Copii & adolescențiSomnul insuficient la copilul de vârsta școlară: de ce nu poate adormi...

Somnul insuficient la copilul de vârsta școlară: de ce nu poate adormi la ora de culcare?

Copilul de varsta scolara are nevoie de odihna, somnul insuficient cauzand multe neplaceri; de ce nu poate copilul adormi la ora de culcare, de ce, desi este in pat, ramane treaz pana la ore tarzii din noapte? Nu este iesit din comun ca un copil intre 8 si 12 ani sa aiba dificultati in a adormi la timp. Uneori, el ramane treaz pana la miezul noptii, iar avand in vedere ca trebuie sa se trezeasca devreme pentru a ajunge la scoala, aceasta duce la lipsa odihnei atat de vitale.

Un copil de 8-9 ani are nevoie de 10 ore de somn in fiecare noapte, iar un copil de 10-12 ani are nevoie de 9 ore de somn; totusi, aceasta nu este o regula universala: unii copii sunt perfect odihniti cu 8 ore de somn. Parintii pot observa daca somnul sau este insuficient urmarind semnele ca nu beneficiaza de odihna necesara: dificultati mari de a se trezi de dimineata; oboseala pe parcursul intregii zile;  o stare de iritabilitate; dificultati de concentrare (nu este atent, nu intelege usor ce i se spune, nu memoreaza). Somnul insuficient duce la agravarea acestor simptome si la alte probleme de sanatate cat se poate de grave, astfel ca parintii trebuie sa ia toate masurile in vederea asigurarii odihnei copilului.

Somnul insuficient la copilul de varsta scolara: de ce nu poate adormi la ora de culcare?

Nu are un mediu propice somnului. Parintii pot sa se asigure ca nu exista factori care sa impiedice adormirea copilului. Un pat confortabil, o temperatura medie (cand este prea cald va avea probleme cu somnul; de asemenea, aerisirea camerei este o idee buna); fara lumini (daca ii este frica de intuneric, lasati o mica lampa in camera sa, insa cu lumina foarte slaba si in afara razei sale vizuale); si pe cat se poate, fara zgomote, ceea ce inseamna ca la ora de culcare a copilului, toti cei din casa trebuie sa se straduie sa nu faca galagie.

Atentie la masa de seara. Cina trebuie sa fie luata cu macar trei ore inainte de ora de culcare si nu trebuie sa fie prea greoaie (asigurati un pranz copios pentru ca foamea sa nu il faca sa manance prea mult seara). O burtica prea plina inseamna o digestie greoaie, ceea ce impiedica un somn bun (sa se evite si alimente care l-ar putea balona). Nici daca nu a mancat suficient si ii este inca foame, insa, nu va adormi, astfel ca odata ce se ridica de la masa, copilul trebuie sa fie satul.

Foarte important: atentie la cafeina! Unii copii sunt extrem de sensibili, astfel incat chiar o lingura de crema de ciocolata, un patratel de ciocolata, o cana de lapte cu ciocolata, o gura de cola, pot impiedica adormirea la ora de culcare. Daca nu poate adormi, este de preferat sa nu mai consume nimic ce contine cafeina dupa ora pranzului.

Fara TV inainte de culcare. Acesta este un lucru dificil, multi parinti lasandu-si copilul sa stea la televizor pana la ora de culcare, in ideea ca il relaxeaza si pregateste de somn. Dimpotriva, TV-ul il poate stimula, ceea ce alunga somnul. Acelasi lucru si in ceea ce priveste computerul (fie ca sta pe Internet, asculta muzica sau se joaca). Ideea este ca trebuie, cu aproximativ 30 minute inainte de ora de culcare, sa se relaxeze, fara a se mai uita la TV sau a mai sta la computer. La fel si cu diverse jocuri active – cu jumatate de ora inainte de culcare, copilul nu trebuie sa faca nimic stimulant, energic (ca ritual inainte de culcare, copilul poate face o baie calduta sau un dus, ceea ce il va relaxa).

somn scolar

Fara teme seara tarziu. Parintii trebuie sa il obisnuiasca pe copil sa isi faca temele de acasa intr-un timp util, asa incat sa nu ajunga la ore tarzii sa lucreze inca pentru scoala. Aceasta impiedica un somn bun si in plus, orele tarzii nu sunt orele cele mai potrivite pentru studiu (la astfel de ore, copilul nu mai are o mare capacitate de intelegere, procesare, memorare, deci va depune un efort prea mare pentru rezultate prea slabe).

Miscarea fizica este extrem de benefica pentru orice copil. Cand nu poate sa adoarma la ora de culcare, poate fi o idee buna ca parintii sa-l incurajeze sa faca zilnic putina miscare (macar o plimbare, daca nu este genul sportiv).

Program neregulat de somn. Organismul este obisnuit sa dea semnalul de somn la o ora anume; insa daca parintii ii dau voie copilului de varsta scolara sa stea mult mai tarziu seara in weekend, mai mult de 2 ore decat programul din timpul saptamanii, atunci ceasul biologic se deregleaza si copilul nu va mai putea apoi sa se culce la ora la care trebuie timp de cateva zile (in acelasi timp se va trezi foarte greu). De asemenea, somnul de dupa-amiaza poate fi cauza pentru care copilul nu adoarme devreme seara: in general, la 8 ani, daca doarme 9 ore noapte, copilul nu mai are nevoie de somn la pranz (este de preferat somnul noaptea, asigurand o odihna mai mare decat somnul din timpul zilei).

Schimbarile ceasului biologic. Pe la 10-12 ani, inainte de adolescenta, apar anumite schimbari ale ceasului biologic, ceea ce intarzie ora la care copilul este pregatit pentru somn (se simte inca energic si la ore mai tarzii). De aceea majoritatea adolescentilor stau fara probleme pana la orele cele mai tarzii din noapte (totusi, in special pentru copilul de 10-12 ani, somnul suficient este absolut necesar, astfel ca parintii nu ar trebui sa il lase sa ramana treaz dupa bunul plac).

Linistirea anxietatii. Si la varste de 8-12 ani, un copil inca se poate confrunta cu anxietate si frica la ora de culcare (chiar si unii adulti au aceasta dificultate). Parintii il pot intreba daca se simte agitat, nervos, speriat de ceva si pot incerca sa il reasigure ca este in siguranta (in caz ca se dovedeste ca se confrunta cu frica, exista solutii: o lumina slaba, usa intredeschisa, chiar un animalut de companie care il va linisti). Regula de aur: fara filme de groaza, in special cu cateva ore inainte de culcare.

Probleme de sanatate. Daca, totusi, copilul nu poate adormi desi parintii au luat toate masurile adecvate, poate fi vorba de o problema de sanatate: este nevoie de un consult medical. Parintii nu trebuie niciodata sa ii administreze copilului vreun remediu pentru somn fara sfatul medicului, nici chiar daca sunt remedii naturale (si acestea pot avea efecte secundare negative).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.