Toată lumea știe cât de bune și sănătoase sunt preparatele din verdețuri de primăvară, rețetele culinare de urzici, leurdă sau stevie. De ce să nu pregătim câteva rețete culinare de urzici, când știm sigur că sunt delicioase? Vezi în acest articol cum se realizează câteva preparate culinare românești și alege rețeta cu urzici potrivită pentru tine, care ți se pare mai gustoasă! Majoritatea dintre ele sunt perfecte pentru dieta de primăvară, pentru persoanele care vor să elimine kg în plus.
Urzicile sunt excelente pentru persoanele care suferă de anemie, stres, depresie, nervozitate. Această plantă se poate folosi ca un substitut al spanacului, mai ales dacă este gătită proaspătă (când are toate elementele nutritive). Urzicile sunt foarte bogate în elemente nutritive benefice sănătății organismului:
- Conțin minerale, fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor și magneziu.
- Au vitamine, mai ales vitamina A, B2, C și K.
Pentru a-ți proteja mâinile de înțepături, este bine să porți mănuși atunci când atingi urzicile proaspete.
Navigare rapidă în articol:
- Rețete culinare de urzici – Salată de urzici
- Rețete culinare de urzici – Borș cu urzici
- Rețete culinare de urzici – Mâncare de urzici la cuptor
- Rețete culinare de urzici – Ciuperci cu urzici
- Rețete culinare – Urzici cu usturoi și mămăligă
- Rețete culinare – Urzici cu orez
- Rețete culinare de urzici – Supă de urzici
- Rețete culinare de urzici – Supă cremă de urzici și nucșoară
- Rețete culinare de urzici – Supă de urzici cu pâine părjită și parmezan
- Rețete culinare de urzici – Supă de urzici cu broccoli și ghimbir
- Rețete culinare – Pizza cu urzici
- Rețete culinare – Plăcintă cu urzici și cașcaval
- Rețete culinare – Plăcintă cu urzici rulată melc
- Rețete culinare – Tartă cu urzici și brânză.
Rețete culinare de urzici – Salată de urzici
Aceasta este o salată perfectă pentru orice masă. Se poate servi chiar și la micul dejun. Urzicile reprezintă ingredientul de bază. Acestea trebuie să fie proaspete.
Se folosesc următoarele ingrediente: 2-3 mâini de urzici, o ceapă verde, un castravete, un ardei capia, un ardei gras roșu, o ceașcă cu boabe de porumb, o ceașcă cu boabe de mazăre, 2 linguri cu oțet, o lingură cu zeamă de lămâie, o lingură cu suc proaspăt de rodie, puțin ulei de măsline, sare după gust.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se rup codițele, se spală în câteva ape; apoi se scurg de apă, se taie mărunt și se pun într-un castron; peste ele se adaugă 2 linguri de oțet, se amestecă și se lasă să stea timp de 10 minute; după această perioadă de timp se iau urzicile se pun într-o sită, se țin sub jet de apă și se freacă ușor între ele, se lasă la scurs, apoi se pun în castronul pentru salată; în acest fel urzicile vor fi numai bune de mâncat, nu vor mai înțepa.
Se curăță ceapa, se spală, se taie rondele și se adaugă la salată; se curăță ardeiul capia, se spală, se taie feliuțe și se adaugă la salată; la fel se procedează și cu ardeiul gras; se curăță castravetele de coajă, se taie în felii subțiri și se adaugă la salată; se pun boabele de porumb și boabele de mazăre; se asezonează cu puțin ulei de măsline, o lingură de zeamă de lămâie, o lingură de suc de rodie și sare.
Rețete culinare de urzici – Borș de urzici
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg urzici, 1l apă, 1-2 cepe, 1 morcov mare, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, o țelină mică, 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 2 ouă de găină, 1 l borș acru, o cană cu lapte, o lingură cu făină, o legătură de leuștean proaspăt, sare.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se rup codițele, se spală bine cu apă și se pun la opărit 2-3 minute în apă clocotită cu sare; apoi se pun la fiert într-un litru de apă în oala pentru borș, timp de 10 minute; se curăță legumele și se spală cu apă; se taie ceapa mărunt și se pune la undit în ulei într-o tigaie întinsă; peste ea se adaugă celelalte legume tăiate mărunt (morcov, țelină, pătrunjel); separat se pune borșul acru la fiert; peste urzici se adaugă legumele cu ceapa care au fost călite; se pregătesc ouăle, se bat spumă cu telul, apoi se amestecă cu laptele; separat se prepară un sos din făină și puțin lapte; toate acestea se adaugă peste urzici și legume; se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se adaugă borșul acru, leușteanul tăiat mărunt și sare după gust.
Rețete culinare de urzici – Mâncare de urzici la cuptor
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg urzici, 1-2 cepe, 2 morcovi, 1 păstârnac, 5 căței de usturoi, 2 linguri miez de nucă, 1 linguriță cu hrean, o lingură de unt, 2 linguri cu făină de porumb, 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui, puțină sare.
Se prepară astfel: se curăță ceapa și se toacă mărunt, apoi se pune la undit în ulei; la fel se procedează cu morcovii și păstârnacul, se taie mărunt și se adaugă peste ceapă; urzicile se aleg, se rup de codițele, se pun la opărit în apă cu sare 2 minute, apoi se scot și se freacă cu făina de porumb; se amestecă cu ceapa, morcovul și păstârnacul, se adaugă și puțină apă, se lasă să fiarbă 15 minute; apoi se adaugă usturoiul tocat mărunt, sare după gust, miezul de nucă măcinat, hreanul și untul și se dă la cuptor timp de 20 minute. Când este gata, se servește cu mămăligă.
Rețete culinare de urzici – Ciuperci cu urzici
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g urzici, 500 g ciuperci Champignon, o ceapă, 2 linguri cu ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, sare și piper.
Se prepară astfel: se curăță ciupercile, se îndepărtează piciorușul și se spală cu apă; se aleg urzicile, se spală și se opăresc în apă 2 minute; se curăță ceapa, se spală cu apă și se taie mărunt; se pune ceapa la undit în ulei, se adaugă urzicile scurse de apă și tăiate mărunt, iar apoi usturoiul pisat; se umple fiecare ciupercuță cu umplutură; se așează ciupercile pe o foaie de pergament într-o tavă de copt. Se țin la cuptor la temperatura de 160 °C, timp de 15 minute. Se servesc calde.
Rețete culinare – Urzici cu usturoi și mămăligă
Se folosesc următoarele ingrediente: 500-600 g urzici, o ceapă, 5 căței de usturoi, o lingură cu făină albă, 3-4 linguri de ulei, sare.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se îndepărtează codițele, se spală de câteva ori cu apă, apoi se opăresc timp de 2 minute în apă cu sare; se pun la scurs într-o strecurătoare, apoi se toacă mărunt și se pun într-un castron; se curăță usturoiul și se taie mărunt; se curăță ceapa, se spală și taie mărunt; într-o tigaie întinsă se pune uleiul la încins, se adugă ceapa și se călește foarte bine; se adaugă urzicile, făina, usturoiul și puțină sare; se amestecă foarte bine, se mai adaugă o cană de apă și se lasă să fiarbă la foc mic; când apa a mai scăzut puțin, mâncarea e gata. Se servește caldă cu mujdei și mămăligă.
Rețete culinare – Urzici cu orez
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg urzici, o cana de orez, 2 cepe, 2 l apă, 3-4 linguri cu ulei de floarea-soarelui, sare și piper.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se rup codițele, se spală cu apă și se opăresc în apă cu sare 2 minute, apoi se pun la fiert în 2 l apă timp de 10-15 minute; după ce au fiert urzicile se toacă mărunt; se curăță ceapa, se spală cu apă și se taie mărunt; orezul se alege și se pune într-un castron cu apă; într-o tigaie se pune ceapa la undit, apoi după ce este aproape gata se adaugă urzicile, orezul și apă; se lasă să fiarbă până ce orezul este numai bun de mâncat; la final se adaugă puțină sare și piper, după gust.
Rețete culinare de urzici – Supă de urzici
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg urzici, o cană cu făină de porumb, 3 linguri de unt, 4-5 căței de usturoi, o lingură cu boia dulce, sare.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se taie codițele, se spală cu apă, se pun la opărit în apă cu sare, timp de 2 minute; apoi se scurg de apă, se taie mărunt, și se freacă cu făină de porumb; se pun urzicile la fiert în apă, se adaugă untul, usturoiul, sarea și boiaua dulce; se lasă să fiarbă puțin și apoi supa e gata.
Rețete culinare de urzici – Supă cremă de urzici cu nucșoară
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg urzici, 3 linguri de unt, 4-5 frunze de busuioc proaspăt, o lămâie, un pahar mic de vin alb, un vârf de cuțit de nucșoară, sare și piper alb.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se spală bine în câteva ape, se pun la fiert; după ce au fiert se taie mărunt sau se dau prin blender cu puțină apă; peste urzici se adaugă busuiocul, zeama de lămâie, nucșoara și puțin vin alb; se condimentează cu sare și piper alb.
Rețete culinare de urzici – Supă de urzici cu pâine prăjită și parmezan
Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g urzici, 3-4 căței de usturoi, un cartof mare, 2 cepe, 2 morcovi, o rădăcină de țelină mică, puțin unt, parmezan, o legătură de pătrunjel proaspăt, sare, piper și pâine prăjită.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se spală cu apă și se pun la opărit timp de 2 minute în apă cu sare; se curăță cartoful, se spală și se taie în cubulețe; se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt; se curăță morcovul, se spală și se taie în cuburi mici; la fel se procedează și cu țelina; ceapa se undește în unt până devine sticloasă; legumele (cartoful, morcovii, țelina) se pun la fiert într-un litru de apă; se adaugă urzica tocată mărunt și ceapa; se condimentează cu sare și piper; la final se adaugă frunzele de pătrunjel. Supa se servește cu pâine prăjită cu usturoi și parmezan.
Rețete culinare de urzici – Supă de urzici cu broccoli și ghimbir
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g urzici, 2 cepe, 1 l apă, 3 căței de usturoi, 2-3 linguri de ulei, 1 broccoli, 1-2 lingurițe mici de ghimbir măcinat sau 1-2 cm rădăcină de ghimbir, 1-2 tulpini de țelină, un dovlecel, puțin rozmarin, ardei iute, sare, piper.
Se prepară astfel: se aleg și se spală urzicile, se opăresc 2 minute în apă cu sare, apoi se scurg de apă și se taie mărunt; se curăța ceapa, se spală, se taie mărunt, apoi se pune la undit în ulei; se amestecă urzicile cu ceapa și se adaugă usturoiul; se pregătește broccoli, se taie în bucățele mici și apoi se pun la fiert într-un litru de apă, atât cât să nu-și piardă vitaminele; se curăță cartofii, se spală, se taie în cuburi și se pun la fiert cu broccoli; la fel se procedează și cu țelina și dovlecelul; peste ele se adaugă urzicile cu ceapa; se condimentează cu ghimbir, rozmarin proaspăt, sare și piper. Supa se servește caldă cu pâine prăjită și ardei iute.
Rețete culinare – Pizza cu urzici
Se folosesc următoarele ingrediente: un aluat pizza, 200 g urzici, o ceapă, suc de roșii, 6 linguri ulei de măsline, brânză mozzarela, condimente oregano, sare și piper negru.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se îndepărtează codițele, se spală de câteva ori cu apă, apoi se opăresc timp de 2 minute în apă cu sare; se pun la scurs într-o strecurătoare, apoi se toacă mărunt și se pun într-un castron; se curăță ceapa, se spală cu apă și se taie mărunt; într-o tigaie întinsă se pune ulei de măsline la încins, se călește ceapa timp de 10 minute; se adaugă puțină sare și piper și se lasă să se răcească; se întinde aluatul de pizza în tava de copt unsă cu ulei; se pune peste aluat puțin suc de roșii condimentat cu oregano, sare și piper, apoi se adaugă ingredintele: ceapa și urzicile; deasupra se pune brânza mozzarella. Pizza se coace la cuptor la temperatura de 180 °C, timp de 25-30 de minute. Se servește caldă.
Rețete culinare – Plăcintă cu urzici și cașcaval
Se folosesc următoarele ingrediente: un pachet de foi de plăcintă, 500 g urzici, 2 ouă, 150 g cașcaval, 100 g margarină, sare.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se îndepărtează codițele, se spală de câteva ori cu apă, apoi se opăresc timp de 2 minute în apă cu sare; se pun la scurs într-o strecurătoare, apoi se toacă mărunt și se pun într-un castron; se adaugă margarina peste urzici și se amestecă bine; se pun cele două ouă la fiert într-un ibric cu apă și sare; după ce au fiert, se curăță de coajă și se taie rondele; în piureul cu urzici se pune și puțină sare; se unge tava pentru copt cu margarină, se pun foile de plăcinte care au fost umplute cu piureul din urzici și rondele de ou fiert; peste plăcintă se pune cașcaval ras, apoi se dă la cuptor timp de 40 de minute. Când s-a rumenit suficient, plăcinta este gata. Acest preparat se servește cald.
Rețete culinare – Plăcintă cu urzici și smântănă, rulată melc
Se folosesc următoarele ingrediente: un pachet cu foi de plăcintă, 200 g urzici, 3 ouă, 2 linguri ulei, 100 g smântână, sare.
Se prepară astfel: se aleg urzicile, se îndepărtează codițele, se spală de câteva ori cu apă, apoi se opăresc timp de 2 minute în apă cu sare; se pun la scurs într-o strecurătoare, apoi se toacă mărunt și se pun într-un castron; se adaugă cele două ouă și smântâna peste urzici și se amestecă foarte bine; în piureul cu urzici se adaugă și puțină sare; foile se ung cu ulei; tava se unge cu ulei și se pune și o foaie de pergament pentru ca aluatul să nu se lipească; se adaugă câte puțină compoziție la fiecare foaie de plăcintă și se rulează, apoi se așează în tavă, în formă de melc; se începe din mijlocul tăvii; se dă la cuptor la temperatura de 200 °C, timp de 45 de minute. Plăcinta se poate acoperi cu folie de aluminiu înainte de a fi băgată la cuptor. Se servește caldă.
Rețete culinare – Tartă cu urzici și brânză
Se folosesc următoarele ingrediente pentru aluat: 200 g unt, 400 g făină albă, 2 ouă, 3 linguri apă caldă, sare și piper alb.
Se folosesc următoarele ingrediente pentru umplutură: 500 g urzici, 2 ouă, 200 ml lapte, 100 g brânză de oi sau telemea, 2 linguri ulei, o lingură făină albă, 2 căței de usturoi, sare.
Aluatul se realizează astfel: se bat cele două ouă cu telul într-un castron, se adaugă sarea, piperul, apa și treptat făina, amestecând până se obține un aluat care poate fi întins ușor pe masă; se întinde aluatul astfel încât să se obțină o foaie aproximativ rotundă, cum se folosește la tarta cu fructe sau la pizza; se înțeapă în câteva locuri cu o scobitoare și se lasă deoparte până este gata compoziția pentru tartă.
Compoziția se realizează astfel: se aleg urzicile, se îndepărtează codițele, se spală de câteva ori cu apă, apoi se opăresc timp de 2 minute în apă cu sare; se pun la scurs într-o strecurătoare, apoi se toacă mărunt și se pun într-un castron; se pune uleiul la încins într-o tigaie, se adaugă usturoiul, se presară făina, se amestecă cu o lingură de lemn și se adaugă câteva linguri de zeamă de urzici; apoi se adaugă urzicile, laptele, se amestecă bine și se lasă la fiert timp de 10 minute; se pune compoziția într-un castron, se adaugă brânza sau telemeaua de oi, smântâna și ouăle; se amestecă bine până se obține o compoziție cât mai bine omogenizată; se unge tava cu unt, se pune foaia de aluat, se adaugă compoziția în mijlocul ei și apoi se dă la cuptor timp de 40 de minute.
Poftă bună!