Părinți și copiiMigrene sau dureri de cap: Ce alimente trebuie evitate?

Migrene sau dureri de cap: Ce alimente trebuie evitate?

Deja se știe că alcoolul poate da migrene și dureri de cap. De asemenea, excesul de cofeină provoacă migrene și deci ar trebui redus consumul de cafea. Cu toate acestea, puțin oameni renunță la alcool și la cafea. În plus, ei consumă și alte alimente ce au anumite substanțe (E-uri, aditivi alimentari, arome artificiale) care pot da dureri de cap. Află în acest articol care sunt acestea.

Navigare rapidă în articol:

  1. Alcoolul produce migrene
  2. Principalele alimente care dau dureri de cap

1. Alcoolul produce migrene

Migrena este o boală care se manifestă prin simptome severe, cum ar fi: amețeală, greață, durere de cap unilaterală, tulburări de somn, sensibilitate la mirosuri înțepătoare.

Alcoolul provoacă atacuri de migrenă și durere de cap. La unii oameni apar dureri de cap la 1-3 ore după ce au consumat alcool. La alții este suficient un singur pahar de vin alb sau roșu pentru a simți apoi că au dureri de cap. Aproximativ 90% dintre oameni pot suferi de un atac de migrenă la 10 ore după consumul de alcool. Prin urmare, la majoritatea oamenilor alcoolul produce migrene, dureri de cap sau sindrom de mahmureală.

Unele tipuri de alcool (ex. vin alb, vin roșu, șampanie, bere, vodkă) provocă dureri de cap mai mari, migrene ce pot fi de durată. Anumite componente din băuturile alcoolice sunt factori declanșatori ai migrenei. Acestea pot include: feniletilamină, tiramină, sulfiți, histamină, fenoli flavonoizi, etc. Cercetătorii recomandă oamenilor reducerea consumului de alcool, dacă vor să-și mențină sănătatea.

Conform unui studiu realizat de cercetători, pe un număr de 2.197 persoane, s-a constatat că multe băuturi alcoolice pot da dureri de cap. Rezultatele studiului au arătat că:

  • 8,5% dintre participanți au suferit de atacuri de migrenă din cauza consumului de vodkă
  • 77,8% dintre participanți au suferit de dureri de cap din cauza consumului de vin roșu
  • Un număr semnificativ de participanți au suferit de dureri de cap și din cauza consumului de bere ori șampanie.

2. Principalele alimente care dau dureri de cap

În general durerile de cap sunt cauzate de stres, foame, lipsa somnului, renunțarea la cafea, schimbările de vreme. Există și o serie de alimente care pot dau dureri de cap sau care pot accentua simptomele migrenelor. La aceste alimente se adaugă și alți factori (stresul, lipsa de somn, anxietatea, problemele de zi cu zi, suprasolicitarea fizică și intelectuală) care pot intensifica migrenele.

Statisticile arată că 20-40% dintre atacurile de migrene sunt cauzate de alimentația nesănătoasă. De exemplu, unele alimente (precum pizza, dulciuri, hot dog) pot da astfel de simptome – migrene, dureri de cap.

Alimente care au tiramină

Anumite alimente au tiramină, care în exces poate da dureri de cap. Tiramina apare în: prune, avocado, măsline, citrice, banane, oțet balsamic, carne procesată, iaurt, brânză. Această substanță se formează în timpul coacerii și prelucrării produselor alimentare, deci apare în aluat, carne procesată, conserve de carne și de pește.

Carnea afumată, care este atât de iubită de oameni, are tiramină care dă dureri de cap. Și alte produse din carne – cum sunt baconul și cârnații – provoacă atacuri de migrene din cauza substanțelor pe care le conțin. Carnea de porc, carnea de vânat, organele (rinichi, ficat, creier) dau dureri de cap sau migrene.

Excesul de cafea

Cofeina poate da dureri de cap. Și anumite dulciuri, cum este ciocolata și bomboanele, pot avea cofeină sau cafea care declanșează cefalee.

Cafeaua în exces poate face mai mult rău decât bine. Cofeina provoacă dureri de cap severe mai ales persoanelor care suferă și de hipertensiune arterială. Acestea trebuie să evite cafeaua, să aibă grijă și la medicamentele analgezice (unele au cofeină).

De asemenea, băuturile energizante, Coca-Cola, ceai negru declanșează migrene.

Ardei iuți

Anumite condimente picante, din gastronomia mexicană, cum este și ardeiul iute ori cilli, provoacă dureri de cap și în plus ele pot agrava migrenele. Ardeiul iute este asociat cu migrena. Cercetătorii spun că acesta acționează asupra anumitor receptori ai durerii din creier. Prin consumul de ardei iute pot apărea anumite simptome, cum sunt pulsațiile în cap, la nivel cerebral.

Alimente cu taninuri

Foarte multe alimente au taninuri care provoacă migrene. De exemplu, leguminoasele au această substanță și deci nu trebuie exagerat cu introducerea lor în dietă. Recomandat este să se mănânce foarte variat.

Alimente care au sulfiți

Atât sulfiții din alimente cât și alte substanțe (glutamat monosodic, aspartam, arome diferite, îndulcitori artificiali) pot da dureri de cap și atacuri de migrenă.

Anumite substanțe folosite în industria de prelucrare a cărnii, provoacă migrene. Nitritul poate da vasodilatație și o durere palpitantă surdă la tâmple.

Sulfiții pot cauza diferite probleme: dureri de cap, sindrom de colon iritabil, erupții pe piele. Aceștia se folosesc în conserve, produse de patiserie, vin, jeleuri, gemuri, sucuri de fructe, sosuri, bere, pizza, etc. Ei includ: dioxid de sulf, sulfit de sodiu E221, metabisulfit de potasiu E224, dar și E228, E222, E223, E227, E220. Sulfiții se introduc în vin pentru a grăbi fermentația.

Unii oameni sunt alergici la sulfiți și trebuie să fie atenți să evite alimentele care îi conțin. Simptomele care arată o posibilă alergie la sulfiți sunt acelea de: amețeală, stări de greață, crampe abdominale, erupții pe piele, vărsături, dureri de cap, astm și altele.

Glutamatul monosodic

Glutamatul monosodic este unul dintre cei mai folosiți potențiatori de aromă, car apare mai ales în condimente dar și în alimente procesate. Acesta poate cauza o excitație a unor zone ale creierului, iar asta duce la atacuri de migrenă.

Glutamatul monosodic este un aditiv alimentar care dă dependență. El dă un gust deosebit alimentelor și este folosit la produsele de tip fast-food și produsele bogate în proteine. Apare în ketchup, sosuri, maioneză, conserve de carne, produse de pește, toate tipurile de brânză, condimente uscate, chipsuri, biscuiți și altele.

Alimente care au histamină

Oamenii de știință spun că tonul și somonul pot conține histamină, care provoacă dureri de cap. Ei recomandă consumul cu prudență de carne de pește.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.