Animale de companieCare sunt cele mai bune tipuri de așternut pentru rozătoare? Vezi recomandările...

Care sunt cele mai bune tipuri de așternut pentru rozătoare? Vezi recomandările noastre

Exista diferite tipuri de asternut pentru rozatoare insa indiferent pe care il alegem, cert este ca acesta trebuie schimbat macar de doua ori pe saptamana pentru pastrarea igienei, ideal fiind sa fie inlocuit o data la doua zile. In cele ce urmeaza va prezentam cateva tipuri de asternut pentru rozatoare din care se poate alege varianta cea mai buna care se potriveste speciei respective.

In momentul in care se alege un anumit asternut trebuie sa se tina cont de o serie de aspecte ca de exemplu: sa aiba proprietati absorbante si chiar sa ajute la neutralizarea amoniacului (pentru ca animalul urineaza), sa nu fie faramicios sau sa lase praf, pulbere (deoarece poate cauza probleme respiratorii grave), sa nu fie tratat cu substante chimice sau sa contina pesticide, sa fie din materiale naturale insa nu din lemn de cedru (care se stie ca are anumite substante care sunt toxice pentru rozatoare).

Cu siguranta si costul asternutului este important, daca se ia in calcul faptul ca acesta se schimba destul de des in vederea pastrarii igienei in cusca animalului. Un alt aspect care trebuie luat in seama este consistenta materialului din care este realizat asternutul. Acesta nu trebuie sa fie greu pentru ca ar fi destul de inconfortabil, de regula materialele moi si foarte putin rigide sunt mult preferate de rozatoare.

Din categoria tipurilor de asternut pentru rozatoare fac parte: rumegusul, talasul, nisipul, fanul presat, aschiile de lemn, paiele, hartia, cartonul, materialele textile, cocenii de porumb.

Rumegusul este absorbant, igienic, confortabil si tine cald. Mai ales daca este alcatuit din fibre de lemn de calitate buna, fine, este moale si placut pentru animale. Ideal ar fi sa se foloseasca rumegusul din molid, 100% natural, sub forma de granule, care este biodegradabil. Acesta este foarte bun pentru rozatoare, dar poate fi utilizat cu succes si pentru alte animale de companie, pentru pasari si pisici. Dezavantajul rumegusului consta in faptul ca se fragmenteaza (mai ales daca nu este de calitate) si astfel praful poate afecta animalele, mai ales iepurii, hamsterii si cobaii pot suferi iritatii la ochi si pe suprafata pielii.

Talasul costa putin, este moale si are capacitati de absorbtie bune. Acest asternut este frecvent utilizat pentru rozatoare, dar trebuie sa fie din lemn de esenta tare. In cazul in care talasul este din lemn de pin sau cedru poate provoca iritatii nazale, la plamani si gat, leziuni hepatice si infectii ale tractului respirator, deoarece au anumite substante (uleiuri, fenoli) care desi miros frumos sunt toxice pentru rozatoare.

asternut

Aschiile de lemn se vand simple sau cu arome, sunt usor de schimbat si de depozitat, nu lasa praf si au miros placut de lemn. Cele simple sunt mai bune deoarece unele rozatoare pot fi deranjate de mirosurile aschiilor de lemn cu arome. Pe de alta parte aschiile de lemn alcatuiesc un asternut destul de periculos pentru rozatoare, avand in vedere ca bucatelele ascutite de lemn le pot rani labutele si astfel pot suferi de infectii care se vindeca foarte greu. Aschiile de lemn sunt absorbante insa se ud foarte repede, de aceea trebuie schimbate chiar in fiecare zi, in caz contrar animalul va sta pe un asternut mereu umed si igiena nu va mai fi bine pastrata.

Nisipul este un asternut folosit des in litiera pisicii. Acesta insa nu trebuie folosit si pentru rozatoare deoarece particulele sale mici pot provoca mari probleme respiratorii la rozatoare (precum sunt cobaii, iepurii sau diferite specii de soricei).

Fanul presat este realizat sub forma unor particule rotunjite si alungite, ca niste bile, care au avantajul de a absorbi bine lichidele dar si de a avea un miros placut de fan. Acest produs nu este costisitor, insa pentru unele rozatoare (ex. porcusorii de Guineea, iepurii si altele animale) poate deveni o sursa de hrana si astfel datorita consumului mare de fan presat (pe care au stat si au lasat excrementele) pot suferi anumite probleme digestive.

Unii crescatori folosesc ca asternut paiele care desi sunt moi si placute pentru animal au dezavantajul ca absoarb putin lichidele, trebuie schimbate de multe ori, deoarece in caz contrar pot produce anumite infectii sau chiar ulcer corneean la cobai. De asemenea ele pot fi inghitite de anumite rozatoare, ceea ce nu se doreste. Hamsterii si cobaii isi pot rani labutele prin incalcirea lor in firele lungi si rezistente de paie si astfel suferi rani si inflamatii grave.

Un asternut foarte bun pentru rozatoare este hartia desigur netiparita, se stie foarte bine ca ziarele sunt toxice pentru aceste animale deoarece contin plumb si zinc. Hartia si cartonul au avantajul ca absorb foarte bine lichidele, ele se pot aseza sub forma unor fasii inguste si scurte si astfel igiena se va mentine foarte bine in adapostul animalului. Aceste materiale sunt recomandate pentru hamsteri, gerbili si cobai. Cele mai bune hartii sunt de tip servetel, prosop de bucatarie sau hartia igienica, deoarece au capacitate de absorbtie excelenta si costa destul de putin.

La fel de bune sunt si materialele textile, care se taie bucatele, apoi se arunca, sau se folosesc intregi si apoi se spala si pot fi utilizate iar. Exista si o anumita problema in folosirea acestora: animalul are tendinta de a colecta carpa si de a o intoarce pe toate partile, de multe ori o aduna intr-un colt si astfel podeaua adapostului ramane goala, iar uneori isi incurca labutele in firele de tesatura sau mai rau animalele micute raman prinse in ea si se sufoca.

Asternutul facut din coceni de porumb este ieftin si ofera avantajul ca este preferat de cobai, ei adora sa sape in el. Acesta are aspectul unor mici bile realizate din reziduri de coceni de porumb, nu are proprietati absorbante foarte bune, trebuie schimbat foarte des, pentru ca in momentul in care se umezeste dezvolta mucegai.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.