Această plantă perenă, erbacee, cunoscută cu numele de pătlagină nu este o buruiană obișnuită și plictisitoare, ea are de fapt proprietăți medicinale. Cu ajutorul ei poți scăpa de tusea iritantă, de răni persistente, inflamații, probleme dermatologice. Planta are proprietăți benefice și chiar efect antibiotic natural.
Pătlagina este numită în popor: limba oii, limba broaștei, limba șarpelui, pătlăjel, iarbă-de-cale. Planta are tulpinile frunzelor subțiri, inflorescența ca un spic, iar frunzele lanceolate dispunse într-o rozetă, prinse prin tulpini de rizomul scurt.
Puterea terapeutică a acestei plante este foarte mare. De la ea se utilizează frunzele și semințele. În special frunzele plantei au elemente active, importante pentru sănătate, precum:
- Vitamine A, C și K
- Aucubină, flavonoide
- Calciu, potasiu, magneziu, mangan, fier, zinc, fosfor, molibden, cupru
- Derivați polifenolici, carotenoide, alantoină, enzime proteolitice
- Flavone, steroli, acid citric, acid fumaric, glucozinolate
- Mucilagi, pectine, taninuri, triterpene, iridoide.
Semințele de pătlagină au mucilagi, planteoză și multe fibre. Ele se usucă, se macină și se utilizează pentru consum, pentru că ajută la menținerea sănătății intestinale. Semințele scad nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și astfel previn bolile de inimă.
Pătlagina ajută la eliminarea acidului uric, în tratarea afecțiunilor respiratorii, infecțioase, dermatologice și digestive. Această plantă combate tusea și chiar ajută în caz de tuberculoză. De asemenea, pătlagina este indicată în tratamentul unor boli precum: bronșită, inflamații pustuloase, răni infectate, stări febrile.
Infuzie din pătlagină
Frunzele de pătlagină se culeg începând cu luna mai, înainte de deschiderea florilor, apoi ele se pun la uscat. Frunzele se usucă în aer liber, în spații uscate și ventilate, astfel ele își mențin proprietățile.
Această infuzie are proprietăți vindecătoare, se folosește în caz de inflamații acute, în afecțiunile tractului digestiv. Infuzia din pătlagină poate fi cel mai bun tratament pentru problemele digestive inflamatorii, digestive, chiar și pentru ulcere și boli inflamatorii intestinale.
Infuzia din pătlagină se realizează astfel: se adaugă o lingură de plantă uscată la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea.
Decoct din pătlagină
Acest decoct se prepară astfel: se adaugă o mână de frunze de pătlagină la 800 ml apă, se lasă la fiert timp de 30 minute, se mai adaugă apă dacă este nevoie și se mai fierbe 5-10 minute, apoi se strecoară și se bea pe parcursul zilei.
Frunzele de pătlagină au proprietăți antibiotice naturale, prin conținutul lor de aucubină și substanțe flavonoide. Decoctul ajută în tratamentul bolilor infecțioase, tuberculozei, afecțiunilor căilor respiratorii.
Sirop din pătlagină
Acest sirop din pătlagină ajută în tratamentul tusei și al afecțiunilor respiratorii. Siropul are proprietăți antibiotice, expectorante, antitusive și este recomandat și pentru adulți și pentru copii.
Se prepară astfel: se folosesc 500 g frunze proaspete de pătlagină, se spală, se scurg de apă și se țin la congelator timp de 24 ore; pătlagina congelată se zdrobește apoi la blender și se strecoară prin tifon, astfel se obține un suc, care se pune într-un borcan de 800 g; se adaugă o cantitate egală de miere cu cea a sucului de pătlagină; se fierbe puțin în beaumarin, pentru ca aceste două ingrediente să se amestece bine și să se omogenizeze. Siropul obținut se păstrează la frigider.
Siropul se administrează zilnic, timp de 7 zile. Se ia câte o linguriță de sirop de 3 ori pe zi.
Vin din pătlagină
Vinul se realizează astfel: la un litru de vin alb se adaugă 4 linguri de frunze uscate de pătlagină mărunțite, se lasă la macerat timp de 10 zile; se agită zilnic vinul dimineața și seara; după 10 zile, vinul se filtrează și se lasă la decantat. La final, se completează sticla de un litru cu puțin vin alb și se închide ermetic.
Vizul din pătlagină are efect depurativ, ajută la eliminarea acidului uric din organism; el reduce simptomele de ulcer gastric, atonia intestinelor, gastrită, deranj la burtă, enterită infecțioasă.
Ulei din pătlagină
Se obține din ulei și frunze de pătlagină, se lasă la macerat 10 zile. Se poate combina și cu flori de gălbenele.
Frunzele de pătlagină se utilizează și pentru uz extern, pentru tratamentul stărilor febrile, inflamației, durerii, edemelor, arsurilor care se manifestă prin roșeață și fierbințeală, erupțiilor cutanate care produc mâncărime. Cataplasmele cu frunze de pătlagină pot calma toate aceste probleme, ajută la vindecarea țesutului deteriorat, a furunculelor, rănilor, înțepăturilor și mușcăturilor de insecte.