Relații de familieTulburările de anxietate sunt frecvente în ziua de azi! Cum te vindeci...

Tulburările de anxietate sunt frecvente în ziua de azi! Cum te vindeci de anxietate?

În ziua de azi, foarte mulți oameni au senzații acute de nesiguranță și suferă de anxietate. Un sentiment constant de anxietate este negativ și dacă devine intruziv poate afecta mult sănătatea. Această stare este trăită din când în când de toată lumea, pentru că nimeni nu este imun la ea indiferent de vârstă și sănătatea mintală. Este posibil să controlozi anxietatea? Care sunt cele mai bune metode prin care se poate combate această afecțiune?

Navigare rapidă în articol:

 1. Semne de anxietate
 2. Cum te vindeci de anxietate

1. Semne de anxietate

Oamenii care se confruntă cu anxietatea cedează mai ușor gândurilor negative și sunt stresați că se vor confrunta cu probleme de nerezolvat. Cu cât se gândesc mai mult la asta, pot cădea în capcanele anxietății și pot avea sentimente de frică și deznădejde. Deși vremurile sunt sumbre, oamenii trebuie să-și găsească puterea să alunge gândurile negative și să facă față stresului, în orice situație.

Psihologii spun despre oamenii cu anxietate că se confruntă cu o serie de probleme, care le afectează sănătatea și le îngreunează viața.

Stări de anxietate simptome

Principalele simptome ce apar în crizele de anxietate sunt:

 • Amețeli ușoare, dificultăți de respirație,
 • Iritabilitate, gândire repetitivă
 • Migrene, dureri de cap, senzație de nod în gât
 • Teama de a trece prin situații stresante, de nerezolvat
 • Dureri în piept, oboseală, palpitații
 • Senzație de sfârșeală, insomnie, tahicardie și altele.

Când anxietatea se agravează, atunci apar stări de panică extremă și de teroare.

Orice tulburare de anxietate lăsată netratată poate avea consecințe grave, cum ar fi: insomnie, izolare socială, depresie, migrene, abuz de medicamente, boli gastrointestinale și altele.

2. Cum te vindeci de anxietate

Anxietatea se poate ameliora cu ajutorul unor ceaiuri din plante medicinale și suplimente alimentare, cum ar fi: valeriana, triptofanul, melatonina, vitamina B6, magneziul.

Există și alte remedii pentru anxietate și anume:

Somnul reduce anxietatea

Somnul profund este o modalitate naturală prin care se reduce anxietatea, spun cercetătorii. Conform unor studii științifice, nivelul de anxietate poate fi accentuat după o noapte nedormită. S-au realizat scanări ale creierului la oameni după o noapte albă și s-a constatat că centrii emoționali ai creierului erau hiperactivi.

Deficitul de somn poate agrava anxietatea și poate da și stări de iritabilitate și nervozitate. Concluzia cercetătorilor a fost că somnul de calitate din timpul nopții reglează emoțiile oamenilor, previne anxietatea și reduce stările emoționale negative.

Lipsa de somn duce și la creșterea în greutate. Există studii care arată faptul că oamenii care dorm mai puțin au o un risc de obezitate mai mare. Privarea de somn afectează negativ organismul și face ca dieta pentru scăderea în greutate să nu dea rezultate. Lipsa de somn poate duce și la pierderea masei musculare și la modificarea metabolismului.

Renunță la cofeină!

Despre cofeină cercetătorii au spus că este un compus psihoactiv, care în cantitate mare poate avea anumite consecințe, cum ar fi:

 • Provoacă bătăi rapide ale inimii
 • Accentuează stările de anxietate și deshidratarea
 • Stimulează sistemul nervos central și crește tensiunea arterială
 • Provoacă transpirație și atacuri de panică.

Combinația dintre cofeină și stres intens poate duce la stări neplăcute, poate amplifica anxietatea. Cercetătorii au descoperit faptul că pacienții care suferă de anxietate sunt foarte sensibili la cofeină și ar trebui mai bine să o înlocuiască cu alte băuturi, cum ar fi ceaiuri din plante medicinale.

Cofeina apare în cafea, dar și în alte băuturi cum ar fi: ceai verde, ceai negru, băuturi energizante. Renunțarea completă la cofeină poate da simptome de sevraj, ce includ: oboseală, apatie, depresie, dureri musculare.

Elimină oamenii toxici din viață!

Dacă te simți lipsit de energie din cauza unor oameni toxici din viața ta, renunță la aceștia și caută ceva ce te face să te simți mai relaxat și optimist. Oamenii toxici te pot distruge și te pot manipula. Îi poți recunoaște ușor prin comportamentul lor, prin felul lor de a reacționa cu dispreț și ostilitate.

Oamenii toxici te fac să crezi că tu ai probleme și sunt incapabili de a empatiza. Ei au obiceiul de a critica și de a manipula, dau dovadă de ipocrizie și au așteptări mari de la alte persoane în ceea ce privește respectul și loialitatea. Deși în anumite circumstanțe par fermecători, oamenii toxici au și o latură rece și manipulatoare, explorează cele mai pofunde vulnerabilități ale oamenilor și apoi, la prima ocazie, le folosesc împotriva acestora.

Oamenii toxici te epuizează de energie, sunt egoiști și au nevoie de foarte multă atenție. Ei au tendința de a profita de alți oameni, pentru că au nevoie de bani și atenție.

Există și diferite situații care produc nervozitate și care trebuie evitate, cum ar fi un loc de muncă în care ai parte doar de stres, dificultățile financiare, problemele de sănătate, anumite conflicte. Cel mai important mod de a face față unei situații stresante este să te calmezi și să crezi că orice se poate rezolva în timp. Important este să îți învingi frica și alte stări negative și să-ți menții calmul intern și extern.

Gândurile negative accentuează anxietatea

Gândurile tulburătoare pot afecta sănătatea și pot duce și la un somn agitat. A gândi negativ chiar și atunci când nimic nu se întâmplă poate agrava anxietatea și poate crea o mulțime de probleme. Anxietatea accentuată îi face pe oameni să fie îngrijorați și să se gândească tot timpul la ce se va întâmpla în continuare și să analizeze posibile evenimente negative în orice detaliu. A te gândi mereu la posibilități negative care nici nu știi dacă se vor întâmpla, te fac să nu te simți în siguranță și să ai permanent o stare de stres și oboseală psihică.

Pentru a scăpa de stările anxioase, înlocuiește gândurile negative cu idei pozitive. Aceasta este soluția să începi să trăiești prezentul și să nu-ți mai faci griji fără rost.

Renunță la fumat și alcool!

Mulți oameni consideră că alcoolul și țigările sunt calmante, dar se înșeală. Efectul acestora este total invers; alcoolul și tutunul duc la creșterea anxietății. Pentru a scăpa de stres și anxietate trebuie renunțat la consumul de alcool și la fumat.

Fă sport!

Prin sport poți scăpa de anxietate, pentru că sunt eliberate endorfine, iar starea de spirit se îmbunătățește. Exercițiile fizice te pot scăpa de stres și anxietate și sunt cheia pentru un corp frumos și sănătos. Sportul este soluția stabilității psihologice și emoționale, spun cercetătorii.

Cel mai simplu exercițiu împotriva stresului și anxietății este alergarea. Pentru un astfel de antrenament de anduranță nu ai nevoie de un echipament special și nici de un abonament la sală. Trebuie doar să-ți faci timp să alergi în aer liber și treptat să crești viteza și distanța de alergare.

Prin sport regulat poți scăpa de kg în plus și îți poți crește rezistența corpului și masa musculară.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.