Despre somnul copilului – indiferent de varsta, copilul are nevoie de suficient somn! Prea putine ore sau un somn agitat si intrerupt ii afecteaza atat sanatatea, cat si modul de a se comporta si capacitatea de a isi duce la bun sfarsit sarcinile din timpul zilei. Micile probleme cu somnul la copii nu sunt deloc rare: cel mai des, acestea tin de refuzul de a merge la culcare la timp, dificultatea de a adormi sau de somnul agitat, trezirile din timpul noptii.
Despre somnul bebelusului puteti citi in alte articole pe site. La copii, specialistii recomanda ca acestia sa aiba parte de: 11-12 ore somn intre varstele de 3-6 ani (dupa 5 ani, somnul de dupa-amiaza trebuie sa fie scurtat cam la o ora, asa incat copilul sa doarma bine in timpul noptii – aceasta pana ce siesta va disparea cu totul din program); 10 ore de somn intre varstele 7-12 (asadar, pentru a se trezi la timp pentru scoala, ora culcarii trebuie sa fie timpurie); si macar 8 ore de somn (de preferat, 9, insa nu mai mult) pentru copiii de peste 12 ani (ceea ce poate fi greu, dat fiind ca adolescentii incep sa stea din ce in ce mai tarziu seara).
Somnul insuficient sau agitat la copil duce la diferite efecte neplacute, printre care
Stare de iritare – cum va simtiti atunci cand nu apucati sa dormiti mai deloc?! Copilul este si el afectat in mare masura daca nu beneficiaza de odihna, asadar va fi irascibil pe parcursul zilei si va veti intelege greu cu el.
Stare de oboseala sau stare de agitatie. In functie de varsta, dar si de felul sau de a fi, copilul care nu se odihneste fie va fi epuizat, incapabil sa faca mare lucru, fie va fi agitat excesiv, nestand locului toata ziua.
Lipsa de concentrare – fara odihna suficienta, copilul nu se va putea concentra, va intampina probleme de memorie, iar capacitatea sa de rationament va fi scazuta (creierul are nevoie de o perioada de reapus esentiala pentru functiile sale, perioada de 7-8 ore la adult si prelungita cu cateva ore la copil; atentie: nici somnul excesiv nu este benefic organismului!).
Dereglarea programului de somn. Cand copilul nu doarme bine, poate adormi dupa-amiaza timp de mai multe ore; insa apoi nu va mai adormi la ora culcarii de seara. Si astfel, programul de somn este afectat.
Despre somnul copilului – cum asiguram un somn bun:
Programul de somn cat mai regulat este foarte important pentru odihna copilului; a respecta pe cat se poate zilnic aceeasi ora de culcare si de trezire asigura organismului odihna atat de necesara. Si somnul va fi mai bun daca organismul este obisnuit cu un program regulat, creierul intrand la ora obisnuita in stadiu de repaus.
Rutina dinainte de culcare, in special la copiii sub 12 ani, este esentiala: se inchid televizorul/computerul; se indeplineste rutina de igiena; se citeste ceva: copilului mic ii cititi o poveste, in timp ce copilul mare poate sa citeasca singur ceva, insa nu ceva greoi care sa ii ceara efort de concentrare, ci ceva placut si usor (cu o perioada limitata de citit – verificati daca nu cumva ramane treaz mult peste ora culcarii dorind sa termine revista/carticica).
A evita activitati distractive sau greoaie cu putin inainte de ora culcarii este important: daca copilul se distreaza prea bine, nu va dori sa adoarma; daca se concentreaza pe o carte sau pe temele la scoala, nu intra in starea de relaxare necesara unui somn bun (asadar, cu o ora sau macar jumatate de ora inainte de culcare, se lasa deoparte temele, jocurile distractive, televizorul).
Dormitorul copilului trebuie sa fie placut, insa lipsit de distractii imbietoare, care sa il faca sa nu doreasca sa se culce – televizorul si computerul! Televizorul nu are ce cauta in dormitor – cat despre computer, daca este in camera sa, ar trebui inchis cu o jumatate de ora inainte de ora culcarii. Camera trebuie sa fie aerisita si cu o lumina cat mai discreta.
Lumina – copilul caruia ii este frica de intuneric are nevoie de o lumina slaba in dormitor, altfel nu va adormi sau va adormi agitat si se va trezi des. Insa aveti grija ca acea lumina sa fie una blanda si sa nu ii vina direct pe fata. Alta idee: draperiile la fereastra prea groase, ce impiedica lumina soarelui de dimineata sa intre in camera, nu sunt benefice: copilul se va trezi cu greu sau morocanos, asadar este bine ca lumina diminetii sa ajunga in dormitor.
Siguranta. Multi copii, in special cei intre 4 si 7 ani, se trezesc noaptea de frica si nu pot adormi inapoi. De aceea, in primul rand este util, daca ii este teama sa stea singur, sa lasati usa putin intredeschisa. De asemenea, daca are o jucarie draga, o puteti culca cu el in pat. Nu il luati in ras sau nu il criticati spunandu-i ca este deja prea mare sa-i fie frica (va poate ascunde ca ii este frica, dar nu va reusi sa doarma bine).
Chemarile din timpul noptii. Desi este obositor, daca il auziti ca va striga, cea mai buna cale este sa ii raspundeti la chemare, sa mergeti pana la el si sa-l asigurati ca totul este bine. Nu stati prea mult in camera lui, doar mangaiati-l si spuneti-i ca este bine. Insa spuneti-i ca aveti nevoie de somn, altfel veti fi amandoi nervosi si obositi a doua zi. Daca nu ii raspundeti la chemari, copilul poate incerca sa vina el la voi sau, mai rau, va ramane infricosat in patul sau, incapabil sa adoarma linistit.
Fara mancare inainte de culcare! Cu o ora inaintea culcarii, este bine sa nu ii oferiti nici gustari, nici bauturi (daca bea suc, se va trezi noaptea). Masa de seara trebuie luata macar cu 3 ore inaintea culcarii, iar gustarile trebuie evitate cu o ora inainte. Atentie la orice contine cofeina: ciocolata; diferite sucuri si ceaiuri (nu doar cola).
Somnul de dupa-amiaza. Multi copii, dupa 4-5 ani, nu vor mai dori sa doarma dupa-amiaza – aceasta nu este in mod necesar daunator, atat timp cat beneficiaza de 10-11 ore de somn noaptea! Pentru ca daca dorm dupa-amiaza, mai ales o durata de peste o ora, nu vor mai adormi la ora de culcare seara si nu vor avea un somn linistit, neintrerupt. Copilul capata destul somn noaptea, daca stabiliti ora de culcare in jurul orei 21.00! Nu ii impuneti odihna de dupa-amiaza daca nu o doreste.
O zi activa. In special pentru copilul mic, este important sa isi consume energia pentru a se putea bucura de un somn bun. Mai ales miscarea in aer curat il aduce sigur pe Mos Ene. Insa si activitati stimulante in casa, care sa ii ceara fie miscare fizica, fie efort intelectual sunt importante – daca copilul isi petrece toata ziua in fata televizorului sau computerului nefacand nimic stimulant, va adormi greu.
Fara filme si povesti de groaza! Nici ziua macar! Chiar daca copilul este „deja mare”, un film sau o poveste horror ii va fura mult timp somnul linistit – ceea ce se poate spune des si despre adulti! Asa ca evitati sa lasati televizorul pe vreun canal cu astfel de filme si nu ii cititi povesti de groaza, chiar daca copilul se arata entuziasmat de acest gen (pe moment, copilul savureaza emotiile intense fara a se speria foarte tare – pentru ca noaptea sa se trezeasca panicat)…