Plante decorative – Lithops sau „pietrele vii”. Află cum trebuie îngrijite acestea

1
13549
Lithops Foto: lenusa.ning.com
Lithops Foto: lenusa.ning.com

Litops, Lithops sau „pietrele vii” asa cum sunt denumite fascinantele plante originare din Africa de Sud reprezinta o alegere inedita pentru iubitorii de plante, micile flori fiind deosebite atat din punct de vedere estetic, cat si din punctul de vedere al necesitatilor acestora. Iata de ce sunt aceste plante atat de speciale si ce trebuie sa faceti pentru a va bucura pe deplin de frumusetea lor.

Lithops – cea mai indragita planta decorativa a momentului
In randul preferintelor iubitorilor de plante, lithops ocupa primul loc datorita caracteristicilor sale. Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, lithops este o planta originara din partea de sud a Africii si face parte din familia Aizoaceae, o familie ce cuprinde plante vesnic vii, dupa cum insusi numele sugereaza.

Lithops sau piatra vie este o planta suculenta, de mici dimensiuni, ce infloreste in anotimpurile reci – toamna si iarna. Probabil va intrebati care este motivul pentru care lithops mai este denumita si piatra vie. Raspunsul este simplu: frunzele micutei plante chiar seamana cu niste pietre iar explicatia este una cat se poate de logica. Avand in vedere faptul ca planta s-a dezvoltat intr-o zona atat de arida in care ploile sunt foarte rare, frunzele de lithops au absorbit toata umiditatea insa in acelasi timp si-au creat un sistem propriu de camuflare pentru a nu reprezenta o sursa de apa pentru animalele salbatice. Asa ca, la o prima vedere, atunci cand planta nu este inflorita, ati putea crede ca in fata ochilor aveti o simpla piatra. Cele doua frunze carnoase care formeaza corpul plantei se continua cu o tulpina ce se dezvolta in pamant, iar florile se aseamana unor papadii de dimensiuni mai mici.

Printr-un aspect inedit si prin faptul ca lithops este o planta usor de ingrijit, aceasta este alegerea ideala pentru orice iubitor de plante care nu dispune de foarte mult timp pentru ingrijirea acestora insa isi doreste exemplare fascinante, iar Lithops ofera aproximativ 200 de exemplare deosebite.

Lithops sau piatra vie Foto: www.gradinamea.ro
Lithops sau piatra vie Foto: www.gradinamea.ro

Cum sa ingrijiti piatra vie?
Lithops nu este o planta pretentioasa avand in vedere conditiile aprige in care aceasta s-a dezvoltat. Se recomanda utilizarea vaselor din teracota si a unui sol asemanator celui folosit pentru cactusi, in care nisipul joaca un rol important deoarece pamantul trebuie sa aiba capacitatea de a se drena foarte usor. De asemenea, este important ca pamantul sa fie schimbat o data la doi sau la trei ani.

Lithops se dezvolta relativ greu si nu are nevoie de o cantitate mare de apa pentru ca aceasta retine nu doar apa din sol ci si umiditatea din aer. In cazul in care vara, temperaturile sunt foarte crescute, planta poate fi udata o data pe zi cu o cantitate mica de apa, urmand ca in timpul iernii udarea sa se faca doar o data pe luna.

Daca observati mici probleme si doriti sa ajutati planta, adaugarea unei cantitati mici de compost o poate ajuta. Insa nu trebuie sa exagerati deoarece lithops nu are nevoie de foarte multe substante nutritive.

Pentru a se dezvolta corespunzator, piatra vie are nevoie si de lumina si caldura indiferent de anotimp, asa ca incercati sa o asezati in cel mai insorit si calduros loc al locuintei dumneavoastra. Lipsa luminii va face ca frunzele de lithops sa se alungeasca si sa isi piarda aspectul.

loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Pt îngrijirea plantelor de apartament .Am găsit la o flrarie o serie de plante cu flori micuțe ca niște papucei unele galbene cu picături maronii pe petale altele roșii și altele combinate galben cu rosu. Vinzatoarea a spus ca se numesc „Păpucul Doamnei” . sint plate mici și frunzele și florile. Din ceea ce am citit puțin mai sus și vazind și fotografiile nu este vorbă despre aceeași plantă. Aș dori să știu unde mă pot interesa despre ac plante care sint f f frumoase și delicate. Va mulțumesc mult. Adresa mea de email : gabyparaschivescu2403@gmail

LĂSAȚI UN MESAJ