O comoție cerebrală la copii este o leziune cerebrală cauzată de o lovitură traumatică, sau de o zguduire violentă la cap. Uneori, chiar și o lovitură a corpului sau un accident poate face creierul să se miște rapid în interiorul craniului și să producă o comoție cerebrală. Aceasta este una dintre cele mai frecvente leziuni ale creierului la copii.
Datele statistice arată că aproximativ 2 milioane de copii și adolescenți suferă de o comoție cerebrală în fiecare an. Diagnosticul unei comoții cerebrale apare mai frecvent la copiii mai mari și este într-un procent mai mare la băieți decât la fete. În anul 2022, aproximativ 2,2 milioane de copii din SUA, cu vârsta mai mică de 17 ani, au primit un diagnostic de comoție cerebrală sau de leziune cerebrală.
Cum afectează comoția cerebrală copiii? Când să te îngrijorezi? În general, dacă copilul tău prezintă anumite semne de comoție cerebrală, ar fi indicat să-l duci la un medic, mai ales dacă aceste simptome sunt frecvente. Comoția cerebrală poate afecta modul cum gândește copilul, cum se comportă, cum simte, cum învață sau cum doarme. Aceste simptome includ spre exemplu: tulburări de somn, nervozitate, stare de leșin mai mult de 1-2 minute, vărsături dese, amețeală, modificări ale vederii, senzație de dezorientare, probleme de echilibru și coordonare.
Cel mai important lucru pentru părinți este să recunoască semnele comoției cerebrale și să ofere copilului ajutorul necesar. Dacă este dus la un medic specialist, copilul va primi un diagnostic exact și un tratament adecvat.
Semne subtile ale comoției cerebrale la copii
La copiii cu vârsta sub 2 ani, care au suferit o comoție cerebrală, apar semne precum: plâns excesiv, durere de cap, greață și vărsături, tulburi de somn, pierderea interesului pentru joacă și schimbări de comportament.
La copiii cu vârsta peste 2 ani, ce suferă de comoție cebrală, apar simptome clare precum:
- Sensibilitate la lumină și la zgomot
- Vedere încețoșată sau vedere dublă
- Stări de amețeală
- Probleme de memorie și de concentrare
- Tendința de a răspunde încet la întrebări
- Stare de confuzie și probleme de memorie
- Nervozitate, iritabilitate, tristețe
- Schimbări de dispoziție și comportament
- Tulburări de somn și somnolență.
Alte simptome care afectează copiii ce au comoției cerebrală sunt:
- Probleme de memorie pe termen lung sau scurt
- Amețeală, probleme de vedere
- Senzație de încetinire în gândire
- Probleme de atenție și scăderea capacității de concentrare
- Imposibilitatea de a gândi clar
- Stări de anxietate, depresie, iritabilitate, furie și nervozitate
- Sensibilitate emoțională și tristețe
- Tendința de a dormi mai mult decât de obicei sau insomnie
- Schimbări bruște de dispoziție și de comportament
- Imposibilitatea de a gândi clar în anumite momente.
Unele simptome sunt mai vizibile decât altele și sunt mai intens resimțite de unii copii decât de alții. Părinții trebuie să-și întrebe copilul cum se simte, dacă observă la acesta anumite schimbări și semne neobișnuite.
Comoția cerebrală poate să apară și la bebeluși; principalele semne la aceștia sunt:
- Stările de iritabilitate
- Nodul la cap, vânătaie la cap
- Tendința de a plânge la mișcările capului
- Plâns mai mult decât de obicei
- Refuzul de a fi alăptat sau de a mânca
- Tulburările de somn, insomnia
- Stările de greață și vărsături
- Mai multe crize de furie, tristețe, iritabilitate
- Nevoia de a fi ținut mereu în brațe, de a căuta confortul mai mult decât de obicei.
Alte sfaturi pentru părinți
Semnele comoției cerebrale pot să nu apară imediat și în plus, ele pot fi diferite în funcție de vârsta copilului. Medicii spun că semnele comoției cerebrale sunt legate de intensitatea loviturii la cap și fac parte din procesul normal de vindecare. Ele pot fi mai severe în primele 2 zile după lovitură sau după accident. Simptomele se vor schimba în timpul recuperării, ele ar trebui să se diminueze dacă procesul de recuperare decurge normal.
În calitate de părinte, este normal să știi cum se simte copilul tău și chiar să fii îngrijorat. Printr-o supraveghere atentă a acestuia și urmărirea comportamentului lui, acesta poate fi susținut la timp. Cu ajutorul medicului, copilul va primi și va urma un tratament adecvat, personalizat în funcție de starea lui de sănătate.
Cu îngrijirea corespunzătoare, majoritatea copiilor se vor recupera și se vor întoarce la școală și la activitățile lor cam în câteva zile după ce au suferit o comoție cerebrală.
Copilul respectiv are nevoie de odihnă, iar recuperarea sa depinde de severitatea comoției. Creierul are nevoie și de odihnă de la activitatea fizică și mentală. Copilul ar trebui să evite luminile intense, zgomotele puternice, certurile în familie, activitățile în care se iau decizii rapide și chiar petrecerea timpului la televizor sau pe calculator. Desigur, fiecare caz în parte este diferit și doar un medic specialist poate stabili exact un tratament corespunzător.