin 5 cm pentru ca fotosinteza să se facă mai bine.
  • Irigarea trebuie să se facă corespunzător, în funcție de gradul de umiditate al solului. Dacă irigarea este excesivă poate dăuna gazonului, se formează bălți de apă, ceea ce nu este de dorit.

Cel mai bun gazon de soare

4-gazon-in-curtea-casei

Cu siguranță și tu îți dorești un gazon frumos, verde, în timpul verii. Pentru asta poți alege un gazon de soare care să reziste la secetă și la soarele puternic din timpul lunilor caniculare de vară. Este recomandat gazonul care să aibă semințe de Festuca arundinaceea, acesta este rezistent la soare.

Gazonul cu flori

5-gazon-cu-flori

Această variantă de gazon este deosebită deoarece va crea o pajiște naturală cu flori, cu trifoi sau părăluțe, sau alte flori. De asemena, primăvara, ar fi indicat să ai un gazon cu flori specifice acestui anotimp, cu ghiocei, toporași, viorele sau brândușe. Astfel de plante aduc energie pozitivă în grădina casei.

Gazonul cu flori este de tip ornamental, poate fi creat cu ajutorul oricăror plante care înfloresc și care vor alcătui un ansamblu cu pete de culori diferite. Se pot folosi flori sălbatice sau flori de primăvară, de vară sau toamnă. Desigur un astfel de gazon are nevoie de multă atenție, trebuie să fie irigat și îngrijit. Plantele pot fi ajutate să crească cu ajutorul îngrășămintelor, iar în rest trebuie lăsată natura să-și urmeze cursul. În scurt timp, florile vor crea un adevărat paradis plin de culoare și parfum.

Acest tip de gazon este rezistent la soare, la călcare și la cosit. Se tunde la un anumit interval de timp, la câteva săptămâni, astfel se poate călca ușor pe el. Nu necesită folosirea obligatorie a îngrășămintelor chimice. Gazonul cu flori poate cuprinde zone în care să apară ghiocei, lalele de talie mică, narcise, șofrani, viorele de zăpadă, primule și alte plante.

Gazon sport pentru curtea casei

6-gazon-sport

Acest tip de gazon este rezistent și se recomandă mai ales pentru terenurile de sport sau fotbal. Dacă stai la casă și vrei să ai un teren de joacă pentru copii poți alege un gazon sport. Conține semințe de păiuș roșu de tip Festuca, dar și semințe de firuță Poa și zizanie Lolium. Gazonul sport se udă zilnic, se tunde des, în fiecare săptămână.

Cel mai scump este gazonul recomandat pentru terenul de golf. Acesta este foarte rezistent și la soare și la umbră, este des și are textura fină. Un kg de gazon are prețul în jur de 40 Lei.

Gazon rustic pentru curtea casei

7-gazon-rustic

În orice grădină se potrivește perfect un gazon rustic. Semințele de gazon se pun primăvara dar la fel de bine semănatul se poate face și în restul anului, până spre toamnă. Acest gazon este potrivit pentru curțile mari, unde sunt animale de companie sau copii care vor să se joace afară, pe iarbă. Are firele de iarbă late, aspre, rezistente la seceta din lunile calde de vară.

Gazonul rustic se poate cumpăra din magazinele care comercializează plante de grădină. Este ușor de întreținut, se taie cu mașina de tuns iarba.

Bolile și dăunătorii gazonului

8-bolile-gazonului

Gazonul poate fi distrus de boli și dăunători, dar și de condițiile necorespunzătoare de îngrijire ale acestuia:

  • Irigarea excesivă
  • Fertilizarea exagerată
  • Un pH prea acid al solului (cum sunt zonele cu ace de conifere)
  • Folosirea greșită a pesticidelor.

Un gazon infectat cu ciuperi poate arăta destul de urât, devine mai puțin rezistent și poate oferi buruienilor condiții ideale de a se răspândi. Uneori, bolile gazonului se pot întinde foarte mult și astfel pot deteriora permanent peluza din grădina casei. În concluzie, ar trebui să se observe din timp anumite pete sau probleme care apar pe firele de iarbă și să se facă ceva pentru combaterea bolilor fungice care afectează gazonul. Nu este greu să-ți dai seama de faptul că gazonul este afectat de boli pentru că acestea fac aspectul său să fie vizibil urât.

Principalele boli ale gazonului

9-principalele-boli-ale-gazonului

Orice gazon este expus la multe ciuperci care trăiesc în sol. Bolile gazonului produse de ciuperci sunt:

  • Făinarea produce îngălbenirea și uscarea gazonului. Este cauzată de ciuperca Erysiphe graminis. Factorii care duc la dezvoltarea ciupercii sunt vremea umedă și solul fertilizat cu prea mult azot.
  • Ciuperca Gibberella produce fuzarioza, o boală care duce la apariția unor pete brune pe frunze și la putrezirea tulpinelor. Gazonul atacat de fuzarioză nu va mai fi uniform, va avea zone cu fire de dimensiuni mici, din cauza infecției care le inhibă creșterea.
  • Rugina galbenă este o boală cauzată de ciuperca Puccinia striiformis. Firele gazonului sunt atacate de infecție și prezintă pe suprafața lor pete portocalii, în șiruri paralele, astfel ele nu mai cresc și se usucă în scurt timp.
  • Rugina brună reprezintă o boală care apare la gazon în lunile de primăvară din cauza ciupercii Puccinia recondita. Firele de iarbă au pete ovale de culoare neagră, iar în timp scurt se îngălbenesc și apoi se usucă.
  • Ciuperca Puccinia graminis poate infecta gazonul cu rugina neagră a grâului. Firele au pustule galbene sau brune, în scurt timp se îngălbenesc și se usucă.
  • Înnegrirea gazonului din cauza ciupercii Gaeumannomyces graminis. Firele atacate se înnegresc, se îndoaie, se rup, se usucă și mor.
  • Ciuperca Pseudocercosporella poate produce boala pătarea în ochi a tulpinei. Ciuperca atacă baza tulpinei, se dezvoltă în interiorul acesteia. Apar pete galbene cu marginea brună, apoi plantele se rup și se usucă. Astfel în covorul gazonului vor fi zone golașe, fără fire de iarbă.
  • Septorioza produce pete gălbui pe frunzele de iarbă. Boala este produsă de ciuperca Mycosphaerella graminicola care atacă plantele și duce la uscarea acestora.

Care sunt dăunătorii gazonului?

10-daunatorii-gazonului

În jurul case pot fi dăunători ai gazonului, dar asta nu înseamnă că este necesar chiar să se folosească chimicale pentru distrugerea lor. Există și metode biologie care pot îndepărta dăunătorii sau care-i pot opri să distrugă gazonul.

Principalii dăunători ai gazonului sunt:

  • Râmele care lasă excremente ce strică aspectul gazonului.
  • Furnicile strică de asemenea aspectul gazonului. Mușuroaiele cu furnici pot fi luate ușor cu o lopată mare și mutate într-un loc mai îndepărtat de grădina casei, unde nu deranjează.
  • Coropișnița este o insectă omnivoră, care roade și rădăcinile plantelor, mai ales din solurile afânate, cu pământ amestecat cu nisip.
  • Viermii sau larvele de gândaci săritori sau pocnitori pot distruge gazonul. Acești dăunători mănâncă rădăcinile ierburilor și astfel firele se usucă și apar goluri în gazon.
  • Viermii microscopici nematoizi care pot ataca aproape orice fel de plantă, deci și gazonul.
  • Ploșnița vărgată numită Aelia poate distruge gazonul.
  • Gândacul ovăzului, viermele roșu al paiului și păduchele verde al cerealelor pot distruge firele de iarbă ale gazonului.
  • Limaxul cenușiu care atacă firele verzi și poate distruge gazonul.
  • Acarienii și insectele mici numite tripsi distrug firele de iarbă.
  • Gazonul poate fi distrus complet într-o singură zi de lăcustele călătoare.
  • Larvele de tipula, larvele de cărăbuși, larvele de buha, etc.

După cum bine se știe, prevenirea este uneori aproape imposibilă împotriva majorității dăunătorilor. Pentru a combate însă dăunătorii se pot aplica anumite soluții, îngrășăminte pentru consolidarea ierburilor, se poate uda peluza corespunzător pentru ca gazonul să fie rezistent și să crească frumos.

Plante de grădină care rezistă la secetă sau la umbră

11-gazon-cu-levantica

Dacă vrei să ai o grădină frumoasă pune cât mai multe plante de grădină, dar ține cont de faptul că unele preferă zonele cu soare, altele însă pot crește în semiumbră. Plantele ne încântă ochiul, ne furnizează energie, ne hrănesc și ne relaxează sufletul.

Alege plantele cu flori pentru că acestea au o influență semnificativă asupra emoțiilor și asupra psihicului, iar în plus înfrumusețează zona din jurul casei, unde le vei planta.

Plante de grădină rezistente la secetă

12-plante-rezistente-la-seceta

Gazonul de soare este recomandat pentru zonele însorite, dar uneori este posibil să se usuce dacă este expus razelor puternice ale soarelui. Pentru a nu ajunge să ai o peluză uscată, poți înlocui gazonul cu plante decorative. Din categoria plantelor care rezistă la secetă fac parte:

  • Levănțica are nevoie de soare, de sol bine drenat (se poate folosi și nisip amestecat cu pământ) și puțină apă. Dacă este udată exagerat nu este bine pentru că rădăcinile ei pot putrezi. Lavănțica are denumirea științifică Lavandula angustifolia.
  • Iarba de șoaldină este cea mai bună alternativă pentru gazon, în plus crește destul de repede și este ușor de întreținut. Poate fi utilizată și pentru acoperișurile verzi pentru că are rădăcinile scurte și iubește soarele. Excesul de apă duce la putrezirea plantei. Are denumirea științifică Sedum floriferum.
  • Planta urechi de iepure sau Stachys byzantina reprezintă o alegere ideală pentru grădina însorită pentru că rezistă la secetă. Este o plantă veșnic verde, are frunzele moi, de un verde-argintiu.
  • Portolacul are florile foarte frumoase și poate supraviețui la secetă pentru că are frunzele suculente. Are denumirea științifică Portulaca grandiflora.
  • Salvia este o plantă cu frunzele aromate și florile mov, rezistă destul de bine la secetă. Dacă este udată exagerat putrezește. Ea se dezvoltă foarte frumos la soare, când temperatura crește.
  • Macul este o floare perfectă pentru a crește în grădină. Are nevoie de soare și nu necesită udări dese.

Plante de grădină rezistente la umbră

13-plante-care-reista-la-umbra

După cum se știe plantele au nevoie de soare, iar dacă nu ai cea mai însorită grădină este posibil să nu ai nici cele mai frumoase flori. Dacă ai o grădină cu umbră poți folosi gazon special și soiuri de plante care de asemenea cresc frumos în zone care nu sunt expuse luminii soarelui.

Plante de grădină recomandate:

  • Spânzul de grădină numit Helleborus are florile în culori pastelate sau de un roșu închis. Preferă zonele semiumbrite, solul fertil, puțin alcalin, cu umiditate mai mare.
  • Feriga se potrivește perfect pentru o grădină umbroasă. Se poate planta la umbra copacilor sau alte zone unde îți dorești o plantă cu frunzele simple sau compuse, în nuanțe de verde. Feriga Phylitis are frunzele simple, iar feriga Athyrium are frunzele compuse.
  • Crețișoara este o plantă întâlnită în flora spontană, este utilizată și în scop medicinal. Are denumirea științifică de Alchemilla vulgaris. Este numită popular umbrarul muntelui, umbrarul doamnei, crețărel, brumărie.
  • Anemonele sunt plante decorative care au diferite culori. Cresc în locuri parțial umbrite, cu sol bine drenat și bogat în humus. Anemona are denumirea de floarea Paștelui.

Sfaturi utile pentru îngrijirea gazonului

14-ingrijirea-gazonului

Înainte de însămânțarea noului gazon se înlătură gazonul vechi. De asemenea se face afânarea pământului – săparea acestuia cu un hârleț. Se folosește o greblă pentru a scoate rădăcinile plantelor, iar pentru denivelări se utilizează o lopată. Aranjarea terenului este foarte importantă înainte de punerea gazonului, acesta trebuie să nu aibă goluri, să fie egalizat, nivelat. Se poate cumpăra pământ de grădină fertil pentru a umple gropile create după săpat.

Udarea și irigarea gazonului

15-insamantarea-gazonului

Prima udare a gazonul trebuie să fie foarte bine făcută, de aceea recomandat este să se realizeze manual. Pentru germinarea semițelor de iarbă este nevoie de apă, lumină, aer și temperatura minimă de 5°C. În mod ideal temperatura trebuie să fie de 15°C. După ce semințele au încolțit este necesar ca solul să fie menținut umed. În cazul în care semințele încolțite se usucă, firele de iarbă nu vor mai crește. Între două udări, solul nu trebuie să ajungă să fie uscat.

Ploaia ajută la germinarea semințelor semănate în sol fertil. Dacă vântul este foarte puternic poate spulbera semințele iar în plus poate usca semințele germinate. Dacă umiditatea în sol este prea mare, semințele germinate pot fi atacate de mucegai sau pot putrezi. Dacă plouă prea mult, torențial, semințele germinate pot fi îndepărtate din sol și astfel apoi apar zone golașe în gazon.

Pentru gazon se pot folosi sisteme de irigare automate care înlocuiesc cu succes metodele de irigare cu furtun sau intalațiile portabile. O astfel de instalație depinde de presiunea apei din casă, trebuie să fie de 2,5-4 bari, doar așa poate funcționa corect.

Nu uda exagerat gazonul!

16-sistem-de-irigare-automata

Imediat ce temperaturile cresc, în mai-iunie, gazonul crește foarte bine și rapid dacă este udat corespunzător. Grădinarii particulari trebuie să se ocupe de gazonul din curtea casei lor dacă vor ca acesta să crească frumos și să aibă un aspect de spațiu verde pe care să calce cu plăcere.

Nu uda exagerat gazonul pentru că prea multă apă nu ajută foarte tare! Uneori, din cauza excesului de apă, peluza va deveni galbenă și deteriorată, și nu verde, cum ți-ai dorit. Înainte de irigare, cel mai bine este să verifici cu mâna cât de multă umiditate are nevoie gazonul. Bagi un deget în pământ și vezi dacă există sau nu umiditate în adâncime. Dacă pământul este umed nu trebuie să mai fie udat deoarece, în caz contrar, ar putea deveni galben pe o suprafață mare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.